Op dinsdag 19 april heeft de gemeenteraad het Reglement van Orde gewijzigd vastgesteld. Hierin is bijvoorbeeld geregeld op welke manieren inwoners invloed uit kunnen oefenen op de besluitvorming. De gemeenteraad heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat inwoners weten hoe ze dit kunnen doen. We geven u een overzicht van de mogelijkheden.
Hoe kunt u invloed uitoefenen op de besluitvorming?
Gebruikmaken van spreekrecht
U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van uw spreekrecht in de raadsvergadering. Dit is het recht voor inwoners om in de gemeenteraad invloed te kunnen uitoefenen op geagendeerde onderwerpen. Met ‘geagendeerde onderwerpen’ bedoelen we onderwerpen waarover de raad een inhoudelijk besluit moet nemen. Onderwerpen waarvoor dus een voorstel is gemaakt en waarover de raad een besluit neemt.
In de praktijk bleek dat de manier waarop het spreekrecht omschreven stond in het Reglement van Orde niet helemaal duidelijk was. Daarom is nu duidelijker aangegeven waarover u niet kunt inspreken. Dat kan bijvoorbeeld niet over ingekomen brieven, over onderwerpen die in het vragenuur aan de orde komen en over politiek-bestuurlijke actualiteiten.
Individueel of via fractie benaderen
Op het moment dat een inwoner komt inspreken in een raadsvergadering hebben fracties hun standpunt over een onderwerp vaak al ingenomen. Het spreekrecht komt dan op een laat moment. Daarom is het voor inwoners soms beter om hiervoor een ander moment te kiezen Zo kunt u raadsleden bijvoorbeeld individueel benaderen of via hun fracties. In de fractievergaderingen bereiden de raadsleden de raadsvergadering voor.
Brief aan de gemeenteraad
U kunt ook een brief sturen aan de gemeenteraad. Dat kan bijvoorbeeld als het college een voorstel aan de raad doet en u wilt dat de raad bij de besluitvorming rekening houdt met uw standpunt. U heeft bijvoorbeeld het gevoel dat dit door het college nog niet voldoende is gebeurd. Maar dat kan ook als u ideeën heeft over een gemeentelijke aangelegenheid. Of als u zich zorgen maakt over de uitvoering van het beleid dat door de raad is vastgesteld.
Vragenhalfuur bij meedenkavonden
Voor de gemeenteraad worden regelmatig meedenkavonden georganiseerd. Bij deze avonden staat ook een vragenhalfuur geagendeerd. Bij dit agendapunt kunnen alle aanwezigen vragen stellen. Ook inwoners. De vragen hoeven niet te gaan over het onderwerp van de meedenkavond. Ze mogen over alles gaan waarover u de raad wilt informeren of waarover u vragen heeft. Het blijkt dat deze mogelijkheid niet echt bekend is bij inwoners. Daarom wil de gemeenteraad dit meer onder de aandacht gaan brengen.
Informatie op de website
Waar moet u bijvoorbeeld rekening mee houden als u spreekrecht aanvraagt? En wanneer vindt er een meedenkavond plaats? Meer informatie over spreekrecht. Wilt u meer weten? Dan kunt u ook contact opnemen met de griffier, telefonisch of via e-mail: griffier@nederweert.nl.
17 Reacties
Gebruik maken van spreekrecht.
Geef de fietsers meer veiligheid op de fietspaden.
Gemeenten doe iets,
voor de veiligheid van de fiets.
Spreekrecht? Zoals in de raadsvergadering vN gisteren pijnlijk bleek is het college vooral op zoek naar manieren om het spreekrecht te blokkeren ipv te stimuleren.
Brief aan de Raad? hoeveel brieven zijn afgelooen halfjaar ‘onverklaarbaar ‘ zoekgeraakt, over windmolenproblematiek, monumenten en erfgoed?
Dit artikel lijkt toch wel een rad draaien voor de ogen van goedgelovige burgers.
Veiligheid van fietsers kan je het beste vergroten door elektrische fietsen te verbieden. Sinds die fietsen met hulpmotor (wat ooit de definitie van de brommer was) over de fietspaden razen, is het aantal serieuze ongevallen met fietsers schrikbarend toegenomen.
Oorzaak 1: mensen die niet meer de kracht hebben om te kunnen fietsen, kunnen nu de weg weer op, met veel hogere snelheid. Waar hun reactievermogen niet meer op berekend is.
Oorzaak 2: doordat de wetgever brommers een aparte categorie heeft gegeven is dit niet langer een brommer en onder druk van de Fietsersbond wordt er nog geen helmplicht doorgevoerd. Ondanks dat de snelheden dit wel rechtvaardigen.
Maar goed, de gemeente heeft daar geen invloed op, dus inspreken (tijdens een raadsvergadering, niet op social media) heeft geen zin. Temeer omdat het niet geagendeerd wordt.
Wat worden we toch gefopt door onze burgemeester en cornuiten. Wat een theater!
De burger mag helemaal niet aan de voorkant meepraten. Kijk maar naar de slachtoffers rond het industrieel windturbinepark. Liever duwt deze gemeente haar eigen plannen door en zoekt achteraf excuses om niet te hoeven handhaven. Zo doorzichtig en de schijnheiligheid drupt er vanaf! Alles voor de buhne want Big Brother Emiel Roemer is watching you online!
