Op zondag 5 en maandag 6 juni vindt de feestelijke opening van Kasteelpark Nijenborgh, het Weerter stadspark, plaats. Tijdens het Pinksterweekend viert Weert twee dagen feest met tal van activiteiten, waaronder een muzikaal verhaal en spectaculaire vuurshow.
Het programma van het openingsweekend gaat op de eerste dag, na het openingssymposium met een imposant harmonieconcert, terug in de tijd. In het park worden activiteiten als een historische stoet en een kampement met riddergevechten en demonstraties georganiseerd. De avond transformeert vervolgens tot de Nacht van Nijenborgh. Maandag 6 juni staat in het teken van het park in het heden, met onder andere een gigantische picknick, kanoën in de kasteelgracht en levende standbeelden.
Kasteelpark Nijenborgh
Nacht van Nijenborgh
Zondagavond 5 juni belooft een ongekend spektakel in het Weerter stadspark. Het programma opent om 19:30 uur met ‘Nijenborgh – ’n nów begin’, een muzikaal verhaal gebracht door Stichting Wieërt Amezieërtj, de makers van Rogstaekers De Legende en Graaf van Horne de Musical. Samen met de Weerter stadsgidsen en popkoor The Ray Stabbing Singers wordt een spannend en muzikaal verhaal over de historie van het park verteld. Met solisten Joss Mennen, Mark Fonteijn, Jean Stassen, Wendy van Dooren, Björn Wiermans en Leon Smolenaars mogen bezoekers een muzikale show van hoog niveau verwachten.
Aansluitend is het podium voor Dial24. De Weerter bigband, die in binnen- en buitenland al vele shows mocht spelen, maakt er in het gloednieuwe kasteelpark een feestje van. De avond wordt vervolgens afgesloten met een spectaculaire vuurshow, toepasselijk met de naam Finale de Feu. Het theatrale vlammenspektakel is geschikt voor de hele familie en biedt aan het einde een prachtig fotomoment bij zonsondergang.
Van en voor Weert
De kracht van het programma is dat het wordt gepresenteerd door en voor Weert. Veel lokale verenigingen dragen hun steentje bij met feestelijke activiteiten en presentaties. Het openingsweekend wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Weert, Provisus Stichting St.-Jozef en Stichting 1568. Het volledige programma is te vinden op www.stichting1568.nl.
2 Reacties
Afgelopen zondag – op weg zijnde naar de tentoonstelling van de in 2018 overleden kunstenares Greet Boekholt in de Paterskerk – voorbij het Stadspark gelopen en zag daar dat de “poort” openstond en het ruiterstandbeeld van de Graaf van Horne er ook stond, staande op een dieplader.Op de terugweg van de gelegenheid gebruik gemaakt – ik was niet de enige – om het Stadspark en het ruiterstandbeeld te bekijken en ja, het Stadspark is een grote verrijking voor Weert en velen zullen het met me eens zijn dat we daar redelijk laat mee zijn, maar beter ooit dan nooit.Mijn menig over het beeld was gemengd, want als ik aan ruiterstandbeelden denk denk ik bijvoorbeeld aan het beroemde ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius dat stamt uit de Romeinse Oudheid en dat nooit omgesmolten is omdat met dacht dat het een standbeeld was van de Romeinse keizer Constantijn, de eerste Christelijke Romeinse keizer die het Christendom tot staatsreligie maakte.Of ik denk aan de beroemde ruiterstandbeelden uit de Renaissance van o.a. Donatello en vele anderen.Dit standbeeld komt nog niet eens in de buurt, maar we leven anno 2022 en niet in de Romeinse Oudheid of het Italië van 5 eeuwen geleden dus daar hoort een ruiterstandbeeld anno 2022 bij al stierf de afgebeelde ruiter in 1568.En nu hebben we dus toch een mooi beeld, wat in mijn ogen “modern” overkomt en naar mijn mening helemaal past binnen het nieuwe stadspark, al moet natuurlijk iedereen denken wat hij/zij wil : ik vindt het mooi.
Inderdaad Hans. En wat een verschil met Nederweert waar zowel het erfgoed als de betrokken vrijwilligers door bestuurlijk onvermogen te gronde zijn geholpen