Skip to content

Natuurlijk Anders | Beter leven in de toekomst

23 februari 2022 | 11:00

We zullen ons leven moeten beteren. De natuur en het klimaat staan te zeer onder druk van wat wij mensen dagelijks doen. Het klinkt misschien dramatisch, maar als wij niets doen, betekent dat op langere termijn onze ondergang. Aan de slag dus, ook de lokale politiek.

Duurzaamheid omvat wel heel veel
Het gaat om duurzaam leven en bijvoorbeeld minder kopen. Je blijft de spullen gebruiken die je hebt en koopt niet steeds iets nieuws. Of je vervangt juist een oude koelkast die teveel energie gebruikt voor een nieuwe koelkast omdat die veel minder energie gebruikt. Duurzaamheid gaat natuurlijk ook over energiebesparing en het opwekken van duurzame nieuwe energie.

Energietransitie
Als het over de zogenaamde energietransitie gaat dan zijn een aantal zaken in de gemeentelijke politiek van belang. Energietranistie is onder andere het gebruiken van andere energiebronnen dan wij gewend waren. Dus geen of minder olie, minder gas en meer zonne-energie en windenergie. Gaat dat zomaar? Kunnen we dat in één keer? Nee natuurlijk niet. Dat heeft tijd nodig. Zijn wind en zon de enige oplossing? Dat denken wij niet. Er zullen de komende jaren ook andere oplossingen komen. Dat varieert van het gebruik van waterstof, aquathermie (duurzaam verwarmen of koelen met warmte uit water) of zelfs gedachten over een thoriumcentrale (dat is een vorm van kernenergie zonder de grote problemen). Al die vormen zijn belangrijk omdat zij geen CO2 uitstoten en daarmee het klimaat niet belasten.

Waarom schrijven we hier nu over?
Wat heeft een gemeente hier nu mee te maken? Wij hebben een opdracht van de landelijke overheid en van de provincie. Maar nog veel belangrijker: wij hebben een opdracht om voor onze kinderen en kleinkinderen te zorgen. Wij moeten zorgen dat de klimaatverandering beperkt blijft. Daar zijn wij verantwoordelijk voor. Wat is er gedaan en wat moeten wij nog doen? Er is het windpark Ospeldijk. Het windpark is mede voortgekomen uit de opdracht van het Rijk aan de Provincie Limburg om in 2020 minstens 30 molens gerealiseerd te hebben. In 2017 is na een relatief snelle voorbereiding de vergunning verleend voor vier windmolens nabij Ospeldijk. Nadat er een bezwaar bij de Raad van State is afgewezen is de omgevingsvergunning onherroepelijk verleend door de gemeente. In de vergunning staan voorwaarden waar het windmolenpark zich aan moet houden, onder andere normen voor het geluid. Daarnaast hebben we eenmalig een proefproject toegestaan voor een zonneweide, namelijk bij landgoed het Kruis.
Een belangrijk element bij beide projecten is dat de opbrengsten zoveel als mogelijk terug moeten stromen naar de gemeenschap. De gemeenteraad breed wil dat de opbrengsten gebruikt worden om de inwoners van de gemeente hier baat bij te laten hebben. Wij willen dus geen grote commerciele externe of buitenlandse bedrijven waarbij het geld uit Nederweert verdwijnt.

In de begrotingsvergadering van 9 november 2021 is ons voorstel aangenomen om een gemeentelijk energiefonds in te stellen van € 100.000 waar allerlei initiatieven uit betaald kunnen worden met name voor inwoners en ondernemers. Om duidelijk te laten zien dat de gemeente het goede voorbeeld geeft zullen het gemeentehuis en de sporthal worden verduurzaamd.

Wat moet er nog gedaan worden:

  1. Een onderzoek of en hoe Windmolenpark Ospeldijk zich houdt aan de voorwaarden. Dat moet goed en onafhankelijk gebeuren vanwege de klachten die uit de directe omgeving komen.
  2. Inzetten op isolatie van de huizen. Immers wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Energiecoaches van Newecoop kunnen daarvoor ingezet worden naar inwoners die elkaar in de buurt helpen en ondersteunen.
  3. Voorlopig geen nieuw windpark en geen nieuwe zonneweides. Laten we eerst maximaal inzetten op zon op het dak. Dat kan bij woningen, bedrijven maar ook bij verenigingen.

Nu hebben we het alleen over duurzaamheid in het kader van energie maar minstens zo belangrijk is dat wij duurzaam leven. Daarvoor hadden wij in 2019 een duurzaamheidsprijs bedacht (en zelf als raadsleden de € 1000 betaald). De uitkomst van die prijs is de gestarte ruilwinkel op Budschop waar spullen en diensten geruild kunnen worden. Dat is dus ook een voorbeeld van duurzaamheid. Zo gaan we de verkiezingen in met Nederweert Anders en doen dat dus Natuurlijk Anders.

