Skip to content

Schriftelijke vragen over wolven in Nederweert

Glendi
14 januari 2022 | 10:23

Advertentie

Afgelopen week zijn er diverse schapen door een wolf aangevallen en doodgebeten in Nederweert. In dagblad De Limburger wordt door een ecoloog aangegeven dat het hier gaat om een probleemwolf die moeilijk te handhaven is. De wolf waagt zich in Nederweert steeds dichter bij woningen op zoek naar een prooi. Hierdoor zijn steeds meer inwoners van ons buitengebied bang om in het donker naar buiten te gaan.

Wolven in Nederweert

Omdat de wolf volgens de habitatrichtlijn een beschermde inheemse diersoort is in Nederland mag deze niet worden gevangen of uit de populatie worden gehaald. Voor individuele probleemwolven kan volgens de Rijksoverheid wel een uitzondering worden gemaakt.

Vragen JAN

In dit kader heeft de fractie JAN de volgende vragen gesteld aan het College van B&W:

  1. Op welke wijze worden inwoners en ondernemers geïnformeerd over deze problematiek en gewaarschuwd voor het gevaar van de wolven?
  2. Is er overleg met de buurgemeenten, de Provincie en het Rijk over deze wolvenproblematiek? Zo ja, wat is daar uit voort gekomen?
  3. Betreft het één wolf of is er sprake van meerdere wolven en of roedels in en nabij onze gemeente? (Graag nader toelichten)
  4. Wanneer wordt een wolf bestempeld als probleemwolf?
  5. Is er een diervriendelijke manier om deze wolf uit Nederweert te verjagen en wordt overwogen om dit middel toe te passen?
  6. Welke maatregelen worden genomen om de veiligheid van mens en (huis)dieren te waarborgen?

Lees ook

Advertentie

7 Reacties

  1. Deze wolf loopt al enkele maanden in en om het Weerterbos rond. Nederland is te vol voor een goed leven voor de wolf icm de intensieve landbouw en recreatie in buitengebieden. Niet te lang over praten, maar gewoon afschieten zoals ook met de vos gebeurt. Ik hoor de ecologen nog zeggen toen het wilde zwijn in het Weerterbos kwam. Alle lof voor dat biggetje. Maar het bleef niet bij 1 en nu zijn de WBE’s alleen maar opruimen ervan.De wolf is hetzelfde en verhaal. Als echte carnivoor zijn er momenteel alleen schapen. Klein wild is bijna uitgestorven en een zwijn is voor een enkele wolf een te gevaarlijke prooi. Wolf is niet dom en gaat voor de makkelijkste prooi. Koude shoarma aan het stuk.

  2. Goed gesproken hubers betje!

  3. Als je met pro-wolf advocaten praat bespeur je gewoon hun wens de jacht – menselijke jagers, niet-menselijke jacht wordt toegestaan – uit Nederland te doen verdwijnen.Wolven nemen dus de rol van menselijke jagers om de wildstand te reguleren over.Daar zou ik me – in theorie – nog in kunnen vinden, als wolven voldoende prooi vinden in de Nederlandse natuurgebieden, maar zelfs een kind kan zien dat de kaart van Nederland niet “groen” kleurt als je “Natuur in Nederland” intikt op Google.Als al die Natuur aaneengesloten lag, was er nog wat van te zeggen, maar dat is niet het geval ; alle Natuur is versnipperd en tussen die versnipperde natuurgebieden ligt bebouwing, héél veel bebouwing.Nederland is gewoon té druk/vol voor een carnivoor ter grootte van een wolf, maar om DEFINITIEF een einde aan die discussie te maken, stel ik voor eens te gaan praten met een wolven deskundige uit laten we zeggen Finland/Zweden, waar meer herten/reeën/elanden (wolvenvoer) wonen dan mensen.De vraag moet dus zijn : “Is in Nederland plaats voor een carnivoor ter grootte van een wolf ?” en mocht dat niet het geval zijn, qua bevolkingsdichtheid bijvoorbeeld, hoeveel mensen zouden er dan – in theorie – elders woonruimte moeten gaan zoeken om plaats te maken voor wolven ? Ik schat een 10+ miljoen.Minimaal.En hoeveel wolven levert dat op ? Een paar honderd ? Volgens mij is het goedkoper een ieder die een wolf wil zien een vakantie in Noorwegen/Zweden aan te bieden en gezien het vervuilende karakter van vliegen/autogebruik wordt dat dus een fietsvakantie, wat dus inhoudt dat je een 1000+ kilometer moeten fietsen voor je de Zweeds/Noorse grens passeert, maar dat is voor een beetje natuurvriend een kleine moeite.

  4. Jullie moeten geen vragen stellen maar voor afschot zorgen. Mensen die erop tegen zijn wonen 5 hoog infl stad. Hetzelfde kaliber wat in de beekse bergen uit stap om luipaarden te knuffelen. Als buitengebied bewoner zeg ik opruimen door professionals. Voordat het mis gaat en iedereen er zelf op gaat jagen.

  5. Het gebied is te klein voor hele roedels maar ook einzelgängers.
    Als je de wolvenkenner uit Vlodrop spreekt moet er iets gebeuren met de wolf in Nederweert.
    Dit om draagvlak te creëren voor andere wolven.
    Deze uit Frankrijk afkomstige wolf is alleen op makkelijke prooi als schaap en kalveren uit.
    Hij zal dit ook zijn toekomstige jongen aanleren met alle gevolgen van dien.
    Afschot moet volgen anders krijgt men steeds meer mensen tegen om de wolf terug te laten komen.
    Bevers, wasberen, zwijnen etc. zijn ook probleem geworden dankzij de organisaties tegen afschot.
    Nu is men in Duitsland al gestart met 11 bruine beren te importeren uit Canada.
    Deze week zijn ze uitgezet om de wolven in toom te houden.
    Willen we dat hier ook!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie