‘Soms zou ik zo graag een punt achter iets zetten. Maar ik betrap mezelf erop dat ik in plaats daarvan een komma zet en achter die komma eindeloos door kan gaan.’ Het deed me denken aan een quote van Omdenken die ik eerder deze maand op twitter en andere social mediakanalen voorbij had zien komen. Misschien had hij hem ook gelezen. Er kunnen zich inderdaad situaties voordoen waarbij het nodig is een punt te zetten in plaats van een komma. Er zijn echter ook situaties denkbaar waarin een komma wenselijker is op de plek waar een punt staat. De kunst is om dat onderscheid te kunnen maken en vervolgens juist te handelen.
De hulpvraag van deze zzp’er ging dan ook niet over hóe hij een punt achter iets moest zetten, maar hoe hij het verschil kon zien. Om preciezer te zijn: hoe weet je nou of het wijs is om met iets te stoppen of om door te blijven gaan?
Al gauw bleek dat het probleem zich niet alleen voordeed op zijn werk maar ook op andere vlakken in zijn leven. Vroeger had hij nooit moeite met het doorhakken van knopen, zelfs niet als het om complexe zaken ging.
Wat hem het meest parten speelde was, dat hij vrijwel al zijn kritische gedachten voor waarheid was gaan aannemen. Hierdoor was er veel twijfel bij hem ontstaan. Hij kon geen onderscheid meer maken tussen gedachten die van belang waren en welke je beter gewoon met rust kon laten. Er waren ook steeds vaker emoties, maar dat mocht niemand zien. Hij was ontzettend moe en kon niet meer ontspannen.
Het tij is nu gekeerd. Er is weer meer vertrouwen. Hij weet nu hoe de drie systemen, die aan ons evolutionaire brein zijn gekoppeld, werken en onderzoekt dit bij zichzelf. Ook doet hij een oefeningen om lichaamsbewustzijn te cultiveren. Ons lichaam geeft namelijk continue signalen af. Als we deze juist weten te interpreteren, dan weten we wanneer het verstandig is om iets te eten of te drinken, in beweging te komen of om juist te pauzeren. Doordat er meer lichaamsbewustzijn is verdwaald hij niet meer zo snel in zijn hoofd. Hij mediteert nu dagelijks zo’n 10 minuten vertelde hij me laatst en door de dag heen pauzeert hij regelmatig. In ieder geval telkens als hij naar het kleinste kamertje in huis gaat, want daar wordt hij nooit gestoord… In dit coachtraject werden oefeningen gebruikt die we ook in mindfulness trainingen doen en daarnaast werden ook andere coachtools gebruikt. Ook al lijken sommige coachvragen op elkaar. Iedereen is anders waardoor er ook telkens sprake is van een persoonlijk traject.
In het voorjaar starten de mindfulness trainingen weer. Lees de programma’s als je geïnteresseerd bent en neem gerust contact met me op als je vragen hebt.
- Leven in de maalstroom.
- Naar het hart van Mindfulness.
Heb jij meer behoefte aan coaching, maak dan een afspraak via Coachfinder.
– Lisette –
Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst