Skip to content

Verkiezingen 2022: Natuurlijk Anders van Nederweert Anders

Redactie
5 februari 2022 | 14:00

Advertentie

In 2018 was Nederweert Anders een nieuwe partij in de gemeenteraad. Wij waren en zijn enthousiast over deelnemen als lokale partij van Nederweert. Wij zijn voor de gemeente Nederweert met haar eigen problemen verantwoordelijk en zoeken samen met partners naar oplossingen voor die lokale problemen. Soms lukt dat heel snel, maar vaker dan je eigenlijk zou willen heeft dat meer tijd nodig. Je hebt nieuwe ideeën, maar er liggen al plannen en besluiten die nog afgehandeld moeten worden. Dat is nu eenmaal politiek. Maar het betekent niet dat wij daar altijd tevreden over zijn.

Natuurlijk Anders van Nederweert Anders

Waar ging het in 2018, waar gaat het nu en waar gaat het de komende jaren voor Nederweert over? Onze gemeente staat nog steeds heel hoog in de lijstjes met betrekking tot overlast van fijnstof en geur. De laaste jaren zijn er minder bedrijven die een knelpunt zijn. Is dat genoeg? Nee dat is het niet. Er moet een gezonde luchtkwaliteit in Nederweert zijn. Dat is belangrijk voor onze gezondheid in Nederweert. Wij willen 30 % minder geur- en fijnstof bereiken in de komende periode.Dit kan onder andere worden bevorderd door een goed intrekkingsbeleid. Hiertoe is een voorstel van Nederweert Anders om vergunningen van agrarische bedrijven die lange tijd niet gebruikt zijn unaniem door de raad aangenomen. We vinden overigens dat niet alleen onze agrarische ondernemers verantwoordelijk zijn voor deze zaken maar we kijken ook naar het verkeer, de industrie en de houtstook.

Voor het verkeer willen wij voor alle kernen naar 30 km en in het buitengebied naar 60 km gaan. Dat geldt niet voor de provinciale wegen, maar wel voor alle andere wegen. Dat is goed voor de veiligheid maar ook, een klein beetje, voor de fijnstof. Voor de fijnstof willen we ook kijken naar de houtstook, vooral in periodes waarin het mistig is en er weinig wind staat.

Lokale partij zijn betekent dat wij nadrukkelijk vinden dat alle mensen mee moeten kunnen doen. Dus niet alleen roepen dat wij zorgen hebben over het klimaat, maar het inrichten van een energiepot met geld (€ 100.000 voorlopig) om iedereen te kunnen helpen om daar iets aan te kunnen doen. Een mooi voorbeeld is ook het initiatief van een ruilwinkel in Nederweert. Deze is voortgekomen uit een door Nederweert Anders ingestelde duurzaamheidsprijs. Hierin krijgen overtollige spullen een tweede kans zonder dat er geld bij komt kijken. Door een uitruil van goederen en diensten telt iedereen mee.

Als lokale partij vinden wij ook, dat de mening en ideeën van de inwoners van Nederweert belangrijk zijn. Wij hoeven geen referendum, waar je alleen ja of nee kunt zeggen, maar pleiten voor een duidelijke invoed van inwoners door het instellen van een burgerberaad. Dat is een groep van willekeurig gekozen inwoners die op basis van uitgebreide informatie en overleg voorstellen doet over een ingewikkeld probleem aan de Gemeenteraad. Dan doe je dus aan de voorkant mee en niet slechts aan de achterkant met een voor- of tegenstem.

Nederweert Anders wil een lokale partij zijn, die staat voor een gezond Nederweert met veel aandacht voor groen, natuur en klimaat en er vooral wil zijn voor álle inwoners van onze mooie gemeente.

Advertentie

19 Reacties

  1. Kan Nederweert Anders ook ff in gaan op de grote dossiers:
    – Hoeveel windmolens wil Nederweert Anders nog bij plaatsen en waar?
    – Hoeveel zonneparken wil Nederweert Anders aanleggen en waar?
    – Welke andere energie experimenten heeft men op het oog en waar?
    – Komen er nog meer afval experimenten?
    – Hoeveel gaat de gemeentelijke lastendruk stijgen?
    – Hoe gaat men de begroting weer op orde brengen?
    – Mooi dat NA fijnstof wil aanpakken maar jammer dat de hoofdoorzaak, houtkachels, buiten beschouwing wordt gelaten. Gemiddeld 23% volgens het RIVM. Maar concerteert zich op stookdagen tot veel hogere percentages. Welk beleid is hier op voorzien?

    https://nos.nl/artikel/2368898-houtkachels-blijken-na-opnieuw-rekenen-grootste-bron-van-fijnstofuitstoot

