Skip to content

Stichting ABC en gemeente Nederweert zetten zich in voor duidelijk taalgebruik

Redactie
11 maart 2022 | 19:00

Advertentie

Stichting ABC en gemeente Nederweert in gesprek over eenvoudig taalgebruik. Van links naar rechts: Aleida Berghorst van Stichting Lezen & Schrijven, Hendrik de Kubber en Theo van Kessel van Stichting ABC en Carla Dieteren, Jeroen Wullems en Ben Knol van gemeente Nederweert.

In Nederweert werken ze aan een sterke samenleving. Een samenleving waarin iedereen zo goed en volwaardig mogelijk mee kan doen. Hierbij is het belangrijk dat iedereen de Nederlandse taal voldoende beheerst én dat informatie van onder andere de gemeente voor iedereen gemakkelijk te vinden en te begrijpen is.

Duidelijk taalgebruik

Eenvoudig taalgebruik
Op woensdag 2 maart ontmoette Wethouder Carla Dieteren de taalambassadeurs van Stichting ABC. Stichting ABC is al 25 jaar een vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden. Zij komen op voor de belangen van mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of minder digitaal vaardig zijn. Dit doet de stichting door voorlichting te geven en door websites en communicatie te testen op eenvoudig taalgebruik. Ook adviseren zij organisaties en helpen ze mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

De taalambassadeurs van Stichting ABC hebben op verzoek van wethouder Dieteren diverse brieven van de gemeente Nederweert beoordeeld op heldere communicatie. Hieruit zijn een aantal bruikbare tips gekomen die de gemeente komende tijd gaat toepassen.

Laaggeletterdheid in Nederweert
Uit lokaal onderzoek blijkt dat in Nederweert ongeveer 10% van de mensen tussen 16 en 65 jaar moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of minder digitaal vaardig zijn. Dat gaat dus om ruim 1.000 inwoners. Iets meer dan de helft hiervan heeft Nederlands als moedertaal en behoort tot de leeftijdscategorie tussen de 50 en 65 jaar.

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of niet zo goed met de digitale mogelijkheden kunnen omgaan, hebben vaker te maken met werkloosheid, schulden, eenzaamheid, gezondheidsproblemen en een lager inkomen. Doordat zij informatie niet goed begrijpen zijn ze vaker minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond. Eenvoudige en heldere communicatie is daarom erg belangrijk. Gemeente Nederweert zet zich in om deze mensen zo goed mogelijk te helpen.

Hiervoor heeft de gemeente in september 2021 het Taalakkoord afgesloten. In het Taalakkoord Nederweert werken we samen met het Bibliocenter, Stichting Lezen & Schrijven, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Algemeen Maatschappelijk Werk, de Risse Groep en Werk.Kom. In onze gezamenlijk aanpak proberen ze de laaggeletterde inwoners beter te leren kennen en helpen ze ze bij het verbeteren van hun taalkennis.

Durf hulp te vragen!
Moeite met lezen en schrijven? Durf contact op te nemen met Stichting ABC. De vrijwilligers begrijpen je, omdat ze het zelf hebben meegemaakt. Kijk voor meer informatie op www.a-b-c.nu of bel met 06-57461022.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie