Stadsimker mag hij zich noemen. Erik Schroën (56) uit Weert. Hij noemt het een leuke eer die hem ten deel is gevallen. Belangrijker vindt hij echter de interactie met volwassenen en kinderen om hen bewust te maken van de wondere wereld van de bij en hun rol in de voedselketen. ”Ik kan de wereld niet verbeteren, maar er wel aan bijdragen in mijn eigen leefomgeving.”
Erik Schroën
Erik Schroën is imker. Hij houdt zich naast zijn drukke baan als technicus in de metaalindustrie letterlijk bezig met de bloemetjes en de bijtjes. Bij de bijenkasten komt hij heerlijk tot rust na een drukke werkweek. Maar daaruit bestaat zijn rol bij imkervereniging St. Ambrosius Weert niet alleen.
Als stadsimker is hij verantwoordelijk voor de stadshoning, verzameld in bijenkasten die de leden van de vereniging her en der in de gemeente Weert plaatsen. De bijen kunnen naar hartenlust stuifmeel en nectar verzamelen in onder andere het wijkpark achter Den Doolhof en de Volkstuinen Leuken in Weert, waar het aanbod aan verschillende bloemen en planten groot is.
Wat hij veel leuker vindt, is vertellen over bijen. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse bijendag of op scholen. “Kinderen zijn enorm geïnteresseerd in het milieu en in dieren. Als je hen vertelt over het nut van bijen, zie je hen letterlijk opbloeien. Om de kinderen te betrekken hebben we een bijenkastenproject gedaan. De kinderen mochten zelf een bijenkast ontwerpen. De bijendag is ook ieder jaar weer aanleiding voor kinderen en volwassenen om zich aan te melden en meer te leren over de fascinerende wereld van bijen. Onze vereniging heeft nu meer dan 120 leden, jong en oud.”
Erik kwam niet geheel bij toeval bij de vereniging. “Mijn vader en mijn opa van moeders kant waren imker. Ik heb veel van hen geleerd. Toen mijn vader overleed, heb ik de zorg voor de bijenkasten op me genomen.” Met die ervaring op zak meldde Erik zich bij Imkervereniging St. Ambrosius, waar hij al gauw in het bestuur kwam en een van de cursusleiders werd. Het geven van cursussen vindt hij erg leuk. “In de groepen zitten mensen van allerlei rangen en standen. Ze hebben in het begin geen binding met elkaar. Door het imkeren moeten ze elkaar helpen. Op die manier ontstaat er één groep zonder onderscheid en dat is heel waardevol.”
Hij is ook mentor en vraagbaak binnen de vereniging. Gevleid vertelt Erik: “Iedereen die een bijenkast heeft, bouwt een band op met z’n volk. Om ziektes te voorkomen en te zorgen dat er voldoende voedselaanbod is, moet de imker regelmatig z’n volk in de gaten houden. Als de nieuwe hobby-imkers het even niet weten, wordt al snel geroepen ‘bel Erik maar’.”
Zijn voldoening als vrijwilliger bij de imkervereniging bestaat uit het feit dat hij iets kan bijdragen in kennisoverdracht. “Bijen zijn ongelooflijk belangrijk in het ecologische systeem. Ze zorgen voor de bestuiving van voedingsgewassen én ze zijn een belangrijke indicator voor het leefmilieu. We roven met z’n allen de planeet leeg en beschadigen onze eigen omgeving. Daar kunnen we iets aan doen: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Bijvoorbeeld met een bloemrijke inrichting van je tuin, door het inzaaien van akkerranden of met een gevarieerde beplanting van plantsoenen.”
Betrokkenheid bij natuur en milieu zijn twee belangrijke redenen waarom hij zich inzet als vrijwilliger. Eriks bevlogenheid komt echter ook voort uit een persoonlijke overtuiging: “Als iemand iets doet waar hij of zij niks aan verdient, dan is dat een krachtig signaal dat het belangrijk is!”
Meer weten over bijen en het imkeren? Kijk dan eens op www.imkersweert.nl. Of kom op zondag naar het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man (NMC) in Weert en bezoek de bijenstal.
Deze artikelenreeks werd gemaakt in het kader van het Nationale jaar van vrijwillige inzet 2021 i.s.m. Punt Welzijn. Het volledige magazine is te vinden op: Vrijwilligersmagazine – Punt Welzijn
Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Johan Horst
Er zijn nog geen reacties geplaatst