Skip to content

Arlene Uitvaartbegeleiding | Manieren van begraven

22 januari 2022 | 8:00

Wij willen u graag informeren over de mogelijkheden van begraven. Begraven kan op een kerkhof dat hoort bij een kerk, een R.K. begraafplaats, op een algemene begraafplaats of op een natuurbegraafplaats. Begraven kan in een kist maar ook in een lijkwade. 

Begraven worden op het kerkhof
Goed bekend bij het grote publiek is het begraven op het kerkhof van de kerk. De Rooms Katholieke begraafplaats bestaat uit gewijde grond en met Allerzielen worden de graven gezegend. Het is aan het beleid van een kerkbestuur of hier begraven mag worden zonder dat er een uitvaartmis heeft plaats gevonden. Soms is het mogelijk om zelf een plaats uit te zoeken, anders wordt de plaats aangewezen. Afhankelijk van de regels van het kerkhof is er eigen keuze in grafsteen mogelijk, het is namelijk zo dat op bepaalde begraafplaatsen geüniformeerde monumenten zijn of maar een paar verschillende mogelijkheden zijn. Hier in de regio zijn de grafrechten bij uitgave tussen de 10 en 30 jaar.

Begraven op een algemene begraafplaats
Op de algemene begraafplaats mag begraven worden met of zonder uitvaartmis, zelfs zonder een dienst elders. Alleen een bijeenkomst op de begraafplaats, al dan niet in besloten kring, is ook een mogelijkheid. Voor een grafsteen bent u afhankelijk van de regels van de begraafplaats. De maat van de grafsteen is vaak vastgesteld zo ook het materiaal en de kleur. Grafrechten zijn bij eerste uitgave meestal 10 jaar en hier in de regio daarna te verlengen.

Begraven in de natuur
Minder bekend nog is de natuurbegraafplaats. Begraven in de natuur is de laatste jaren in opkomst. Steeds meer mensen kiezen daarvoor. Een graf in de natuur kan vastgelegd worden voor 100 jaar. Bij een natuurbegraafplaats gelden vaak extra regels met betrekking tot behandelingen van het stoffelijk overschot, materiaal van de kist en /of de bekleding. Ook de herkenbaarheid van een graf is per begraafplaats verschillend. Het is alleen mogelijk om iets op het graf te plaatsen van natuurlijk materiaal. Denk hierbij aan een basaltblokje of een houten schijf. Het is echt de bedoeling dat de natuur zijn werk doet.

Natuurbegraafplaatsen in de omgeving
De dichtstbijzijnde natuurbegraafplaatsen vanuit Nederweert zijn Schoorsveld in Heeze, Bergerbos in St. Odiliënberg of de natuurbegraafplaats in Venlo/Blerick. Het is wettelijk bepaald dat tussen zonsondergang en zonsopgang geen begraving mag plaatsvinden. Zowel natuurbegraafplaatsen, algemene begraafplaatsen en R.K. begraafplaatsen zijn dan gesloten. Ons advies aan nabestaanden is om bij begraven een beetje rekening te houden met bepaalde materialen die niet vergaan, denk hierbij aan ijzer, plastic, glas. Een overledene een bril meegeven of een bepaalde herinnering is natuurlijk altijd mogelijk.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben of meer informatie willen met betrekking tot begraven of andere uitvaartmogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op.

Arlene Uitvaart
www.arlene-uitvaart.nl
info@arlene-uitvaart.nl
0495-632848

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16
2024_11_22-Kakelspektakel-bij-KV-de-Piepkukes-een-avond-vol-muziek-en-gezelligheid
Originele optredens en verrassende acts
22 november 2024 | 16:00
20241121_Veteranencafe-officieel-geopend-_8
Bij De Kleine Winst
22 november 2024 | 15:00

Advertentie