  2. Nou dat klinkt allemaal mooi en in het kader van de transparantie zou ik graag van de gelegenheid gebruik maken om u bij herhaling een paar vragen te stellen.
    1. Nederweert Anders, wat gaat u doen voor de omwonenden van het windmolenpark die;
    A. Niet betrokken zijn dus zich nooit konden verweren
    B. Nu al 10 maanden leven met de ernstige overlast die levenskwaliteit en gezondheid schaadt.
    2. Nederweert Anders, wanneer komen de antwoorden uit de vorige periode zoals uit de raadsvergadering van eind november?
    3. U zegt dat u het anders gaat doen.
    A. Hoe anders wordt het daadwerkelijk voor de omwonenden?
    B. Hoe anders wordt het eigenlijk voor de nalatige initiatiefnemers?
    C. Hoe anders wordt dit onderwerp intern!?
    4. Op welke plek komt het welzijn van de burger en
    5. Hoe hoog staat integriteit op uw prioriteitenlijst?

    MVG Teleurgestelde Burger

  3. Echt, al die mensen met hun windmolen gezeur, hou eens op met in álle berichten op deze site te klagen. Ga naar de rechter als jij meent dat er iets illegaals is gedaan. Of verhuis: die windmolens gaan nergens heen.

    Oneindig op een nieuwssite klagen, daar verspeel je alle sympathie mee.

  4. Anders is niet altijd beter……

  5. Beste Jantje,
    Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 21 december heb ik aandacht gevraagd voor Schone Lucht in Nederweert en met name voor de vervuiling van houtkachels in de wijken. Ook heb ik hierover vragen gesteld aan de bestuurders van Nederweert. Tot op heden heb ik nog geen reactie terug gehad.
    Deze houtkachels of haarden produceren een grote hoeveelheid ultrafijnstof MP 2,5 en koolwaterstoffen (PAK’s). Dit zijn de meest toxische en kankerverwekkende stoffen. Ultra-fijnstof dringt via de longen de bloedbaan en beschadigt zo vele organen.
    Hoeveel kennis er was bij de raadsleden hierover is me niet duidelijk. Men verviel in de discussie weer terug op de al bekende vervuilers. Verder wordt er in Nederweert niks of bijna niks gemeten in tegenstelling andere gemeenten. Meten is weten of wil men het in Nederweert niets weten? Of wil men ontkennen. Ook is de handhaving een probleem.
    Houtstook is een van de thema’s van het Schone Lucht Akkoord. Een aantal gemeenten hebben hier al stappen in gezet, maar er is duidelijke wetgeving nodig.
    Ik heb nog geen partij in Nederweert kunnen ontdekken die zich hier voor wil in zetten, via het Schone Lucht Akkoord.
    Er zijn meer bewoners welke overlast hebben van de houtstook in de wijken, maar de overige klagers worden bij FIXI geblokkeerd door de gemeente Nederweert.
    Voor meer informatie over houtstook Stichting Houtrookvrij, Stophoutrook.nu en Stichting Luchtfonds.

    Jantje dank voor het vragen van aandacht voor Schone Lucht in Nederweert.
    Ik ervaar tot nu toe eerder tegen stand en geen betrokkenheid. De ontkenning zit diep, maar het gaat toch om de gezondheid van de burgers van Nederweert!!

  6. @ Pro Wind- en Zonne-energie
    Als het allemaal zo mooi is dan zou je dat toch zeker gebruiken in de verkiezingscampagne. Maar geen woord er over in dit artikel? Enige verklaring? Waarom de bescheidenheid om deze ‘successen’ breed uit te meten en jezelf op de borst te kloppen. Kijk eens wat wij hebben gepresteerd. Daar zijn we trots op. Stem op ons!

  7. Pro Wind u komt anders ook niet sympathiek over.
    Waarom zou een grote groep omwonenden (21 huishoudens) moeten verhuizen die vanuit beginsel niet betrokken zijn? En de enkeling die wel betrokken is, bleek misleid! Wat een pestende opmerking van u om ze dit toe te wensen. U zult wel aandelen hebben in de industriële turbines die Nederweert – eind in de mik geschoven zijn! Of hoort u bij Nederweert Anders?

  8. Pro Wind- en Zonne-energie,

    Als de vele omwonenden eerlijke antwoorden hadden gekregen en als er ook rekening met hun werd gehouden, dan had u ze niet gehoord. Zo kunt u het ook bekijken. Jammer dat u het niet op kunt brengen om wat socialer te reageren want dit zijn geen zeurende burgers die moeten verhuizen maar dorpsgenoten in een schrijnende situatie gecreëerd door o.a. NW Anders. En dat u zegt dat de molens nergens heen gaan en dat ze maar moeten procederen, zegt veel over u als medemens en dorpsgenoot.

  9. Zeg Pro Wind,
    Je ervaart zeker niet de overlast die de omwonenden terecht naar buiten brengen? Ongelooflijk hoe iemand sympathie kan hebben voor het gedrocht wat Windmolenpark Ospeldijk heet. Ik nodig je bij deze uit om een week aan de zuidkant van de Noordervaart door te brengen, dan reageer je wel anders. Of nog beter; zullen we van woning ruilen?

  10. Even een simpele vraag aan Pro Wind.
    Als de mensen die last hebben van de windmolens maar moeten verhuizen, wie moet dan hun huis kopen en wie dekt het verlies in waarde van die woningen? Of zie je dat wellicht ook als “niet mijn probleem”.

  11. zeg Pro Wind- en Zonne-energie
    zelf woon ik niet in de zone en heb ik geen last van de windmolens en vind ze zelfs wel mooi.
    maar even mbt uw reacitie:
    Oneindig op een nieuwssite klagen, daar verspeel je alle sympathie mee.

    Als ik uw leven zou afpakken op elk genot en klaagt merg en been tegen familie vrienden en overheid.
    Hoe zou u uw voelen als ik dan tegen u zou zeggen zozo al dat geklaag daar ben ik klaar mee ga ergens anders je zo gedragen. dan voelt u u ook bedrogen want ja dat verwacht je niet van je Familie vrienden en overheid want ja daar moet je toch op kunnen bouwen.

    Zo zijn deze mensen bedonderd. en onze ach zo goede gemeente . diezelfde gemeente houd zich mooi stil want ze weten ze hebben het verknalt. Nederweert anders is 1 van de partijen die mooi weer speelt. Heb ik vertrouwen in gemeente nederweert nee niet echt want ze helpen alleen maar nederweert en de omliggende kernen en natuurgebieden verpesten ze steeds meer met de gedachte ook zonder de bewoner van dat gebied te vragen/ informeren weten we het beter. Zoals mijn opa vroeger zij als je de politiek in gaat moet je een paar dingen kunnen Goede babbel, mensen overhalen en liegen als brugman. Al kunnen ze wel steeds mooi op de foto als ze 5 min zo gezegd iets goeds doen.

    Maar als je dan ook nog je menselijkheid verliest en je medemens liever monddood maakt dan dat ze zich kunnen uiten dan kom ik op een lat lager aan en in dit geval is dat uw mening. Het is uw goud recht het te zeggen en te uiten maar dan moet u ook inzien dat vele het niet met uw eens zijn. Het zou uw woning / genot maar eens moeten zijn dan ben ik benieuwd wat u zou doen en tja zoals een struisvogel de kop in het zand als iemand het onrecht blijft herhalen tja dan weet ik niet wat erger is niks doen of klagen als mensen hun gelijk willen halen tegen een liegend overheids orgaan want denkt u dat u echt profiteert van die 4 windmolens

  12. Wat ik erg vind van deze partij maar ook van de coalitie, is dat ze een wethouder hebben benoemd met de portefeuille windmolens die voorheen de functie van secretaris had bij Newecoop de partij die windmolens wilde realiseren op ospeldijk. De partijen JAN , D66 en ook Nederweert Anders hebben altijd de mond vol gehad over integriteit. Kan iemand uitleggen hoe dit mogelijk is was ?

  13. Er wordt zoveel meer afgenomen dan planschade ooit zou kunnen dekken. En verhuizen is simpel gezegd maar zo werkt dat niet. Bewoners die hier geboren zijn en van generatie op generatie leefden en leven. Huurders die hier decennialang hebben geïnvesteerd om een leven op te bouwen. Herinneringen, jouw thuis en dat van je gezin. Levenswerk en dromen, idealen en ideeën zoals o.a. op Stokershorst. Ondernemers met hart voor de zaak. Een heleboel zou niet goed te maken zijn met een beetje planschade. Hier worden levens verwoest, de gezondheid aangetast en er vloeien veel tranen. Ons is niks gevraagd en sterker nog, we worden monddood gemaakt.
    Verhuizen is geen optie. De molens sluiten wel.

  14. Iets van wiens brood men eet wiens taal men spreeekt ??

  15. Beste Karel,

    U zegt hierboven dat ze “een wethouder hebben benoemd met de portefeuille windmolens die voorheen de functie van secretaris had bij Newecoop”.

    Ik vind dit een interessante opmerking die mijn aandacht vraagt. Heeft u daar misschien bewijs van en wilt u dat met me delen?

    Mvg Angela

  16. Karel, dat is natuurlijk een vorm van belangenverstrengeling en niet integer.
    Ik neem aan dat u het over de vorige wethouder heeft die plots is vertrokken en waarvan de huidige wethouder alle verantwoordelijkheden en verplichtingen heeft overgenomen?

  17. Karel, Bedankt!

    TeleurgesteldeBurger inderdaad, de huidige wethouder neemt alle verantwoordelijkheden en verplichtingen bij benoeming over van haar voorganger.

    Maar waarom de huidige wethouder de afgegeven vergunningen tegen beter weten in blijft verdedigen, is me niet duidelijk. Zou zij in tegenstelling tot de omwonenden binnen 1500 meter aan de zuidkant van de Noordervaart, wel mee hebben mogen praten en participeren?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie