“De afgelopen vier jaar hebben we vanaf de zijlijn meegedacht over de omgevingsvisie voor het buitengebied van de gemeente Nederweert. Hopelijk zitten we vanaf maart weer aan het stuur zodat we zaken ook écht in beweging kunnen brengen.
Als we over het platteland praten, gaat het vaak eenzijdig over stikstof en fijnstof. Natuurlijk, ook voor het CDA staat de gezondheid van onze inwoners op 1. Geen enkele twijfel daarover. Maar richting de toekomst is de luchtkwaliteit niet het probleem. Omdat steeds meer agrariërs de komende jaren gaan stoppen of al zijn gestopt met hun bedrijf, staan we voor een heel andere uitdaging. Hoe houden we het buitengebied leefbaar? Dat wordt een reusachtige opgave die stabiel en daadkrachtig beleid vereist.
Tienduizenden vierkante meters aan stalruimte komen er in de nieuwe raadsperiode vrij. Een deel hiervan zal gesaneerd moeten worden. Dat vraagt om goede, financiële oplossingen en duidelijke afspraken. Maar er zullen ook agrariërs blijven en nieuwe bedrijven bijkomen. Die dynamiek is ook heel belangrijk, het buitengebied is immers van iedereen. Zonder onze boeren, die niet alleen ons voedsel produceren en een belangrijke bron van werkgelegenheid zijn, maar ook het landschap beheren, zou het een rommeltje worden. Het CDA wil ondernemers die hun bedrijf duurzaam willen ontwikkelen dan ook perspectief bieden op een gezonde toekomst. Om leegstand en verpaupering tegen te gaan, moeten zij de ruimte krijgen om te ondernemen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Anders gezegd: het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt om de stikstofopgaven aan te pakken, is niet bedoeld om bedrijven rücksichtslos te saneren. Het moet juist een impuls geven aan het platteland. Samen maken we het buitengebied.”
Robert ten Kate en Eric van der Putten
2 Reacties
Wat een mooie missie! het buitengebied leefbaar houden!
Het is bijna de naam van onze stichting Behoud Leefmilieu Limburg.
Dus we hebben zeker gemeenschappelijke aanknopingspunten.
Dat bleek ook wel afgelopen jaar in het delen van onze zorgen over de risico’s van windturbines voor niet alleen de gezondheid van mensen, maar ook van hun dieren en kostbare landbouwgrond.
Jullie werden geinformeerd en stonden open voor onze informatie over bv de verspreiding van fijnstof tgv de turbulentiewerking en de verontreiniging van graslanden onder windturbines https://www.windwiki.nl/milieuartsen-toxicologen/
https://www.windwiki.nl/wind-turbine-and-wind-farm-flows-a-review/
en niet te vergeten de risico’s op botulisme tgv de vele kadavers van gehakselde vogels en geïmplodeerde vleermuizen..
Ook had onze stichting contact met de LLTB.
Zij leerden van ons dat aan hun visie voor grootschalig wind ivm meervoudig ruimtegebruik, dus ook veel nadelen kleven..
Wij leerden van hen over de Landbouw Effect Rapportage (LER)
Op die manier breng je in beeld wat de mogelijke consequenties zijn voor de land- en tuinbouwbedrijven in de omgeving. Voor meer informatie: stichtingbll20@gmail.com
En dat zonnecentrales goede landbouwgronden en complete biologische structuren vernietigen, hoeven wij jullie niet te vertellen..
Verder leerden wij op een avond van de gemeente Nederweert over de aanpak van fijnstof, hoeveel er geïnvesteerd wordt door bedrijven in de zorg voor het schoonwassen van de stallucht. De opmerking dat er “schonere lucht uit de stal in de door fijnstof ernstig verontreinigde lucht geblazen wordt”, zette me ook wel verder aan t denken.
Al met al: we kunnen leren van elkaar.
Ons uitgangspunt is hopelijk hetzelfde als dat van jullie: laten we van ons buitengebied geen energiegebied maken.
Initiatiefnemers in deze bedenken misleidende termen zoals:
een medewerker van de windindustrie noemt men molenaar, een megaindustriele windturbine een kathedraal, een zonnecentrale een zonnepark, een energielandschap een landgoed…daar begint het hier in Midden-limburg aardig op te lijken, met inmiddels 22 stuks en.. binnenkort gaat Prowind proberen de Diepenhoek aan te laten sluiten met 6 Megaturbines, met nog veel grotere rotordiameters dan hier in Nederweert Ospeldijk…..
Ondertussen worden het vernaggelde landschap en onbruikbare landbouwgronden toegedekt met struwelen, voedselbosjes, nieuwe aanplant.. Maar ondergronds ligt hier in t buitengebied inmiddels een zware industriële bekabeling en wat allemaal nog meer nodig is voor opslag etc.
Ospeldijk is 300 Hectare.. kwijt…
Stichting Behoud Leefmilieu Limburg hoopt op een vruchtbare samenwerking met het CDA
Ik heb dan persoonlijk niet zoveel moeite met zonnepanelen op weilanden maar wat windmolens en hun overlast betreft sluit ik me volledig aan bij stichting bll.
CDA, U heeft laten zien het voor de omwonenden op te willen nemen en een partij die opkomt voor de democratie van een door de overheid gedupeerde groep, verdient wat mij betreft stemmen.
Ik vertrouw op het CDA (en de VVD) om ook na de verkiezingen door te pakken in de windmolenproblematiek. Samen met de bewoners aan de Noordervaart.