Jan Smeets (59) uit Ospel
Waar kunnen we jou van kennen?
Ik ben bijna 15 jaar bestuurslid van Dorpsraad Ospel, bestuurslid bij Harmonie Melodie der Peel en lid van het Sinterklaascomité. Ik werkte in de snijbloemenbranche.
Hoe ben je bij de dorpsraad betrokken geraakt?
Toen ik in Ospel kwam wonen, vroeg de buurvrouw (die lid was van de dorpsraad) of ik interesse had me aan te sluiten. Dat was een mooie manier om als vrijwilliger Ospel te leren kennen.
Vrijwilligers persoonlijk te bedanken
Wat zijn de successen van de dorpsraad?
We vertegenwoordigen de Ospelse gemeenschap en zijn het aanspreekpunt voor de gemeente Nederweert. We houden ons met allerlei onderwerpen bezig. Enkele voorbeelden: in samenspraak met de gemeente zijn er zebrapaden en wegversmallingen gekomen; we hebben gezorgd voor feestelijke verlichting in de dorpskern; iedere nieuwe inwoner krijgt een welkomstmand; we organiseren de gezamenlijke collecte voor goede doelen; we staan aan de wieg van het Eetpunt ’t Ospel Uitje én vijf jaren geleden zijn we gestart met plantentorens om de doorgaande weg op te fleuren.
Wat is jouw rol bij de plantentorens?
Ik ben de initiatiefnemer voor de plantentorens. Dit zijn verplaatsbare bouwwerken voorzien van eenjarige bloeiers. In 2016 stond er bij wijze van pilot een jaar lang een toren op het Aerthijsplein in Ospel. Daar kregen we zulke goede reacties op, dat we het jaar daarna acht torens hebben geplaatst. Ik houd me bezig met de sponsorwerving voor de kosten van bouw, onderhoud en beplanting. Ook het inroosteren van de vrijwilligers die de planten regelmatig water geven, is mijn taak.
Hoe werf en waardeer je vrijwilligers?
Door mensen rechtstreeks te vragen. Het is niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers te vinden, maar via via lukt het altijd weer om een groepje bij elkaar te krijgen. Iedereen vindt het leuk. Ze krijgen positieve reacties van voorbijgangers en er is gelegenheid voor een praatje. Er wordt gewerkt in tweetallen. Daardoor zien ze de anderen nauwelijks. Daarom hebben we een borrelavond ingelast, zodat nieuwkomers kennis kunnen maken met de overige vrijwilligers. Bij het opruimen van de torens aan het eind van het seizoen, komen we ook altijd even bij elkaar voor koffie met gebak, want een goede onderlinge sfeer is belangrijk: dan komen mensen terug.
Wat leer je van vrijwilligerswerk?
Communiceren met vrijwilligers. Dat is soms op eieren lopen. Ik coördineer en communiceer wanneer er iets gedaan moet worden, zo zorgen we er samen voor dat Ospel er fleurig bijstaat. Maar eerlijk is eerlijk: de werkgroep doet het meeste werk.
Welke tip wil je de gemeente meegeven in de waardering van vrijwilligers?
Volgens mij weet de gemeente Nederweert niet echt wie zich allemaal vrijwillig inzet voor de gemeenschap in de breedste zin van het woord. Het is misschien een idee om een vrijwilligersregistratie op te zetten, zodat zichtbaar wordt hoeveel vrijwilligers zich inzetten en in welke sectoren. Ik denk dat vrijwilligers het waarderen als de gemeente eenmaal per jaar iedereen een persoonlijk bedankje stuurt, al is het maar via e-mail.
Wat zijn voor jou de voordelen van vrijwilligerswerk?
Ik doe het graag, je doet iets anders dan normaal en je ontmoet andere mensen. Het heeft mij geholpen om te integreren in Ospel. Via de dorpsraad kunnen we soms een verdiepingscursus doen. Dat is een concreet voordeel. Een ander voordeel is dat je als dorpsraadslid bij veel onderwerpen betrokken wordt, ook door de gemeente. Dat gaat over Ospel, maar ook over beleidsonderwerpen die de hele gemeente aangaan. Ik vind dat interessant, hoewel ik soms het gevoel heb dat er te veel van de dorpsraad wordt verwacht. We willen ons serieus inzetten voor onze taak, maar als vrijwilliger moet je woekeren met de tijd naast werk, huishouden en hobby’s. Bovendien is het lastig communiceren over langlopende (beleids)trajecten, terwijl het juist zo belangrijk is dat we als dorpsraad successen, groot en klein, met de achterban kunnen delen. Want daar doen we het tenslotte voor.
Meer weten over Dorpsraad Ospel? Kijk dan eens op hun site en ontdek hun ambities www.dorpsraadospel.nl.
Deze artikelenreeks werd gemaakt in het kader van het Nationale jaar van vrijwillige inzet 2021 i.s.m. Punt Welzijn. Het volledige magazine is te vinden op: Vrijwilligersmagazine – Punt Welzijn
Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Jack Smeets
1 Reactie
dat is inderdaad een goeie tip voor die van de gemeente, hoop dat ze dit ook goed lezen met z’n allen. Nu ze net alle vrijwilligers van de erfgoedkommissie het leven zuur hebben gemaakt, en ook de vrijwillige leden van de gemeentelijke straatnamenkommissie hielden het niet meer vol bij de gemeente.
In totaal 7 vrijwilligers opgestapt de laatste twee maanden overal in clubjes waar het gemeentebestuur het voor het zeggen had. Het gaat wel hard zo met dit gemeentebestuur. Als je zo met mensen om gaat vind je niet gauw nieuwe ben ik bang. In die zin is dit artikeltje wel hele dubbele moraal.