En dan die show afgelopen dinsdag over de erfgoed commissie om onder het interbestuurlijk toezicht van de provincie uit te komen zonder dat ook maar iemand zich heeft hoeven verantwoorden voor de schade die is verricht. De griffier die een laatste poging doet om in haar afscheidsrede expliciet te vermelden hoe eerlijk deze gemeente wel niet is 😉 Het is dat ik zelf in deze gemeente woon anders zou ik er tijdens de online raadsvergadering een zak popcorn bij pakken ter vermaak maar dit is zeer ernstig. De doofpot puilt uit en staat op ontploffen! Dat houden jullie niet langer tegen met slinkse praatjes die aan de inhoud voorbij gaan gemeente Nederweert!
Goed bezig Gemeente Nederweert,
Ik ben trots op de duidelijke communicatie en vind het zeer goed dat dit aan het licht wordt gebracht, zodat onze toetsenbordhelden hier onder ieder bericht te weten krijgen wat ze beter kunnen doen.
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben het er zeer zeker mee eens dat niet alles goed is gegaan en daar inderdaad een paar grote dossiers bij zitten. Maar kunnen we met zijn allen af en toe ook gewoon weer een beetje vooruitkijken? Moeten we nu echt onder zo een bericht weer het negatieve naar boven halen? Wat kan de gemeente wel nog goed doen? En nogmaals er is veel werk aan de winkel, maar soms mag je dingen toch ook los van iets anders zien en is dit bericht toch gewoon een stap in de juiste richting?
GR J
@TeleurgesteldeBurger, waarom heeft u zichzelf niet verkiesbaar gesteld voor de gemeenteraad, dan had u het beter kunnen doen. O nee, dat kan niet want zodra u iets zou ondernemen om het beter te maken is er iemand anders die zegt dat u het voor de show doet. U heeft echt niet in de gaten dat een aantal partijen wel degelijk proberen verbetering door te voeren, alleen moet dat binnen de mogelijkheden van de wet. Dat u dat negatief oppakt is uw eigen probleem. Ik heb een goede vergadering gezien waarin wel degelijk geprobeerd wordt om goede stappen te zetten. Jammer voor u dat u dit niet inziet.
zo is dat
@Loes, je hebt het over een ‘goede vergadering’ . Wat ik vragen wil: welke was dat dan? Het kan niet de raadsvergadering van eerder deze week zijn geweest want daar lag een voorstel van het (nieuwe!) College dat ging over het beknotten van spreekrecht en klachten daarover, ipv aanmoedigen en verruimen ervan. Gelukkig stak de gemeenteraad daar een stokje voor. Maar verheffend was het allemaal niet, dat collegevoorstel waarbij zoals een paar raadsleden opviel, belangrijke bijlagen ook nog onder de mat waren gehouden.
Maar waarschijnlijk praat u over een andere vergadering? Dank voor uw antwoord zovast
@Loes welke vergadering heb jij gezien dan en heb je wel goed opgelet?
De kritiek is niet gericht aan nieuwe raadsleden en wethouders. Die voelen zich vast ook niet aangesproken op de onopgeloste dossiers in de doofpot.
@Loes,
Begrijp ik uit je reactie dat als je eerlijke, transparante, pro-actieve communicatie en veiligheid-, gezondheid- en welvaartsbescherming zoekt in de politiek je het dan ZELF maar moet (gaan) doen? Jezelf dan maar verkiesbaar stelt…..dat is toch juist de reden waarom we teveel onkundigen op gemeentestoelen hebben zitten.
Vreemde gang van zaken en redenering niet waar?!
Het is menselijk om door te willen en vooruit te kijken. Vol goede moed de toekomst in! Plannen maken en doelen stellen vanuit je veilige woonomgeving geeft het leven kracht, zin en glans.
Maar vergeet niet dat deze ‘vanzelfsprekendheden’ niet meer voor iedereen in ons dorp voelbaar en tastbaar zijn.
Een groep Nederweertenaren ligt ’s nachts wakker door het al dan niet optreden van de gemeente.
Hun levenskwaliteit is drastisch verlaagd op punten die vanzelfsprekend behoren te zijn en de gemeente Nederweert stond aan de basis van de uitvoering van dit drama.
Dat mag niet in de doofpot.
@Ruud, wellicht heb je de tijdlijn niet helemaal goed voor ogen. Het voorstel voor het beknotten van spreekrecht en klachten (waarschijnlijk bedoel je hier het voorstel tot afwijzing van de klacht van de erfgoedcommissie) ligt al van voor de installatie van het nieuwe college (zie besluitenlijst 26 april). Terecht (denk ik) is daar door de huidige gemeenteraad een stokje voor gestoken. Doordat er niet iedere week een raadsvergadering is kan mogelijk de indruk wekken dat het een recent besluit is. Helaas heeft het nieuwe college nog een erfenis van het oude college te verwerken die in mijn ogen in dit geval het hoofdstuk even snel wilden afsluiten. Jammer dat het nu lijkt dat het nieuwe college deze klacht niet in behandeling wilde nemen. Als je de hele ontwikkeling de laatste maanden een beetje gevolgd hebt had je ook gezien dat dit niet een voorstel van het nieuwe college kon zijn.
@Wim, deel uitmaken van een partij wil zeggen dat je mee kunt praten en mee kunt denken. Het gaat er niet om dat er alleen maar “kundige” mensen iets te zeggen mogen hebben. Het gaat juist om plaatselijke politiek waar juist betrokken inwoners mee moeten kunnen praten. Mijn kritiek gold echter de mensen die keer op keer alles in het negatieve gooien, ook al is iets juist positief bedoeld. Er wordt meteen van uit gegaan dat het alleen maar voor het oog is. Ga eens kijken en luisteren bij een fractievergadering of ga het gesprek aan met leden van een partij. