Skip to content

Vrijwilligers met professionele verantwoordelijkheid

Redactie
3 april 2022 | 10:00

Advertentie

Vrijwilligers die met kinderen werken hebben in principe dezelfde verantwoordelijkheid als professionals. Vrijwilligers krijgen echter alleen betaald in plezier en voldoening. Bij jeugdorganisaties zoals Jong Nederland (JN) kan een kind zich ontplooien en onder begeleiding allerlei activiteiten doen zonder prestatiedruk of scores. Toch moet ook een vrijwilligersorganisatie als Jong Nederland voldoen aan dezelfde vereisten als een professionele opvanglocatie. Denk aan hygiëne, (brand)veiligheid, toezicht en VOG-verklaringen van groepsleiders.

Al deze verplichtingen weerhouden voorzitter Frank Kurstjens (46) en groepsleidster Janou Vrenken (25) van JN Leveroy in het geheel niet. Janou: “We werken graag met kinderen. Het is altijd een vrolijke boel. Daar krijg je energie van! We willen geen schoolse sfeer creëren, maar een vrije en creatieve omgeving bieden waar kinderen zichzelf kunnen zijn.

Die omgeving is prachtig gerealiseerd bij het sportpark in Leveroy. De Leveroyse voetbalclub, tennisvereniging en Jong Nederland sloegen jaren geleden de handen ineen. Dit resulteerde in 2012 in een gezamenlijk onderkomen. Frank: “Alle drie de verenigingen waren toe aan een nieuw onderkomen. In het kader van het Dorpsontwikkelingsplan ging de gemeente Nederweert daar in mee. Via een programma van eisen hebben we aangegeven waaraan het gebouw moest voldoen en dat is gelukt”. Frank kijkt tevreden.

Het volledige offertetraject van de nieuwbouw lag bij het vrijwilligersbestuur. Dat bleek een behoorlijke tijdsinvestering en professionaliteit te vergen. Het nam vanaf ideevorming tot en met realisatie ca. 15 jaren in beslag en kostte hen vele vergaderuren, terwijl zij ook iets anders hadden kunnen doen in hun vrije tijd. Maar dat is hun eer te na.

Frank, Janou en de overige bestuurders en leiders trekken samen op om het voor de jeugd in Leveroy leuk te maken. Dat kost nu eenmaal vrije tijd. Niet erg, als er regelmatig successen te boeken zijn. En dat kan deze actieve vereniging.

  • In coronatijd zochten ze een manier om de jeugd een buitenactiviteit te kunnen bieden. Een buiten-tafeltennistafel bracht soelaas. De gemeente Nederweert stelde een strookje grond beschikbaar.
  • In 2017 organiseerde JN Leveroy een Moonwalk: een nachthike van zo’n 20 km waaraan 250 jongeren deelnamen, gevolgd door een overnachting in tenten bij het JN-gebouw. Een activiteit waaraan zo’n 100 vrijwilligers medewerking verleenden.
  • Het 75-jarig jubileum in 2020 werd niet gevierd wegens corona. Daarentegen nodigde de vereniging in 2012 heel Leveroy en omstreken uit voor een feestweekend om de opening van het gebouw te vieren.
  • In hun ‘achtertuin’ bouwden ze een opslagruimte met stookplaats genaamd de ‘Sjeive Sjop’. Ook hun kampwagen is een voorbeeld van belangeloze inzet.

Je zou je bijna afvragen waarom zij hun verantwoordelijke vrijwilligerstaken niet voor betaling gaan doen. “Tja”, Frank en Janou kijken bedenkelijk. “Zo hebben we er eigenlijk nooit over nagedacht.” “Soms denken mensen dat we ervoor betaald krijgen. Dat verbaast me altijd weer. We hoeven niet betaald te worden. We weten dat de waardering er is, maar helaas wordt dit niet altijd uitgesproken”, zegt Janou tactisch.

Een aanmelding voor een bestuurs- of kaderfunctie is ook een vorm van waardering voor de vereniging. Helaas gaat dat niet zo soepel. “We hebben gemaild, geflyerd, mensen persoonlijk aangesproken, social media ingezet…niks. Nul reacties.” Hoe vreemd ook, zelfs in een kleine kern als Leveroy is het kennelijk lastig om aan vrijwilligers te komen. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de jeugd. Terwijl anderzijds jongeren juist profijt kunnen hebben van een rol als jeugdleider of bestuurslid. Beschouw het als een stageplaats of een vorm van beroepskeuzetest. Janou: “Probeer ’t eens. Kom eens kijken. Dat zouden we erg waarderen.” Laat je inspireren en motiveren en bekijk hun site: www.jnleveroy.nl.

Deze artikelenreeks werd gemaakt in het kader van het Nationale jaar van vrijwillige inzet 2021 i.s.m. Punt Welzijn. Het volledige magazine is te vinden op: Vrijwilligersmagazine – Punt Welzijn

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Johan Horst

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie