Skip to content

Het broedseizoen is weer van start

Redactie
15 maart 2022 | 16:32

Advertentie

Het is volop lente in Nationaal Park de Groote Peel. De gladde slang ontwaakt, de heikikker zet eitjes af en de blauwborst is alweer aan het fluiten. Het broedseizoen is begonnen! Van 15 maart tot 15 juli zijn de meeste dieren druk in de weer om voor nageslacht te zorgen. In deze periode zijn vogels en andere dieren extra kwetsbaar. Het is daarom belangrijk tijdens een bezoek aan de natuur om je aan de regels te houden, zoals het aanlijnen van je hond.

Broedseizoen

Op kraamvisite in de natuur
Het hele voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren. Rust is dan extra belangrijk. Staatsbosbeheer vraagt iedereen dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter.

Paniek en verstoring
Als bezoekers zich niet aan de regels houden, kunnen ze –onbewust – de natuur verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte van dieren. Het wandelen buiten de paden of een loslopende hond kan de dieren wegjagen. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs zijn nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. Geursporen die honden nalaten zorgen voor een langdurigere verstoring. Ook broeden verschillende vogelsoorten op de grond tussen de heide en het gras. Extra belangrijk dus voor bezoekers én honden om op de paden te blijven. Een boete voor een loslopende hond kost je bijna €100. Als de hond dan ook een dier achterna zit, kan de boete oplopen tot wel €400.

Tijdelijke afsluiting
De Groote Peel is tijdens het broedseizoen deels niet toegankelijk voor bezoekers. De gemarkeerde wandelroutes vanaf Buitencentrum de Pelen en vanaf de Vossenberg zijn wel jaarrond opengesteld. Ook de paardenbegrazing in het zuidoosten van het gebied is toegankelijk in het broedseizoen. Voor meer informatie over de toegankelijkheid in het broedseizoen zie www.staatsbosbeheer.nl/depelen.

Geniet van de natuur, maar houd je aan de regels
Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de natuur. We vragen iedereen om de vogels en andere dieren in het voorjaar extra rust te gunnen. Iedereen is welkom in de natuur, maar moet zich wel aan de regels houden. Zo blijft het voor iedereen leuk!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie