Skip to content

Lokaal onderzoek naar naleving milieunormen Windpark Ospel

9 februari 2022 | 9:55

Op 30 juni 2021 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de aanleg van nieuwe windparken. Hierdoor is onzekerheid ontstaan over de eventuele hinder die een windturbinepark mag veroorzaken. Bestaande vergunningen of bestemmingsplannen voor bestaande windturbineparken blijven geldig. Signalen rond de windparken neemt de gemeente Nederweert serieus.

Windpark Ospeldijk

Veel vragen
De gemeente krijgt veel vragen over het windpark of situaties waarbij een relatie wordt gelegd met het windpark. Ook tijdens de raadsvergadering van dinsdag 8 februari is dit besproken.

Landelijk onderzoek
De uitspraak van de Raad van State geldt voor Windpark Ospeldijk net zoals deze geldt voor alle windmolenparken in Nederland. Naar aanleiding van de uitspraak kondigde de landelijke overheid aan een milieueffectrapportage, een zogenaamde planMER, te maken voor windturbinenormen. De onderzoeken die daarvoor nodig zijn, duren tussen de 1,5 en 2 jaar.

Lokaal onderzoek
Naast deze landelijke ontwikkeling laat de gemeente zelf ook een onderzoek doen naar de naleving van de milieunormen door Windpark Ospeldijk. Dit onderzoek gebeurt door een onafhankelijk bureau. “We nemen alle signalen serieus”, aldus het college van B&W. Tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wordt een beslissing op het verzoek van een aantal bewoners om te handhaven uitgesteld. Dit is de beste manier om te komen tot een zorgvuldige afweging van alle belangen. De indieners van het handhavingsverzoek zijn geïnformeerd over dit besluit.

Advertentie

8 Reacties

  1. Ja en in de tussentijd draaien de molens door en door en door..
    Fijn voor de omwonenden, die al vanaf vorig jaar zomer handhavingsverzoeken schreven die keer op keer uitgesteld werden wegens de “complexiteit van de zaak”. Complex voor wie vraag je je dan af. En wiens belangen worden er afgewogen? Immers hadden de vergunningen niet afgegeven mogen worden zonder een hele gemeenschap binnen 1500 meter te betrekken. Daar werd de 1e wet al overtreden, die de gemeente nu in stand houdt. Volgens mij is het niet zo moeilijk als je met de burger meedenkt. Maar dat laatste gebeurt niet. Er wordt TEGEN DE BURGER gedacht. Het was bijna ongemakkelijk om gisterenavond in de raadsvergadering raadslid van Nierop namens Nederweert Anders de klachten van omwonenden zo goed als subjectief weg te zetten. De wethouder zegt plots alle klachten serieus te nemen maar dat zijn woorden in verkiezingstijd waarvan in de afgelopen 10 maanden het tegendeel is gebleken. Wat een schijnvertoning. Doe potverdorie wat juist is en leg die molens stil. Jullie kwellen de omwonenden.

    ps. En meet het LAAGFREQUENTE GELUID aub!

  2. In toevoeging op het verzoek van Angela.
    Meet ook infrasoon geluid.
    Laagfrequent geluid is geluid onder de 100/125 Hz.
    Infrageluid of infrasoon geluid is geluid onder de 20 Hz dat niet hoorbaar maar wel voelbaar is en een negatief effect op lichaam en geest kan hebben en nog veel verder draagt dan laagfrequent geluid.

  3. Geen wonder dat burgers het vertrouwen in de (lokale) overheid verliezen. Besturen betekent je beleidsagenda volledig en correct beheren en uitvoeren. Nu, vlak voor de verkiezingen, worden allerlei en in allerijl wantoestanden door de gemeenteraad en B&W naar voren gebracht. Zo ook het onafhankelijke? onderzoek naar de milieueffecten van het windmolenpark. Dat initiatief is ook enkel en alleen ingegeven door een recente uitspraak van de Raad van State. Dat omwonenden dit al veel langer verzochten deed niet terzake. Besluitvorming rondom het gerechtvaardigd intrekken van de vergunningen wordt voortdurend uitgesteld. Het dossier is te complex luidt het antwoord van de gemeente. Dus dan handhaven we maar (voorlopig) niet en zoals #Angela zegt: ondertussen draaien de molens gewoon door. Uitputtingsstrategie van de omwonenden door de gemeente /eigenaren? Hoe dan ook, de gemeente geeft een bewijs van onvermogen af, de initiatiefnemers vinden winstbejag het belangrijkst. Ik hoop van harte dat de kiezer eind maart afrekent met deze incompetentie en volksverlakkerij. Nederweert verdient niet Anders maar Beter.

  4. Inderdaad.. zonder onderzoek naar infrasoon is het zinloos.

    Vervolgens gaat het niet om “vragen” bester journalist, maar om KLACHTEN. De artikels zijn veel te gekleurd. Het valt op!

    Ondertussen is mijn bestemming onteigend en draaien ze gewoon door. Hoe kan ik nu mensen rust bieden in deze situatie ? Man man
    Pvr

  5. Hoi Frank, ik dacht dat infrasoon onder laagfrequent valt omdat het ook onder de 100 htz valt. Maar uiteraard bedoel ik alles onder deze frequentiehooge dus daarmee ook infrasoon..
    Goed dat je het benoemt! Hopelijk doet de gemeente een gedegen onderzoek naar ALLE FREQUENTIES

  6. Graag beantwoorden wij hetgeen de gemeente hierboven schrijft met feiten, want daar houdt men van begrijpen wij, en niet de “beleving” van de feiten..
    1. de gemeente zegt: “Op 30 juni 2021 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de aanleg van nieuwe windparken. Hierdoor is onzekerheid ontstaan over de eventuele hinder die een windturbinepark mag veroorzaken.”
    SBLL zegt: Als de gemeente had opgelet en niet de informatie van de initiatiefnemers klakkeloos had overgenomen, de waarschuwingen hierover had opgevolgd van het door hen zelf ingehuurde bureau RoyalHasKoning t.b.v. de vergunning, dan had de gemeente Nederweert ook in 2018 geweten, dat zonder een milieueffectrapportage dit windpark niet gebouwd had mogen worden.
    a: omdat het ver boven de max van 15 MW uitkomt
    b: omdat het besluit en de vergunningen voor windpark Ospeldijk in strijd met het Unierecht. Er had ook op EU richtlijn SMB 2001 gestoeld MER onderzoek gedaan moeten zijn, met als centraal punt de zorg voor de gezondheid.
    2. de gemeente zegt: “Bestaande vergunningen of bestemmingsplannen voor bestaande windturbineparken blijven geldig”.
    SBLL zegt: Dat klopt niet, immers: in principe een ieder die zulks wenst een beroep kan doen op de Nederlandse rechter, met als eis reeds verleende vergunningen in te trekken, indien het bevoegde gezag zulks zou weigeren. Die rechter weet als dan, dat hij of zij weinig keus heeft want het Europese Hof heeft reeds gesproken en Unierecht gaat in ons land boven nationaal recht. ( tenzij er een nationale ramp zou dreigen, dat is niet aan de orde hier)
    En we lezen in de aanbeveling van het door de gemeente ingehuurde advocatenkantoor
    Kort en goed zijn wij van mening dat op het gemeentebestuur geen verplichting rust de verleende vergunningen in te trekken. Wij hebben ons uiteraard gefocust op de toepassing van artikel 2:JJ Wabo, maar benadrukken dat een eventuele intrekking – indien deze niet juist zou blijken te zijn — ook een niet onaanzienlijk aansprakelijkheidsrisico met zich zou brengen.
    Dus gaat het al die tijd daar om? Indekken voor schadeclaims van de initiatiefnemers?
    Beste bestuurders en al degenen die investeren in dit windpark: wat denkt U van de schadeclaim die zal gaan komen van alle omwonenden, bedrijven, hun leef-en werkomgeving en niet te vergeten de gezondheidsschade die nu reeds aantoonbaar is.
    3. de gemeente zegt: “Signalen rond de windparken neemt de gemeente Nederweert serieus”
    SBLL zegt: omwonenden die zich niet betrokken en gehoord wisten, verenigden zich ten einde raad in een Stichting: Behoud Leefmilieu Limburg, we zijn inmiddels ruim een jaar verder en alleen maar bezig met te proberen gehoord te worden. In plaats van een gemeente te treffen die vragen stelt, betrokkenheid toont, feiten checkt; treffen we een gemeente die bezig is met hoe ze zich juridisch kan wapenen tegen haar eigen burgers, i.p.v. ze te beschermen. Ze huurde daar zelfs een dure energie strateeg voor in. Dezelfde die klaarblijkelijk in 2018 was ingehuurd door de provincie, om hier het communicatie en participatie proces te begeleiden. TOEN hebben wij haar nooit gezien / gehoord..

    4. De gemeente zegt: “we krijgen veel vragen over het windpark of situaties waarbij een relatie wordt gelegd met het windpark. Ook tijdens de raadsvergadering van dinsdag 8 februari is dit besproken. De uitspraak van de Raad van State geldt voor Windpark Ospeldijk net zoals deze geldt voor alle windmolenparken in Nederland. Naar aanleiding van de uitspraak kondigde de landelijke overheid aan een milieueffectrapportage, een zogenaamde planMER, te maken voor windturbinenormen. De onderzoeken die daarvoor nodig zijn, duren tussen de 1,5 en 2 jaar.”
    SBLL zegt: Tja….dit bevestigt dus hoezeer wij al een jaar ‘roepende in de woestijn’ zijn, dit is n.l. wat letterlijk in ons intrekkingsverzoek dd. dec 2020 staat geformuleerd… En het feit dat dit zoveel tijd nodig heeft, de Raad van State dit erkent, zou al reden genoeg moeten zijn om uit voorzorg de turbines nu stil te leggen! Want we hoorden allemaal dat in de vergadering van 8 februari herhaaldelijk gemeld is dat er veel zorgen en klachten zijn.
    5. de gemeente zegt: “ we gaan zelf ook een onderzoek doen naar de naleving van de milieunormen door Windpark Ospeldijk. Dit onderzoek gebeurt door een onafhankelijk bureau.”
    Waarom wordt in de gemeenteraadsvergadering d.d. 8 februari door o.a. Hr. van Nierop en Mevr. Stienen gesuggereerd dat onze feitelijke ervaringen “belevingen “zijn en dus niet serieus?
    We zijn een groot voorstander van een, onafhankelijk, onderzoek! Graag, en inderdaad 24/7 x weken. Maar wel meer meten dan geluid. Dus kom aub eerst bij de ervaringsdeskundigen informeren waar het over gaat!
    Yorick Franssen van de VVD moest tot 5 x herhalen: “niet berekenen vanachter een bureau, maar meten bij de mensen die er wonen, en niet alleen geluid, maar ook het laagfrequent en infrasoon ‘geluid’, zoals de vorige schrijvers en ook de VVD benadrukken.
    Wij weten inmiddels uit onderzoek dat infrasoon geluid óf bij een kortstondige hoge blootstelling, óf bij een continue langdurige blootstelling in lagere dosering de gezondheid zal aantasten https://www.ntvg.nl/artikelen/geluid-van-industriele-windturbines
    6. de gemeente zegt: “We nemen alle signalen serieus. Tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wordt een beslissing op het verzoek van een aantal bewoners om te handhaven uitgesteld. Dit is de beste manier om te komen tot een zorgvuldige afweging van alle belangen. De indieners van het handhavingsverzoek zijn geïnformeerd over dit besluit”.
    SBLL zegt: Hiermee wordt dus voorrang gegeven aan het kunnen doordraaien van de turbines, in plaats van uit voorzorg de burgers te beschermen.
    https://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4131514/moet-weten-dieselschandaal-van-volkswagen.html de sjoemeldiesel, of de diesel-gate …mooi voorbeeld van jarenlange manipulatie, niet luisteren naar waarschuwingen, geen oor en oog voor de feiten…en zo kennen we er genoeg: fijnstof, asbest, PFAS?
    Overdenking: (zie vergadering 8-02-j.l. ) de recente brief van de Dorpsraad Eind lijkt niet in het bezit van de verantwoordelijk wethouder en de coalitie. Een brief waarin zij o.a. melding maken: “dat er onwaarheden staan in het ‘Communicatie en participatie’ / ‘Omgevingsmanagement’ document van Waterleidingmaatschappij Limburg en NEWECOOP.” Hoe bestaat het dat hier, m.u.v. CDA en VVD niemand op reageert? De brief is persoonlijk overhandigt op het gemeentehuis. En via de mail toegestuurd. De oppositie had hem overigens keurig ontvangen. En er werkt toch ook n griffier?
    Bij alle beschreven punten heeft Stichting Behoud Leefmilieu meer achtergrondinformatie, vraag gerust: stichtingbll20@gmail.com

  7. De gemeente is te laf om te doen wat juist is, namelijk de vergunningen intrekken en uitkomen voor hun eigen gemaakte fouten. Ze laten de omwonenden liever nog een jaartje lijden en dan laten ze het op de nieuwe landelijke regels aankomen. Dat is stukken goedkoper want dan kan het rijk de verantwoordelijkheid dragen.

    Nog even liegen en elkaar de hand boven het hoofd houden.
    Ik denk dat dit het noodplan van de gemeente Nederweert is maar ik verzeker u dat de Nederweertenaren niet achterlijk zijn en dat de omwonenden heel goed weten en onthouden wie hier aansprakelijk is voor het leed dat hen wordt aangedaan. Daar kun je niet voor weg lopen gemeente Nederweert. Zoiets haalt je in. Altijd.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie