Skip to content

VVD | Zorgen inwoners bevestigen: afvalinzameling moet slimmer

Redactie
28 januari 2022 | 19:17

Advertentie

Ieder huishouden heeft dagelijks met afval te maken. Dan is het extra belangrijk dat het inzamelen ervan goed is geregeld. Het huidige experiment met de afvalinzameling rammelt. 

De Nederweerter VVD

Het experiment is de verkeerde keuze
De Nederweerter VVD heeft op 28 september 2021 in de gemeenteraad tegen dit afval-experiment gestemd en ‘nee’ gezegd. Logisch, want:

  • Het wiel wordt opnieuw uitgevonden, in plaats van te leren van de ervaringen van andere gemeenten.Vooraf waren de nadelen van de afvalzak namelijk al lang bekend. € 350.000 uitgeven om die nadelen opnieuw in kaart te brengen is niet uit te leggen.
  • Veel plattelandsgemeenten stoppen met de afvalzak, terwijl Nederweert er nu mee gaat beginnen. Dat vinden wij vreemd. 
  • Vooraf is niet bepaald wanéér het experiment succesvol is. Dan kunnen de uitkomsten daar ook niet aan worden getoetst. Je weet dus niet wat te doen aan het einde van het experiment. Dat is geen goed idee. 

Helaas stemde een meerderheid van de partijen toch in met het invoeren van dit experiment, dat nu duurt tot januari 2023. 

Zorgen van inwoners.
De reacties van onze inwoners bevestigen de nadelen van dit experiment. Inwoners ervaren zorgen over:

  1. Stankoverlast, ongedierte, onhygiënisch straatbeeld, scheurende zakken en dumpingen aan de straat.
  2. Slecht bereikbare en overvolle containers. 
  3. Onvoldoende aandacht voor de uitvoerbaarheid door iedereen, waaronder ouderen.

Wij begrijpen de zorgen van inwoners en ondernemen actie. In de raadsvergadering van februari 2022 bespreken we het met het college van burgemeester en wethouders. Ons doel: zorgen delen zodat er kan worden gewerkt aan oplossingen. 

Slimmer omgaan met afval.
Het is noodzakelijk dat we slimmer met afval omgaan. Wij willen een uitvoerbaar afvalinzamelsysteem waarbij minder restafval in de verbrandingsoven verdwijnt en waarbij meer waardevolle grondstoffen worden overgehouden. Want dat zorgt voor een lage afvalstoffenheffing, een kleinere afvalberg en hergebruik van de zuivere grondstoffen voor nieuwe producten. Inwoners gemakkelijk aan de slag en tegelijkertijd het goede doen voor ons milieu en de portemonnee – daar staan wij voor. 

Ga jij ook met ons in gesprek over afval of over andere zaken die van belang zijn voor een levendige buurt? Stuur ons een bericht via info@nederweert.vvd.nl. 

We ontmoeten je graag!
De Nederweerter VVD

Advertentie

22 Reacties

  1. Geef deze nieuwe afvalophaling een kans ! Scheiden bij de bron is nog steeds het meest efficiënt en laat geen zakken dagen slingeren!
    De ophaalmomenten zijn toch duidelijk? Eens in de twee weken als ook de vuilniswagen voor komt! Laten we schoon zijn voor elkaar !

  2. @Evert,
    waarom zou je iets een kans moeten geven waar ergens anders al van gebleken is dat het niet werkt?
    Afvalscheiding bij de bron is niet het meest efficiënt. Dat is een van de redenen waarom b.v Utrecht er mee gestopt is.

  3. Is dit een van de jhihaddistische uitspraken van een plaatselijke afdeling van een partij waar de leugen al jaren regeert?
    Ook de VVD hoor of zie je niet met een uitspraak m.b.t. de windmolens en hoe de omwonenden geholpen gaan worden…

  4. Evert, het geloof dat men had in jou, ooit in een ver verleden, is totaal verdampt sinds je dat geitewollensokken clubje hebt opgericht. Schaam je, de mensen lachen je uit!

  5. Evert waarom geeft deze coalitie tonnen uit aan een experiment dat zo vaak al is mislukt. Einstein zei al ooit als je steeds hetzelfde probeert en dan een andere uitkomst verwacht, moet zich laten testen op krankzinnigheid.

  6. De industriële molens draaien door en de bewoners worden geacht om geduldig de regels te blijven volgen in een oneerlijk proces waar zij getergd en op de proef gesteld worden in hun eigen leefomgeving. Het is een grote schande.
    Maar VVD stelde wel kritische vragen en probeerde de omwonenden daarmee te helpen. Alleen zijn de antwoorden nooit gekomen…

  7. De ophaalmomenten zijn duidelijk. Helaas is het vandaag in Ospeldijk niet opgehaald, terwijl veel mensen het PMD afval aan de weg hadden gezet…. Slechte start!

  8. Evert. ‘Jouw’ nederweert-anders heeft deze gemeente niets dan ellende gebracht.
    Nog nooit stonden wethouders zo ver van onze inwoners af. Nog nooit werden inwoners zo voor de gek gehouden. Nog nooit werden gezondheidsklachten (die jij oh zo belangrijk vond, maar waar we niets van merkten) zo weggestopt. Nog nooit werden werden we in leveroy zo in de steek gelaten. Jullie hebben dingen inderdaad anders gedaan. Heel anders.
    Alsjeblieft zeg. En dan begin jij over de iets dat de jaren geleden al geregeld had moeten zijn.
    Bezint eer gij begint.

  9. We moeten meer van die centrale bakken plaatsen
    Hoe het nu gaat is toch geen gezicht
    Goed voor de ratten muizen en meeuwen
    En zo kan ik nog even door gaan

  10. Waar om wordt er niet naar de burgers geluisterd? 2 de kans , voor wie ? Waarom niet 2 kleinere kliko s , een voor plastiek , de ander voor het ander. Om de week de plastiek kliko op halen en om de week de ander kliko. Zo spaar je plastiek zakken die het straatbeeld ontsieren, ongedierte lokt, zakken die stuk gemaakt worden. Wat is duurder ? Denk nog eens goed na , en geef burgers een 2 de kans in plaats van ongedierte en rondzwervend vuil.

  11. Waarom 2 de kans ? Hebben de burgers een kans gehad? En werd er geluisterd ? Waarom geen 2 kleinere kliko s ? Een voor plastiek, en een voor het ander . Om en om ophalen ,dat spaart plastiekzakken, ongedierte , en rondvliegend rotzooi van zakken die stuk zijn gegaan. Luister eens 1 keer naar de burgers , in plaats jullie zin door drijven. Ik denk dat 2 kliko s goedkoper zijn dan iedere keer weer plastiek zakken. Vooral s zomers is het een oplossing , geen stank ongedierte , en zakken die stuk gaan. Dus om en om de kliko ophalen. Jullie kunnen nu laten zien dat je daadwerkelijk naar de burger luistert zet je ego opzij .

  12. @Evert,
    Je bent vergeten te zeggen dat je vroeger huisarts bent geweest… stom stom stom.

  13. Redactie: Is de foto actueel en uit onze woonplaats, er staat een buitenlands kenteken op, ik heb overigens nergens zakken gezien die stuk waren, als de bewoners de zakken op de dag van ophalen aan de ringen hangen kan er m.I. weinig mee gebeuren…afval scheiden is een must en we moeten de proeftijd geheel gebruiken om te evalueren…
    Frans

  14. Laten we deze discussie netjes voeren met respect voor de ander, alsjeblieft.

  15. @Evert scheiden bij de bron is in Utopia inderdaad de beste oplossing.
    Echter de veelvoud aan verschillende plastics maakt bij voorbaat al duidelijk dat er een na ophalen alsnog gescheiden moet worden. Daarnaast, thuis scheiden is maar beperkt waarbij, bewust of onbewust, er ook nog een hoop vervuiling in de zakken komt. Is er teveel vervuiling dan is het plastic niet geschikt voor nieuwe grondstoffen. Volgens mij ligt de vervuilingsgraad op maximaal 20% maar voor industrieel gebruik mag slechts 0,5% vervuiling optreden. Aangezien de tarieven van het afval aan de vervuilingsgraad zijn gekoppeld mag je dus de vraag stellen hoe en door wie deze wordt vastgesteld.. feit is wel dat er op voorhand geen zinnig woord over te zeggen is. Bij scheiden na ophalen weet je op voorhand wat de kosten zullen zijn.

    Daarbij gaan er ook nog eens vaker vrachtwagens rijden, ook dit woonwijken.

    Het argument van de wethouder Stienen dat er geen geschikte vrachtauto’s worden gemaakt is complete onzin, een simpele zoekopdracht bevestigd dit al.. Er zijn ook nog Kliko fabrikanten actief.
    Een onderzoek van achter het bureau van enkele uren had je deze antwoorden ook al kunnen geven.
    Kortom, dit 300 000 euro kostende experiment is nutteloos. Dit is tijdens de raadsvergaderingen al kenbaar gemaakt, ik heb het kenbaar gemaakt, ik heb kritische vragen gesteld maar van de wethouder is er geen enkel antwoord gekomen waaruit blijkt dat behalve een groene schijn het ook maar iets toevoegt aan de oplossing van de afval problematiek.

  16. Beste Frans lees eens de verpakkingen en letters op de zakken?
    Het is gewoon Nederlands.
    Hoeveel auto’s staan er in Nederland met een buitenlands kenteken …?
    Oja deze betalen geen wegenbelasting
    Hier hebben we ook zakken kapot gezien,volgens een geïnformeerde ambtenaar moeten we ze hoger ophangen.
    Dus de ophalers zullen voortaan met een trapladder aan de slag moeten.
    Misschien beginnen met de katten binnen te houden.

    Marga Coenen hier op Ospeldijk zijn ze opgehaald ,je moet wel vroeg buiten zetten en in het zicht.

    Of je gooit ze zo als op de moostdijk afgelopen maandag al langs de weg.☹️

  17. Ik onderschrijft de reactie van Floor. Enige speurwerk op internet bevestigt dit.
    Een van de vragen die ik aan de gemeente gesteld heb en waarop maar geen antwoord komt is, waar is de cijfermatige onderbouwing van dit plan.
    Er wordt ons vertelt dat als we doorgaan op de huidige manier het allemaal veel duurder gaat worden. Bij mij komt dat over als burgers bang maken om op die manier je eigen ideeën er door te duwen.
    Ik zou willen weten wat zijn de kosten als we doorgaan op met de huidige manier van afvalinzameling en wat worden de kosten met de nieuwe manier?

  18. @Floor idd. van de vrachtwaggels is een non argument , Kijk maar naar Weert daar haalt van Kaathoven met nieuwe vrachtauto’s de duobakken op !

  19. Tjonge, jonge, wat zijn we weer opbouwend en positief bezig. Nieuwe bestuurscultuur? Opbouwend en niet afbrekend? Toch wel allemaal aangemeld als kandidaat voor de nieuwe gemeenteraad, hoop ik?

  20. Politiek bedrijven is meestal…….datgene doen wat de burgers niet willen.

  21. Het (voorlopig) nieuwe systeem van vuilnis ophalen is absoluut geen verbetering.
    Naast alle hiervoor genoemde feiten o.a. verloedering straatbeeld, stankoverlast, kapotte zakken etc. mis ik nog een item, namelijk gevaarlijke situatie.
    Bij sommige straten staan de lantarenpalen zo dicht bij de straat dat de zakken een gevaar kunnen vormen voor fietsers en automobilisten. Bij hevige wind waaien de zakken mee met de wind en zijn verkeersdeelnemers genoodzaakt (plotseling) uit te wijken met eventuele gevolgen van dien. Of de zak wordt geraakt, gaat kapot en al het PMD afval ligt vervolgens op straat.
    Aan een dergelijke pilot 300.000 Euro te spenderen, is verspilling ten top. Dit geld had absoluut beter besteed kunnen worden.
    Maar beste mensen, er is hoop: de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Dan hebben we de mogelijkheid om onze stem uit te brengen en personen te kiezen die niet handelen vanuit eigen belang maar het belang van de burger voorop stellen en verantwoord omgaan met publieke middelen.

  22. de mensen en de jeugd maken zelf de troep
    als ze het maar kwijt zijn.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie