Skip to content

Warmtetransitie

7 maart 2022 | 15:00

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland op een duurzame manier aardgasvrij verwarmd worden. Hiervoor heeft de Gemeente Nederweert een transitievisie warmte (TVW) opgesteld. Daarin staan de plannen voor het duurzaam verwarmen van Nederweert. Alle inwoners, bedrijven en instellingen krijgen hiermee te maken. Daarom heeft de gemeente Nederweert ook een publieksvriendelijke website laten ontwikkelen waarin de TVW wordt toegelicht. De website brengt o.a. ook de verschillende stappen en maatregelen in richting aardgasvrij in beeld. De nieuwe website werd woensdag 23 februari 2022 gelanceerd door wethouder Stienen en energiecoach Peter Hermans van de Nederweerter energie coöperatie Newecoop.

Warmtetransitie

Voor 2050 moeten alle gebouwen in Nederweert op een duurzame manier worden verwarmd. Met alle gebouwen bedoelen we alle woningen, maar dus ook alle bedrijfsgebouwen en alle gebouwen van andere organisaties (kerken, scholen etc.). “We maken niet in één keer onze hele gemeente aardgasvrij. Dit zal stapsgewijs en buurt voor buurt moeten gebeuren. Deze stappen en wat je als inwoner zelf al allemaal kan gaan doen staat omschreven in de TVW“.

Publieksvriendelijke website voor informatie transitievisie warmte
Om alle inwoners van Nederweert op een eenvoudige te informeren is nu een publieksvriendelijke interactieve website beschikbaar. De website maakt op een toegankelijke en transparante manier de Transitievisie warmte inzichtelijk. De website is een aanvulling op een beknopte rapportversie van de TVW.

Gerichte informatie
De website geeft bewoners gericht informatie over de warmtetransitie en biedt concreet handelingsperspectief. “Bewoners kunnen bijvoorbeeld heel eenvoudig doorklikken naar hun eigen buurt. Ze vinden dan wat de (voorlopige) plannen zijn voor die buurt en wat ze zelf kunnen doen om zich daarop voor te bereiden. De website is overzichtelijk en gemakkelijk te bekijken op telefoons, tablets en laptops en is bereikbaar via link naar website”

Filmpje uitleg storymaps

Bewustwording en betrokkenheid
Met deze website wil de gemeente bijdragen aan het creëren van bewustwording en betrokkenheid bij bewoners.

Blijvend in ontwikkeling
De transitievisie warmte (TVW) is een levend document dat zich verder blijft ontwikkelen en minimaal om de 5 jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Via deze interactieve website kan de TVW gemakkelijk aangepast worden met de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Ook in de fase van uitvoeringsplannen op wijkniveau (WUP) kan de interactieve website een rol spelen als communicatiemiddel naar inwoners, ondernemers en andere stakeholders.

Energiecoach Newecoop
Wil je na het lezen van deze tekst over de warmtetransitie een energiecoach van Newecoop raadplegen? Neem dan contact op met de energiecoöperatie via www.newecoop.nl

Advertentie

9 Reacties

  1. Dit zijn volgens mij de grote voorstanders van de windmolens die zonder de correcte vergunningen de omwonenden ziek maken en het mooie wijdse landschap van Nederweert ontsieren…
    Zorg voor duidelijkheid voor de bewoners, liefst nog vóór de verkiezingen.

  2. Destructieve plannen die veel mensen 10-duizenden euro’s gaat kosten om hun huis aan te passen.
    Zoals gebruikelijk bij dit soort propaganda wordt met geen woord gerept over gebouwen waar het bouwkundig niet mogelijk is. Hoe die mensen straks hun huis moet verwarmen mogen ze zelf uitzoeken maar er komt een moment dat het gas wordt afgesloten.

    Bij onze buurlanden wordt gas gezien als schone brandstof. Wij zijn weer de gekke henkie van Europe die als enige vinden dat we van het gas af moeten.

    De eerste mogelijkheid de we hebben om deze waanzin te stoppen zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

  3. Inderdaad, heb het e.e.a. uitgezocht om van het aardgas af te gaan maar dat is bouwkundig heel lastig. Zou mij rond de 60.000 euro gaan kosten. Die heb ik niet zomaar even liggen terwijl ik tegen die tijd met pensioen ben en er al op achteruit ga.

    Dit alles om de luchtkastelen van wat lokale politici te bewerkstelligen die in de veronderstelling zijn het verschil te maken.

    Het is wat John zegt, in andere landen is gas een geaccepteerd milieuvriendelijke brandstof. Plus de absurditeit, nederland, <0.1% van de wereld en dan het nog kleinere Nederweert zal het milieu wel redden met van het gas gaan. Intussen stoken de andere continenten rustig door met kolen, bruinkool en hout.

  4. We moeten af van Rusland en vervuilende, niet hernieuwbare energie. Ik heb een krappe beurs maar betaal graag wat ik kan om mijn steentje bij te dragen aan een groen Nederland!

  5. en wederom blijkt Nederweert Anders de politieke tak van newecoop te zijn. een wethouder dient onafhankelijk belangen af te wegen. door de sterke verbintenis tussen deze twee organisatie blijkt dat niet te gebeuren met alle gevolgen van dien. ik ben het wel eens dat mensen ondersteunt dienen te worden in het zo energie zuinig maken van hun woningen maar de vraag is of dit gedwongen door Newecoop/Nederweert Anders of op grond van onafhankelijk persoonlijk advies moet. de terugverdientijd van het energiezuinig maken van het gemeenthuis is als ik het goed heb 100 jaar volgens mij is dit niet duurzaam. kortom gewoon verkiezingsretoriek.

  6. @Mtje,

    Het gaat hier niet om een paar tientjes per maand meer betalen voor energie maar om investeringen in je woning die in de 10-duizende euro’s kunnen lopen.

    Misschien weet je dat niet maar van CO2 wordt de wereld groener. Het is geen vervuiling.
    Onafhankelijk zijn van Rusland is een ander ding maar dat heeft niks te maken met groen, hernieuwbaar of vervuiling.
    Verder is het zo dat we het never nooit niet gaan reden met zogenaamde hernieuwbare energie

  7. Precies zoals @Piet zegt; Nederweert Anders is de polititieke tak van Newecoop, en ik durf wel te stellen dat het een hoofdtak is die aan een snoeibeurt toe is. De industrie en de politiek zouden niet met elkaar verweven mogen zijn ten behoeve van of ten koste van de burgers en dat gebeurt nu wel!

  8. Goh, Wat is een aantal reacties weer voorspelbaar. Hakken op één politieke partij en Newecoop.
    Wat betreft in 2050 van het gas af: dit komt van de landelijke overheid en wordt opgelegd aan alle gemeentes, waaronder inderdaad ook Nederweert.
    De wethouder die energie toevallig in de portefeuille heeft moet hier dus iets mee. En Newecoop is overigens een coöperatie van Nederweertse burgers met ook zonnepanelen.
    Dus beste veelreageerders die negatief reageren op dit soort berichten: wie er ook aan het roer komt in de gemeente Nederweert, deze taakstelling vanuit de landelijke overheid zal blijven, zeker nu Rusland zich zo laat kennen in Oekraïne. En voor ons klimaat is het broodnodig, dus we moeten allemaal ons steentje gaan bijdragen. Of vinden jullie dat er niets met het klimaat aan de hand is? Of dat Rusland goed bezig is?

  9. Wat een geweldige comments op deze website. De onvrede spat ervan af, maar op een of andere manier komen telkens de verkeerde mensen aan het roer te staan. Dan vraag ik me toch af, is het volk zo incompetent in het kiezen van een leider? Of zijn de populaire partijen meester in manipulatie? Of misschien zijn er simpelweg geen “goede” partijen om uit te kiezen, en kiest men de minst zure appel uit de fruitmand.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

‘Vertellen we het papa?’
7 november 2024 | 21:43
Verschillende smaken
7 november 2024 | 20:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
7 november 2024 | 18:00
gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
7 november 2024 | 17:00

Advertentie