De Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsgW) zet de komende tijd extra mensen in om uitleg te geven over de waarden van woningen en de WOZ-waarden van je woning. Dat doet de BsgW, omdat je deze maand het aanslagbiljet ontvangt, via de post of digitaal. De fors gestegen huizenprijzen hebben effect op de WOZ-waarde. Deze waarden worden gebruikt voor het bepalen van de gemeentelijke belastingen.
WOZ-waarde
Stijging van de WOZ-waarde
Op het aanslagbiljet staat ook de nieuwe WOZ-beschikking met de WOZ-waarde van een woning of pand. De prijzen van woningen stegen de afgelopen jaren ontzettend hard. Het is natuurlijk prettig dat een huis meer waard wordt. Maar de huizenprijzen zijn ook terug te zien in hogere WOZ-waarden.
Marktwaarde en prijzen woningen
Voor de WOZ-beschikking van 2022 gebruikt de BsgW de marktontwikkeling tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2021. Bij het bepalen van de WOZ-waarde kijken taxateurs onder meer naar de marktwaarde en de verkoopprijzen van dezelfde soort huizen in de buurt. Gelet op de ontwikkeling van de afgelopen jaren, ligt de stijging van de WOZ-waarde in 2022 in het verlengde van de oplopende huizenprijzen van het jaar daarvoor.
WOZ-bezwaar? Bel eerst met BsGW
Vind je dat de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is ingeschat? Maak dan niet direct bezwaar, maar bel eerst eens met BsGW, tel. 088-8420 420. BsGW-taxateurs geven graag toelichting en beoordelen kosteloos of de WOZ-waarde correct is vastgesteld. Bezwaar maken is dan vaak niet meer nodig. Dit bespaart veel tijd en kosten.
Rechtstreeks bij BsGW bezwaar maken
Ben je het niet eens met een opgelegde belastingaanslag, dan kun je rechtstreeks bij BsGW bezwaar maken. Eenvoudig bezwaar indienen kan online via Mijn BsGW op bsgw.nl. Let op dat je dit binnen de gestelde termijn van zes weken na dagtekening van het aangiftebiljet doet.
1 Reactie
Mooi dat ze het aanbieden. Maar ik krijg er wel het idee van: Een slager die zijn eigen vlees keurt….