Ons Boerenerf: een varkensbedrijf met horeca? Of een horecazaak met een varkensbedrijf. De vraag is gemakkelijk te beantwoorden. Immers, het varkensbedrijf staat aan de basis van alles wat daarna kwam: een circulaire werkwijze, de ontwikkeling van een duurzame brijvoerkeuken én een goed lopend horecabedrijf met showroom en vergaderzaal. Ons Boerenerf heeft het allemaal.
Circulaire bedrijfsvoering
Niets vanzelf
Op hun website staat het volgende te lezen: “De ambitie en gedrevenheid van onze ouders en grootouders, hebben bijdragen aan waar we nu met ons familiebedrijf in Nederweert-Eind staan.” Eronder een aandoenlijk tekstgedeelte uit een brief bestemd voor het nageslacht, in 1917 geschreven door Arie van Leeuwen. Met vrouw en kinderen verhuisde hij (in oorlogstijd) van Wassenaar naar Deurne, omdat daar ‘nog wel mogelijkheden bestonden.’ Hij schrijft: “Nu heb ik jullie dit verhaal nog eens onder oogen willen brengen, zodat jullie begrijpen dat niet alles zomaar vanzelf is gegaan.” Een onbetwistbare waarheid. Niets gaat zomaar vanzelf. Het kenmerkt de ambitie en gedrevenheid van de familie Van Leeuwen. Harde werkers met een duidelijk doel voor ogen: een gezond boerenbedrijf en een gezond product leveren op een milieuverantwoorde manier. Aad (67) en Arjan (39) vertellen aan ieder die het horen wil gepassioneerd hun verhaal. Een verhaal over kansen en duurzaam ondernemen in de agrarische sector. Immers ‘kennis is macht, maar kennis delen maakt kracht’, zoals zij stellen.
Goed vergaderen
Dochter Saskia (37) staat aan het roer van de goedlopende horecazaak. Zij houdt ervan mensen te ontvangen en voor hen te koken. Alle maaltijden en barbecues worden door haar (voor)bereid. Dagelijks staat de zaal ter beschikking van bedrijven die er hun vergaderingen, netwerkbijeenkomsten, excursies of trainingen houden. Ook de politiek, verenigingsleven en het onderwijs zijn regelmatig te gast. Je kunt rekenen op goede audiovisuele- en onlinevoorzieningen en een smakelijk aanbod voor de inwendige mens. Tussendoor kan een wandeling gemaakt worden in de omringende natuur, waarna iedereen met hernieuwde energie zonder afleiding van buitenaf verder kan.
Iedere gast voelt zich welkom bij Ons Boerenerf. Daaronder behoren ook bezoekers buiten Europa, zoals Amerika, Japan, Zuid-Afrika en Ivoorkust. Aad van Leeuwen (67) en zijn zoon Arjan (39) leiden belangstellenden rond. Daarna staat de bedrijfsvoering en circulariteit van dit innovatieve varkensbedrijf op het programma, vanzelfsprekend onder het genot van een goed verzorgde maaltijd.
Kringloopdenken
Ons Boerenerf is bijna 100% circulair. Het kringloopdenken is tot in detail doorgevoerd. Dit bedrijf is, naar men zegt, het meest circulaire varkensbedrijf van Nederland. Dagelijks eten de varkens een heerlijk ter plekke bereid maal. Ons Boerenerf koopt namelijk geen kant-en-klare mengsels, maar maalt en mengt alles zelf. Zo weten zij precies wat de samenstelling van het voer is. Uit de voedingsindustrie komen hoogwaardige restproducten vrij, zoals bierbostel, biergist, sojapasta, maïsmeel en aardappelstoomschillen. Ook frietjes die te kort, te krom of te bruin zijn voor consumptie worden verwerkt in het voer, net zoals het brood van gisteren. Deze cocktail van ‘kliekjes’ wordt aangevuld met eigen teelt maïs en met reststromen van de kaasproductie afkomstig van Geris Dairy Solutions in Nederweert. Arjan wil graag meer samenwerken met bedrijven in de regio. Daardoor worden vervoersbewegingen minder en kunnen restproducten meer nabij worden verwerkt.
Het kringloopdenken houdt niet op bij het voederen van de varkens. Het bedrijf is 100% zelfvoorzienend. Er liggen 1440 zonnepanelen op de daken en moderne machinerie houdt het energieverbruik laag. Daardoor kan het bedrijf zelfs energie terugleveren aan het net. Het streven is een zo laag mogelijke milieubelasting en CO2-uitstoot. Er is een eigen bronwatervoorziening, 30% van het voer wordt zelf geteeld op akkers waarvan de bodemvruchtbaarheid wordt bevorderd door de mineralen uit de varkensmest. De cirkel is rond.
Technische innovaties
Aad mag dan de inspirator en ambassadeur zijn van Ons Boerenerf. Zijn zoon Arjan draagt door zijn technische achtergrond sterk bij aan het succes van deze onderneming. Ook hij is telkens op zoek naar manieren om efficiënter en duurzamer te werken. Toen de oude voerkeuken niet meer voldeed, richtte Arjan zich op de ontwikkeling van een nieuwe voorziening. Het resultaat is een hypermoderne voerkeuken die zowel grote als kleine hoeveelheden kan verwerken. ‘Zijn’ keuken wordt zelfs tot in Zuid-Afrika nagebouwd. Daar mag Arjan met recht trots op zijn.
Twee werelden
Het bedrijf in de huidige vorm startte in 2012 en is uitgegroeid tot een nationaal en internationaal opererende onderneming met oog voor het milieu. Alle stallen zijn voorzien van een of meerdere emissiebeperkende systemen, zelfs bovenwettelijk. Hun bedrijfsvoering doet de prachtige natuur in de omgeving geen geweld aan. Het biedt bezoekers juist de mogelijkheid om van twee werelden te genieten. Intensieve veeteelt versus rust en natuurbeleving.
Hoe zou het zijn geweest als Aad in zijn oude ‘stiel’ was gebleven. Wellicht had hij dan een snelgroeiend bos ontwikkeld om zijn oorspronkelijke beroep uit te oefenen als timmerman/meubelmaker. En er meteen een beleefbos van gemaakt waarin hij als pater familias een zo klein mogelijke footprint probeert te realiseren. We zullen het nooit weten.
Meer informatie via info@onsboerenerf.com of kijk eens op www.onsboerenerf.com
Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Marketing- & Mediabureau
Drukwerk: Drukkerij van Deursen
Er zijn nog geen reacties geplaatst