Skip to content

Aldenborgh-lezing door Peter Frenken

11 april 2022 | 13:04

Aldenborgh organiseert de lezing: ‘Het leven van Marie Frenken”(Weert 1893-Venray 1944) door Peter Frenken’ op maandag 11 april om 19:30 uur in de Paterskerk aan de Biest 43 in Weert. Entree is gratis.

Peter Frenken

De heer Peter Frenken, geboren in Weert maar al vele jaren wonend in Thorn, heeft meer dan 150 prentkaarten uit de periode 1910-1923, meestal gericht aan zijn tante Marie Frenken, uitgebreid bestudeerd. Op basis daarvan heeft hij het bewogen leven van deze tante Marie, geboren in 1893 te Weert en overleden in 1944 te Venray, gereconstrueerd en beschreven in het onlangs verschenen boek “Marie Frenken, Dolend in lichaam en geest”. Dit boek schetst naast deze persoonlijke levensbeschrijving ook een beeld van Weert in die jaren.

De heer Frenken, zoon van Leike en Grit Frenken-Heussen van de Kruisstraat op Keent, heeft zich bereid verklaard voor ons een lezing te verzorgen over deze vrouw tegen de achtergrond van het leven van alledag in die periode. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de Eerste Wereldoorlog, waarbij Nederland neutraal bleef maar die niettemin een belangrijke invloed had op het dagelijks leven in ons land. Armoe was wijdverbreid. Sociale voorzieningen bestonden nagenoeg niet. Voortgezet onderwijs was voor maar weinigen weggelegd. Jongeren werden daardoor gedwongen al op jeugdige leeftijd werk te zoeken om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat gold ook voor Marie Frenken.

Marie Frenken
Marie Frenken is op 24 februari 1893 geboren in Weert. Haar ouderlijk huis lag aan de toenmalige Dries. Nadat haar vader, Harrie Frenken, op 14 juni 1907 was overleden, nam zij voor een deel de zorg voor het grote gezin met nog zes jongere kinderen op zich. Haar moeder, Ida Kirkels, overleed op 12 september 1914. Marie Frenken was toen wees. Nog voor de Eerste Wereldoorlog verliet zij het ouderlijk huis om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Ze vervulde dienstbetrekkingen bij veelal vooraanstaande families in Weert, Duitsland, Eindhoven en Den Bosch. Ze was niet erg honkvast. Ze wisselde vaak van betrekking. Datzelfde gold voor haar relaties met mannen. Binnen die relaties wisselden periodes van aantrekken en afstoten elkaar af. Het overlijden ten gevolge van de Spaanse griep van haar zus Betje op 24 november 1918 en een verbroken relatie trokken een zware wissel op de geestelijke gesteldheid van Marie Frenken. Zij kreeg psychische problemen. Na een periode van herstel in Weert probeerde ze haar leven weer op te pakken.

In 1923 ging het mis. Na een incident werd ze opgenomen in een psychiatrische instelling in Venray. Daar overleed ze op 3 augustus 1944 op 51-jarige leeftijd.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Hond-vast-in-hekwerk-geeuthanaseerd-door-dierenarts-1
Een spijl doorboorde zijn achterlijf
23 december 2024 | 3:21
2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00

Advertentie