Veel gaat gelukkig al goed met het nieuwe afvalsysteem, sommige dingen gaat de gemeente Nederweert aanpassen. Ze krijgen nog steeds veel vragen en daarom zetten we een aantal zaken op een rij.
Nieuw afvalsysteem
Ophalen van PMD
Het PMD wordt één keer per twee weken opgehaald. Het PMD halen ze op dezelfde dag op als de duobak. Let op: wordt het afval op woensdag bij jou ingezameld? Dan halen ze het PMD bij jou op maandag op. De volgende ophaalronde is in week 6, dan in week 8, et cetera.
Aanbieden van PMD
Bied de PMD-zak aan op de dag dat jouw duobak geleegd wordt. Of op maandag als bij jou de duobak op woensdag geleegd wordt. Het nieuwe systeem is wennen. Op een enkele plaats hingen de zakken te vroeg buiten. Let ook op met scherpe voorwerpen. Zorg dat de zak niet te zwaar is.
Locaties luiercontainers
Op dit moment staan de brengcontainers voor luiers en incontinentiemateriaal bij basisscholen De Kerneel, De Bongerd en Budschop. De bereikbaarheid van de containers en het aantal locaties vraagt extra aandacht. Ze doen hard hun best om dit op zeer korte termijn te verbeteren. Containers in de openbare ruimte worden vaak gebruikt voor illegale vuilstort. Dat wil de gemeente voorkomen.
Ophangen van kroonringen
De gemeente kreeg veel aanvragen om kroonringen op te hangen. Leden van Kansrijk in de Wijk zijn hier volop mee aan de slag. Overleg de locatie van een kroonring ook met jouw buren. Een kroonring is niet verplicht. Zakken kun je ook op de grond, aan een paaltje of hekwerk aanbieden.
PMD-afval goedgekeurd
De eerste keer dat het PMD-afval in de nieuwe zakken is aangeboden, is het goedgekeurd. Dankzij het goede scheidingsgedrag van de inwoners. Dank je wel! Als PMD te veel vervuild is met andere afvalstoffen, wordt het namelijk afgekeurd en als restafval verwerkt. In plaats van dat het PMD dan geld oplevert, kost het juist geld om het vervuilde afval te verwerken. De afgelopen tijd werd het PMD-afval in onze gemeente telkens afgekeurd.
Afval goed scheiden
De gemeente blijft ook veel vragen krijgen over waar afval bij hoort en wat er in de GFT-bak mag. Kijk daarvoor op de afvalscheidingskaart die je in de bus hebt gekregen. Heb je deze niet ontvangen? Geef dit dan door aan Drukkerij Van Deursen via info@drukkerijvandeursen.nl. De afvalscheidingskaart is ook af te halen in het gemeentehuis. Veel informatie staat ook op milieucentraal.nl.
Klankbordgroep
De leden van de klankbordgroep gaan met de gemeente meedenken over de punten die goed gaan en die beter moeten. Ook interesse om mee te praten? Je kunt je nog aanmelden via info@nederweert.nl.
16 Reacties
Lees dat alles vlekkeloos is verlopen. Voor wie .? Pak gewoon 2 kleinere kliko s ,en haal die om de week op. Scheelt plastiek zakken ,ongedierte, verstoring van het straatbeeld en veiligheid. Zou toch nog maar eens goed naar de burgers luisteren .
Misschien willen de bestuurders over een jaar wel luisteren, als dit (dure!) avontuur is afgelopen.
De gemeente negeert weer eens alle geluiden om deze en andere social media en doet of haar neus bloed.
Er is zoveel weerstand tegen dit plan en hele goede redenen om er mee te stoppen is en toch blijven ze doordrammen.
“Ze doen hard hun best om dit op zeer korte termijn te verbeteren” staat halverwege het artikel. Wat een farce! Als je een slecht plan verbetert, dan blijft het natuurlijk een slecht plan.
Waarom praat de gemeente over “ze” en niet over “wij”? Omdat inwoners achteraf in een klankbordgroep met oplossingen mogen komen. Dit college had VOORAF met inwoners moeten praten!
Sterke column overigens vandaag van dhr, Kessels in Dagblad de Limburger. Laten we hopen dat deze “proef” na 16 maart stopt.
WEG MET DE ZAK, TERUG NAAR DE BAK!
N.a.v het bericht van Fleur, bij dezen de column van Gerard Kessels in De Limburger.
Een halve eeuw geleden ging ik als journalist voor een reportage mee met de vuilniswagen van de gemeente Weert. Samen met een andere ophaler hing ik een dag lang in mijn overall achter op de kolos. Ieder viste aan zijn kant van de straat de zakken van de stoep. Ik heb het artikel nog. ‘Met een zwaai vliegt de zak de bak in’, luidde de kop.
Nu, zoveel jaar later, is er niets veranderd. We zijn geen stap verder met de vuilverwerking. Ja, we gingen van zakken naar bakken. En we waren zo dol op die bakken dat er ook nog duobakken kwamen. Maar nu gaan we weer terug. Van de gemeente waar ik woon kreeg ik dezer dagen een ‘afvalkrant’ met als titel: ‘Van bak naar zak’. Weg met de bak, welkom terug oude zak. Alleen krijgt de zak nu een kleurtje. Een gele voor dit afval, een blauwe voor dat. En alles wordt apart ingezameld. Vandaag het ene, morgen het andere. De gele zak voor PMD-afval, dat is plastic, metaal en drankkartons, moet hoog aan een ring rond de lantaarnpaal worden gehangen. Hele wijken lijden aan geelzucht. Zo prutsen gemeentes door. Druk met de uitvinding van het wiel. Let op: kleine wielen restafval, grote milieustraat.
Het kan ook anders. In Utrecht hoef je PMD-troep niet meer apart te houden van restafval. De gemeente scheidt het zelf in de fabriek. Handiger, efficiënter. Dat lijkt me de toekomst. De burger verzamelt het vuil, de gemeente haalt het uiteen. Dit zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn. Al vrees ik dat de schaal de eerste vijftig jaar nog bij het gft-afval moet.
En de bewoners die een gezamenlijke afvalbak/ container hebben ? Dit zijn vaak oudere die slechter ter been zijn.
Waar moeten hun pmd zooi heen?
Denk dat steeds meer mensen op deze manier niks meer scheiden. Je hoort het links en rechts. En zelf betrap ik me er ook op, ach ik gooi het gewoon bij het restafval is wel zo handig. Dat zou ik eerst nooit gedaan hebben.
Ik heb nog werkelijk niemand in Nederweert gehoord die blij is met die gele zakken of die dit een vooruitgang vindt…
Mocht die persoon toch bestaan, laat hieronder gerust een reactie achter.
NB. Partijleden van Nederweert Anders zijn uitgesloten van deelname (na 16 maart hopelijk ook in de raad)
Afval scheiden prima, maar ik zie ouderen of mensen die zeer slecht ter been zijn, niet zelf hun incontinentiemateriaal naar een inleverpunt brengen.
Vaak wonen kinderen ver weg of hebben ze geen(mobiel) netwerk.
Ik hoop niet dat het probleem dan bij de thuiszorg wordt neergelegd, want wij werken al onder zeer grote tijdsdruk.
Misschien de aankomende verkiezingen gebruiken om de inwoners van Nederweert hun mening te laten geven, briefje met doorgaan of stoppen (van deze manier vuilophalen) in een aparte bus deponeren ! Dan hebben wij een kans om onze mening duidelijk te ventileren!
heb je ooit enkele stinkende zakken luiers met de auto van leveroy naar nederweert gebracht. je kunt de auto daarna een hele poos luchten. echt een idee van de raadsleden D66 die hebben nog geen ervaring met dit soort zaken.
Men moet in de politiek eens ophouden met de boel om
te draaien; Éerst de mogelijkheden in de praktijk en dan pas de wet of de regels om deze na te leven, niet andersom! En dan nog maar te zwijgen over de haalbaarheid en de efficiency van die nieuwe wet of regel…..Dus…..
Als ik alleen al in Ospel kijk nu hangen er al her en der zakken aan de palen. Dit word over een week pas opgehaald. Laat de ratten en katten maar komen.
Wederom een mislukt idee van onze duurbetaalde ambtenaren. Waarom stemmen we in hemelsnaam nog op deze mensen. De beslissingen worden toch genomen zonder inspraak van hun burgers.
Er wordt gesproken dat het afval ophalen zo duur is, en er dus beter gescheiden moet worden. ik zie in het hele verhaal geen enkele aanleiding waarom mensen nu beter zullen gaan scheiden. Diegene die het anders al niet deden worden niet aangespoord. En de mensen die al goed deden scheiden worden nu op de kast gejaagd met deze pilot.
Kroonringen kunnen aan lantaarnpalen worden opgehangen, online opgave met nummer lantaarnpaal. Het lijkt wel of niemand de ringen voor zijn eigen raam of deur wil hebben. Bij mij is er ook een opgehangen recht voor mijn raam, en er is geen enkel overleg geweest. We wonen aan een straat waar veel schooljeugd doorheen komt. In het verleden moesten de bakken die te kort op de weg stonden het ontgelden, een zak is nog veel uitnodigender. Het probleem, als de zak(ken) kapot gaan door vogels, ratten, katten, schooljeugd, wie ruimt dan op? Het is al onduidelijk van wie de zak is die kapot gaat, maar de troep ligt wel voor mijn raam. Het staat nergens dat je de zak nabij je eigen erf moet plaatsen. Wil je van troep af die niet in de PMD zak mag, dan hang je de zak toch gewoon in een andere straat op.
Voorheen bracht ik netjes de PMD weg als ik voldoende bij elkaar had, nu moet ik verplicht 14 dagen wachten. Alsof je de afval stoom kunt sturen. ……
Ik vond de pmd containers bij de supermarkt ook veel handiger dan de zakken aan de lantaarnpaal.
Helaas is het zo dat er ook in Nederweert een aantal asociale eikels wonen die ALLES in de pmd containers dumpten. Dit onder het motto: als IK er maar van af ben. Waarschijnlijk zijn dit dezelfde mensen die blikjes/MC donalds troep in de berm dumpen om er maar vanaf te zijn. Deze figuren hebben het systeem met de containers om zeep geholpen en het zo dus verknald voor de mensen die zich wel kunnen gedragen. Dankjewel daarvoor.
Nou wat een geklaag.
Over enkele maanden is dit ook weer over.
Is er weer iets anders om te klagen, bv andere gemeente raad.