Nederweert Anders, Jan van Nierop
www.nederweert-anders.nl

Advertentie

7 Reacties

  1. Dit artikel van Dhr. van Nierop van Nederweert Anders begint met een klimaatonheilsboodschap zoals we die kennen van deze en andere linkse partijen; als wij niets doen, betekent dat op langere termijn onze ondergang.
    Afgezien van het feit dat onheilsboodschappen een bewezen slechte manier is om mensen in beweging te krijgen is er ook geen reden voor bezorgdheid over onze ondergang. Hiervoor ontbreekt gewoonweg een fatsoenlijke wetenschappelijke onderbouwing.
    Van alle doemscenario’s over het klimaat die sinds zeventiger jaren van vorige eeuw zijn voorspelt, is er tot nu toe nog geen één uitgekomen. Dat op zich zou al een reden moeten zijn om te twijfelen aan de klimaatwetenschap en de computermodellen waarop die zich gebaseerd.
    Ook het veel gebruikte argument dat er consensus zou zijn onder klimaatwetenschappers blijkt bij nader onderzoek niet te kloppen.
    Geen reden voor paniek dus.
    CO2 is niet de thermostaatknop van het klimaat.

    Verder valt op dat Nederweert Anders het ook nu weer nodig vindt zichzelf in te dekken wat betreft de vergunning voor de windmolens van Ospeldijk. Ze hebben inmiddels zo veel informatie en juridsche onderbouwing ontvangen over die zogenaamde onherroepelijke vergunning maar ze blijven volhouden.

  2. De vergunningen zijn niet onherroeppelijk!
    Dit is een zoveelste poging om de burgers zand in de ogen te strooien.
    Hier wordt door Nederweert Anders weer een doorzichtige poging gedaan om zichzelf in te dekken voor de gemaakte fouten.
    De vergunningen voldoen niet aan de normen, hoe u ook draait.
    Stop met het voor de gek houden van de gedupeerde omwonenden en de Nederweertenaren.
    U bestempelde de klachten van de omwonenden als subjectief.
    U voert een non stop betoog ter verdediging van de turbines.
    Meewerken aan het turbinepark en verdedigen van deze industrie is het enige wat u doet en gedaan heeft.
    En nu zou u een “onafhankelijk onderzoek” uit laten voeren.
    Dit zijn mooie, lege woorden voor de verkiezingen.
    Het Land der Fabelen is een fantast rijker.

  3. Nederweert Anders liegt wéér over hetzelfde: de vergunningaanvraag voor windmolenpark Ospeldijk dateert van 31 januari 2018 en is op 3 juli 2018 verleend (UV2018-0020, raadsvoorstel 2018-39, besluitenlijst 3 juli 2018). Op pagina 5 zijn geen voorwaarden ten aanzien van geluid te vinden. B en W en de meerderheid van de raad hebben daardoor ‘collateral damage’ voor lief genomen. Wat betreft de later, in 2019, vergunde aanpassing van de lengte van de rotorbladen schrijven de ambtenaren met instemming van B en W dat de bewoners in de klankbordgroep zaten en toch akkoord gingen? Eigen schuld, dikke bult? Wordt Nederweert bestuurd vanachter onevenwichtig samengestelde tafels en borden of door een democratisch gekozen gemeenteraad? B en W proberen sinds kort de schade te beperken. Het zgn. omgevingsfonds was een eis van de provincie en geen bewijs van ingebakken goedheid van WML en Zuidenwind. De actie met de transponders van vliegtuigen was al ingezet. Geluid moet je 24 uur per dag meten en bij overtredingen die voortduren meteen ingrijpen, anders is het kwaad al geschied. Jaargemiddelden zijn een papieren tijger en een klap in het gezicht voor omwonenden. Maar Zuidenwind en WML moeten willen meewerken en de uitkomsten van metingen of ander onderzoek als bindend accepteren. Anders is het vergeefse moeite. Hoeveel macht heeft de gemeente hier nog? Eerder liet Nederweert Anders, toen het ging om bouwen binnen stankcirkels, speciaal in het raadsverslag optekenen dat men veel belang hecht aan een goede gezondheid van de inwoners. Nou dan! Actie!.

  4. Het lijkt erop dat Nwt Anders toch liever erfgoed afbreekt dan windmolens. Nu het college van wethouders onder t toeziend oog van de gemeenteraad de monumenten-commissie er uit gewipt heeft en monddood maakte, is er vrij spel. Het gerucht gonst zelfs dat ook de bekende dorpsrondleidingen van Guulke langs oude panden nu noodgedwongen gestopt worden. Waar is dit gemeentebestuur mee bezig vraagt elke weldenkende kiezer zich dan toch af?

  5. Tijd voor interbestuurlijk toezicht van de provincie!

  6. @defender2021: nee hoor. Het interbestuurlijk toezicht van de provincie komt alleen maar in actie als een college van BenW of ern wethouder buiten de lijntjes van de wet kleurt én als de gemeenteraad zijn controlerende functie niet goed oppakt. Dus pas als het echt mis gaat in een gemeente,
    …. Ehm…wacht eens ff…. Heb iij het telefoonnummer van Emile Roemer toevallig?

  7. Loekie, bedankt en respect voor je inhoudelijke reactie!
    Je weet duidelijk waar je over praat. Zoek aub op enige manier contact met de omwonenden aan de Noordervaart want je kennis kan van grote waarde in hulp zijn. Bedankt.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie