In Budschop vindt een pilot plaats met het inzamelen van restafval in tariefzakken. Inwoners zijn daardoor beter gaan scheiden. Dat is super. Als aanvullende service staat er op woensdag 1 juni een mobiele inleverpunt op het Rochusplein voor verschillende soorten afval. Tussen 16.00 en 19.00 uur kunnen inwoners van Budschop hier gratis een boodschappentas aan (rest)afval kwijt waarvoor zij anders naar de milieustraat moeten.
Hulp bij het scheiden van afval
Het inleverpunt is bedoeld om inwoners te helpen bij het scheiden van afval. Uit onderzoeken in andere gemeenten blijkt dat de afstand naar de milieustraat de inwoners soms tegenhoudt om hun afval goed te scheiden en daar in te leveren. Ook de drukte en de wachttijden bij de milieustraat spelen een rol. Vaak gaat het om kleine hoeveelheden afval die daardoor bij het restafval belanden.
Sorteeranalyse
De hoeveelheid restafval in Budschop is gedaald. Uit een sorteeranalyse die kort geleden is gehouden blijkt dat het afval veel beter gescheiden wordt. Sommige afvalsoorten kunnen niet in de tariefzak en moeten naar de milieustraat. Met het mobiele inleverpunt breiden ze de service uit.
Soorten afval
Op het mobiele inleverpunt kunnen de volgende afvalstromen ingeleverd worden:
- Frituurvet (gesloten verpakking)
- Alle soorten lampen (PL, TL, spaar- en gloeilampen)
- Kleine elektrische apparaten (scheerapparaat, mixer, tandenborstel, telefoon)
- Kleine hoeveelheden afval (dekbed, kussen, helm en paraplu)
- Kleine hoeveelheden hout (enkele planken of klein meubel zoals een nachtkastje)
- Tempex (verpakt)
- Harde kleine kunststoffen (geen PMD materiaal)
- Kleine hoeveelheden puin (niet meer dan een boodschappentas)
- Kleine hoeveelheden vlakglas (restant glas en spiegeltjes enz. )
- Hol glas dat niet in de holglasbak past (grote lampen, viskom en schalen)
- Metaal (kleine hoeveelheden los materiaal)
Volle boodschappentas
Per huishouden mag per keer maximaal één volle boodschappentas worden gebracht. Een bezoek aan het mobiele inleverpunt is gratis voor de inwoners van Budschop. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van hun afvalstoffen. Bij het mobiele inleverpunt kunnen mensen ook terecht voor meer informatie over het afval scheiden.
Er zijn nog geen reacties geplaatst