Skip to content

“De Islam leert ons om vrijwilligers werk te doen” 

1 mei 2022 | 9:00

In gesprek met Mounir Marzouk (48)

Waar kunnen we jou van kennen?
Momenteel ben ik vice-voorzitter van de Stichting Islamitische Moskee, voorzitter van Mpower Weert. Jeugdleider en trainer geweest van voetbalclub Wilhelmina ‘08, penningmeester van sportvereniging Brevendia, jarenlang betrokken bij de commissie samenleving & inwoners in de Weerter politiek, betrokken bij het Provinciaal Platform voor Diversiteit (PPD) Limburg en ik maak deel uit van het kennisnetwerk van Islamitische gemeenschappen voor het Ministerie van SZW.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als boekhouder bij LBG Hotels.

Hoe ben je bij de moskee betrokken geraakt?
In 1997 ben ik naar Nederland gekomen vanuit Tunesië. Via via ben ik met het bestuur van de Weerter moskee in contact gekomen. Het voelde meteen goed. Dat gevoel was wederzijds. Ik werd bestuurslid en in 2006 werd ik gevraagd voor de functie van voorzitter.

Vertel eens over jullie successen?
Voordat we aan de verbouwing van de moskee begonnen, hebben we ons beraden over een missie en visie: waar willen we naar toe, wie willen we zijn voor Weert en hoe willen we dat realiseren? Op basis daarvan hebben we de verbouwing van het pand aangepakt. Er zijn lesruimtes voor de kinderen. We hebben een keuken voor de mannen en een voor de vrouwen. Er is een grote gebedsruimte voor mannen, met een geïntegreerde ruimte voor vrouwen. Ook is er een opvangzaal voor de kinderen en een aparte bestuurskamer. De financiën hiervoor hebben we als community zelf bij elkaar gebracht. Nu zijn we de grootste Islamitische Moskee van Limburg. Tijdens de verbouwig stonden we in nauw overleg met de buurt. Op hun verzoek hebben we geen minaret geplaatst, om het gebouw meer te kunnen integreren in de wijk.

Wat is jouw rol bij de moskee?
Ik ben de contactpersoon voor de gemeente, de buurt en de scholen. Ook initieer ik themabijeenkomsten in samenwerking met de gemeente. Denk aan bijeenkomsten over mantelzorg, de vaccinatie voor COVID-19 of andere thema’s. Ten slotte ben ik het aanspreekpunt voor groepen die de moskee willen bezoeken. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in ons gebouw.

Wat is de reden dat je je vrijwillig inzet?
De Islam leert ons om vrijwilligerswerk te doen. Ik probeer altijd mensen te helpen. Dat is mijn passie. Bovendien moeten we ons realiseren dat we zonder vrijwilligers op den duur een probleem hebben. Niets gaat vanzelf, we moeten het samen doen. Of mensen zich willen inzetten als vrijwilliger, heeft ook te maken met opvoeding en onderwijs. Als we kinderen van jongs af aan leren dat het goed is om anderen te helpen, zullen ze dat ook doen als ze volwassen zijn. Ze begrijpen hoe belangrijk het is voor hun eigen omgeving.

Hoe werf en waardeer je vrijwilligers?
Stel we hebben mensen nodig voor een klus, dan hoeven we op zondag maar een oproep te doen en er staan zo tien mensen klaar om te helpen. Dat zit ‘m in de manier waarop je de mensen aanspreekt en waardeert. Dat laatste is heel belangrijk. Waarderen is motiveren. Je moet zorgen dat de sfeer goed is.  Ook is het belangrijk om mensen mee te laten denken, zodat ze zich kunnen ontplooien. Je moet iedereen de kans geven om te groeien.

Welke tip wil je meegeven voor toekomstige vrijwilligers?
Niet je ego vooropzetten, maar het collectief. Meehelpen hoort er gewoon bij. Als dat niet meer gebeurt, is jouworganisatie er straks niet meer. De jeugd betrek je door hen mee te nemen in het proces. Laat ze meedenken en meewerken. Wij laten ze in de moskee hun huiswerk doen. Tussendoor vragen wij hen om mee te helpen, bijvoorbeeld opruimen of thee zetten. Zo leren ze dat het goed is om anderen te helpen.

Naast jouw fulltime baan ben je druk in de weer voor allerlei organisaties. Wat brengt het je?
Het geeft me energie. Wij zijn mensen en we zijn er vóór de mensen. Als iemand mij nodig heeft, maak ik er tijd voor en ben ik er voor diegene.

Meer weten over Stichting Islamitische Moskee in Weert? Kijk dan eens op de Facebookpagina Nahda Moskee Weert.

Deze artikelenreeks werd gemaakt in het kader van het Nationale jaar van vrijwillige inzet 2021 i.s.m. Punt Welzijn. Het volledige magazine is te vinden op: Vrijwilligersmagazine – Punt Welzijn

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Johan Horst

Advertentie

1 Reactie

  1. 20 jaar vrijwilliger geweest ( in het jongeren werk)4 dagen per week maar geen Islam gezien die spontaan mee hielp.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00
2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00

Advertentie