Skip to content

Open brief | Wij roepen de provincie Limburg dan ook om direct in te grijpen

Redactie
12 maart 2022 | 9:14

Advertentie

Open brief

De besturen van Heemkundevereniging Nederweert HVN, Kring Weert en omstreken van het Koninklijk Limburgs- Geschied- en Oudheidkundig Genootschap LGOG, Stichting De Aldenborgh, Stichting Geschiedschrijving Nederweert SGN en Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek STRABO hebben met grote verbazing en teleurstelling kennisgenomen van het volgende.

Dinsdag 15 maart is er een gemeenteraadsvergadering in Nederweert waar de kwestie erfgoedcommissie voor de zoveelste keer op rij door de gemeenteraad besproken gaat worden. Naast de lokale erfgoedorganisaties zou ook een vertegenwoordiger van de geplaagde erfgoedcommissie de gemeenteraad (‘het hoogste orgaan van de gemeente’) willen toespreken. Dit omdat de brieven van zorg die wij over de erfgoedcommissie naar de gemeenteraad hebben gezonden op geen enkele reactie van de B&W en de coalitiepartijen konden rekenen. De meerderheid (de coalitie JAN, Nederweert Anders en D66) van de gemeenteraad wil schijnbaar niet luisteren naar het eerlijke verhaal over en van de erfgoedcommissie.

Dit is de vierde raadsvergadering op rij dat onze organisaties willen inspreken, maar op ‘formele gronden’ steeds worden geweigerd. De organisaties hebben het idee dat de Burgemeester en Wethouders en coalitiepartijen in hun eigen waarheid geloven en niet aan waarheidsvinding willen doen.

Wij roepen de provincie Limburg dan ook om direct in te grijpen, want een erfgoedcommissie is een wettelijke verplichting voor de gemeente.

Onze organisaties zijn het vertrouwen in B&W van Nederweert totaal kwijt omdat men hen het democratisch inspreekrecht ontneemt.

Zoals reeds eerder door ons is aangegeven verwachten wij van de zijde van B&W dat er een publieke verontschuldiging, rectificatie van smaad, rehabilitatie richting de leden van de erfgoedcommissie en eervol ontslag komt.

Heemkundevereniging Nederweert HVN,
Kring Weert en omstreken van het Koninklijk Limburgs- Geschied- en Oudheidkundig Genootschap LGOG,
Stichting De Aldenborgh,
Stichting Geschiedschrijving Nederweert SGN,
Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek STRABO

Advertentie

28 Reacties

  1. Nog een paar weken en dan zal hopelijk deze wanstaltige coalitie verleden tijd zijn. Elke keer het verdringen en zelfs negeren van hoofdpijn dossiers, het stelselmatig treiteren van de betrokken mensen en het niet wíllen horen of reageren op vragen. Ongelofelijk. We vinden allemaal iets van China en Rusland, maar hoe democratisch is Nederweert nog?

    Een gemeente waar ik echt niet meer trots op ben om erin te wonen. Driewerf bah voor de huidige Nederweertse oogkleppen politiek.

  2. Bèr,
    Ik ben het helemaal met je eens. Het is gewoonweg wanstaltig wat er allemaal gebeurd of juist niét gebeurd. De échte hoofdpijndossiers worden stil gezwegen en onder het tapijt geveegd. Ik zou er ook ziek van worden.

    Trots uitspreken over het plaatsen van boompjes, nieuwe hesjes voor de molenaars en misselijkmakende verkiezingspropaganda uiten. Ik zou me rot schamen.

    Kiezer, wordt wakker en kijk eens echt om je heen, leg je oor zelf te luister bij je medeburgers. Want als je de coalitie gelooft is het allemaal hosanna.

    Van NA naar Beter zou ik zeggen.

  3. Nogmaals het verzoek aan de Provincie om ook toe te zien op het Windpark dossier. Twee vliegen in één klap.

    Laten we verder vooral geen groen stemmen. Het wordt steeds duidelijker dat de verstrenging van de energiebedrijven zoals de windlobby het roer van binnenuit over willen nemen. Bescherm onze democratie en laat dat niet gebeuren! Je ziet wat het nu al teweeg heeft gebracht.. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  4. Ber, ik krijg het vermoeden dat u een CDA sympathisant bent.
    Op de huidige coalitie is heel veel aan te merken, maar het CDA terug in het college is niet de oplossing, omdat het CDA landelijk gezien richting de kelder gaat volgens de peilingen.

  5. Tijdens het debat draaien naar hoe goed deze coalitie het heeft gedaan, terwijl ze alleen maar veel kapot hebben gemaakt. Vooral bij vrijwilligers die met hart voor hun dorp, vereniging zich belangeloos hebben ingezet. Terwijl op andere plekken, zogenaamd gedragen door vrijwilligers (die dan ook nog eens lid zijn van een politieke partij, zonder grens geld wordt toegezegd en uitgegeven.
    Bestuurscultuur, vriendjespolitiek, kop in het zand en de inwoners mogen straks op de blaren zitten.
    Je hebt maatr één keer in de vier jaar kans ja-stem te laten horen, want participatie bij de partijen die hun mond hierover vo hebben, moeten ze nog leren.
    Gelukkig is er keus genoeg; laat je stem horen en kies met beleid en harten laat alle vrijwilligers, zowel van het erfgoed als ook verenigingen en kernen niet in de kou staan!

  6. Brieven over heikele dossiers over erfgoed en windmolens worden door ons college van B&W stelselmatig niet beantwoord en raken langdurig ‘zoek’ op het gemeentehuis. De burgemeester reduceerde dat van de week tot een ‘menselijke fout in de postkamer’. Inspreekrecht wordt keer op keer niet gehonoreerd. Vrijwilligers en dorpsraden worden geschoffeerd en monddood gemaakt. Dat alles was te beluisteren in de jongste raadsvergadering en in het lijsttrekkersdebat.

    Hoe het wel zou moeten? Zie daarvoor voor de aardigheid eens het Coalitie-akkoord ‘Samen duurzaam verbinden’ (let op de titel…) dat JAN, Nederweert Anders en D66 in 2018 presenteerden als de leidraad voor hun bestuursaanpak. Een paar citaten daaruit:

    “Hoe gaan we werken?
    – Voor de drie partijen staat een open en transparante samenwerking met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven voorop.
    – We benutten de kracht van de inwoners en ondernemers volop.
    – Participatie staat hoog in het vaandel.
    – Bij het maken van plannen spreken we met alle betrokkenen en nemen we besluiten op basis van een integrale afweging van alle belangen.
    – Dat is hoe we willen zijn: een open, transparant en toegankelijk bestuur.
    – We betrekken burgers vanaf het begin bij het opstellen van beleid en de uitvoering daarvan.
    – We maken gebruik van de kennis en kunde van onze inwoners.
    – We laten mensen in hun waarde. Dit betekent dat we ondersteuning bieden waar nodig.•
    – Input van belangengroeperingen, de verenigingen en andere stakeholders halen we op voordat we een besluit nemen zodat daadwerkelijke input meegenomen kan worden in de besluitvorming”.

    Natuurlijk is er soms echt wel sprake van enige burgerparticipatie, maar juist in de gevallen waar het belangrijk is, wordt dat nagelaten. En wat belangrijk is wordt toevallig niet bepaald door de wethouders maar door de burgers en kiezers. Dat wordt nogal eens vergeten.

    Los daarvan is er nog iets anders: waar is de burgemeester eigenlijk? Zij dient zich juist nu uit te spreken over het “Laakbare” gedrag van de coalitiepartijen en het op te nemen voor degenen die daar onder leiden. Daar heb je trouwens geen coalitie-akkoord voor nodig, dat gaat over fatsoenlijk besturen. Dat geldt zeer zeker ook voor het nietverkiesbare deel van het gemeentebestuur.

  7. Beate realistische burger,
    Ik heb CDA werkelijk nérgens genoemd. Ieêrst kieke, dan kaake hebbe ze mich gelieêrd-j.

  8. De gemeente Nederweert zou m.i. met 2 dossiers onder Interbestuurlijk Toezicht gezet moeten worden. De Erfgoed-zaak en het Windturbine-dossier.
    Misschien gaat het nu eindelijk gebeuren en wordt burgers recht gedaan.

  9. De huidige coalitie (Nederweert Anders, D66 en JAN) heeft veelvuldig de democratie en de integriteit geschonden. In het bedrijfsleven worden mensen voor minder ontslagen. Ik hoop dat ze op hun donder krijgen want ze hebben er niks van geleerd! Ik gun de oppositie (CDA en VVD de kans om puin te ruimen, samen met een nieuwe partij die integriteit hoog in het vaandel heeft staan, namelijk Hart voor Vrijheid.

    Groenlinks is nog meer gif in een al giftige situatie. Laten we dat nou maar niet doen!

  10. @Schaef, dat gaat niet zonder eerst puin te ruimen. De omwonenden van het windpark moeten geholpen worden. Je kunt als gemeente niet verder zonder dat op te lossen.

    Hetzelfde geldt voor de Erfgoed-zaak.

  11. Ruimen?
    Misschien een goed idee om de 4 Turbines Ospeldijk in te leveren bij de ruilwinkel in Nederweert? Dat betekent vast en zeker de Nederweert Anders Duurzaamheidsprijs 2022

  12. Weet je waar ik zo moe van word. Van die windmolenmensen die werkelijk elk artikel (mis)bruiken. Is er niemand die iets aan dit misbruik kan doen?

  13. Beste klink
    Laten we het dan over de erfgoed kwestie hebben.
    Er wordt niet naar betrokkenen geluisterd.
    Een belangrijke brief raakt zoek
    De wethouder van NA kan het dossier niet alleen af en schakelt een partij in die niet waardevrij is
    Er wordt dure ondersteuning ingehuurd
    De sympathie van heel veel burgers gaat uit naar de erfgoed commissie
    Tja en zo zijn er heel veel gelijkenissen met t wind dossier Ospeldijk
    Net als de erfgoed commissie hebben ook wij, omwonenden windpark Ospeldijk, niet om deze bejegening gevraagd maar willen ook normaal gehoord worden.
    Wat krijg je als dat niet gebeurt?
    Juist. Dan gaan mensen schrijven.
    En zo ontstond er door een vuurmolen in Nederweert, of nee, door degene die het in een bijzonder historisch perspectief wist te plaatsen, een warme band tussen de erfgoed commissie en de Omwonenden windpark Ospeldijk.
    Waarbij de stichting Behoud Leefmilieu Limburg in haar doelstelling ook borg kan staan voor het behoud van erfgoed Nederweert.

  14. Dat stopt als de turbines sluiten, d.klink.

    Jammer dat u zo reageert. Deze mensen hebben het niet gemakkelijk. Uw ‘moeheid’ en irritatie vallen daarbij in het niet.

  15. Het zwijgen van de burgemeester is inderdaad veelzeggend.
    En hoe zit het met de rest van het college? Staan de wethouders op één lijn of beslist hier ook de meerderheid en zwijgt de minderheid, vanwege de ‘politieke correctheid’?
    Dan ben je niks beter of anders dan de voorgaande colleges.
    Ik ben het geloof in de politiek volledig kwijt. Kiezen op woensdag wordt steeds moeilijker.

  16. Politieke stemmingmakerij kort voor de verkiezingen doet het altijd goed aan het aantal reacties te zien.
    Bekijk het eens vanneen afstandje en beantwoord voor jezelf de volgende 2 vragen:
    1. Is het toeval dat de voorzitter van de Heemkundekring Nederweert en CDA Nederweert 1 en dezelfde persoon zijn;
    2. Ik heb onze burgemeester er hoog op staan en zie haar als een mensen mens. Toch wordt aan de erfgoedcommissie geen eervol ontslag verleend. Wat heeft de erfgoedcommissie op haar kerfstok waardoor ze niet eervol wordt ontslagen.

  17. Beste Ber, u hebt het woord CDA inderdaad niet in de mond genomen.
    Maar ik blijf bij mijn standpunt dat u een CDA sympathisant bent, en ik verdenk verschillende reaguurders op dit forum ervan dat zij ook CDA sympathisanten zijn, die er alles aan doen om onze burgemeester en het huidige College in een kwaad daglicht te stellen.
    Uitgezonderd de omwonenden van de turbines langs de Noordervaart.
    En vooral nu blijkt dat de voorzitter van de Heemkundevereniging banden heeft met het CDA, dan is argwaan tov de reacties hier op zijn plaats.

  18. Aan Nuchtere blik. (wie dat ook moge zijn).
    * De voorzitter van de Heemkundevereniging is dit al gedurende langere tijd. En dus zonder schuld zijdelings betrokken.
    Ik denk trouwens niet dat ook maar iemand rondom de Commissie blij is met dit conflict.
    * Wat betreft uw tweede punt: B&W weigeren om openheid te geven.
    De ErfgoedCommissie is spreekrecht ontnomen.
    In mijn ogen heeft hier iedereen, die betrokken is bij dit conflict het recht om zijn opinie te uiten.
    B&W houdt op deze manier het conflict zelf in stand.
    Verder vind ik reacties zoals deze, waarbij men zijn naam niet durft te benoemen, op geen enkele manier correct te noemen zijn.
    Tip: laat weten wie u bent, zodat andere nuchtere burgers met u in gesprek kunnen gaan.
    T. Bruekers-Verspagen
    Een zeer bezorgde burger uit Nederweert.

  19. Aan nuchtere blik.
    Als aanvulling: ik ben graag bereid om met u in gesprek te gaan, en welbover mijn voorgaande reactie.
    Maar niet zonder dat ik weet wie u bent.
    T. Bruekers-Verspagen
    Dezelfde zeer bezorgde burger uit Nederweert.

  20. @Nuchtere-blik,
    Die zeg maar typische nuchterheid waar met name de Zeeuwen zo om bekend staan is een goede eigenschap. Net zoals het zijn van een ‘mensen-mens’ waar jij het over hebt (ik pijnig mij geheugen trouwens waar ik die zinsnede eerder gelezen heb). Maar we zijn hier niet in Zeeland maar in Nederweert en daar geldt dat als het bijbehorende bestuurlijk leiderschap ontbreekt, ongeacht of je nu wel of niet de voorzittershamer hanteert, het blijft bij inhoudsloze window dressing.

  21. Een mensen mens laat zijn medemens niet lijden terwijl zij bij machte is dat lijden te stoppen middels handhaving.

  22. Politiek schaam je, ik hoorde net op een zender Weert, een dame die eiste dat er duidelijkheid moet komen. Ga je zo met je medemens om , iemand die ziek is ,niet ziek mag en kan zijn. Ruikt die dame bloed? Heeft ze zelf een rein jasje? Doe A.U.B jou eigen werk , in plaats andere zo aan te vallen. En nee ik lig en leef niet onder een steen, maar steeds op 1 persoon te hakken , hebben jullie echt niets anders te doen dan die kwestie? Dan gaat het goed met Nederweert, dame kijk eens in de spiegel , en kom voor dingen op die echt belangrijk zijn voor Nederweert. Schaam , toon respect naar mensen dan ben je een voorbeeld.

  23. En dan zien we wethouder Koolen op Facebook roepen, dat mensen tranen met tuiten hebben gehuild omdat pand Alda was verdwenen. Hij vindt het voorzetgeveltje.veel mooier. En daarmee is de historische uitstraling van de Kerkstraat ook in stand gebleven. Of Zoals iemand tegen mij zei, als Koolen in de Efteling is denkt hij dat het een historische binnenstad is. Kortom het geeft aan dat dit college niet snapt wat het verkeerd doet om erfgoed te beschermen. Coumans zij het juist, erfgoed is historie maar ook je identiteit en die moet Je beschermen.

  24. Dat fragment had ik graag willen horen. Was het een gesprek met de burgemeester?

  25. Maar goed dat we genoeg veehouders hebben ,dan hebben ze genoeg ……….om mee te gooien. Goed voorbeeld voor de jeugd die zien hoe partijen elkaar zwart maken , nog niet gesproken over “ samen werken” de jeugd wordt geleerd samen te werken , terwijl de politiek elkaar tegen werken . Zich op de borst kloppen , niet in de gaten hebben dat het hier over de burgers ,jeugd moet gaan. Zich druk maken over de history , maar er is ook een heden. .

  26. Reeds viermaal op rij is het verzoek van de vijf erfgoedverenigingen in Nederweert om vijf minuten inspreekrecht over de erfgoedkwestie te mogen gebruiken tijdens de Raadsvergaderingen afgewezen. Ook het verzoek van de Erfgoedcommissie werd vorige week namens de burgemeester afgewezen. Dat zijn vijf pogingen op rij van het gemeentebestuur om een volkomen normaal en democratisch grondrecht te frustreren. En de reden? “Het verzoek voldoet niet aan de regels”.
    Wat zijn de regels van de gemeente dan? Die kan elke burger vinden op de website https://www.nederweert.nl/gemeenteraad. Daar leest men:

    ====
    “Wilt u iets kwijt aan de gemeenteraad? Dat Kan. Iedereen kan gebruikmaken van het spreekrecht bij de raadsvergadering. Tijdens vergaderingen van de gemeenteraad kunt u uw standpunt over een agendapunt duidelijk maken.
    Wanneer u zich uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering aanmeldt bij de griffier krijgt u maximaal 5 minuten spreektijd aan het begin van de vergadering.
    Waarvoor is het spreekrecht niet bedoeld?
    Het spreekrecht geldt niet voor: besluiten waartegen bezwaar of beroep mogelijk is of mogelijk is geweest of gedragingen waartegen een klacht kon of kan worden ingediend. Agendapunten die gaan over benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen. Informatie of mededelingen van het college
    U kunt zich voor spreekrecht aanmelden door een e-mail te sturen naar de griffier via het e-mailadres griffier@nederweert.nl.”
    ====
    Tot zover de werking van de democratie in Nederweert. Al Gore sprak in een ander kader over een ‘unconvenient truth”. Daar lijkt het wel op.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie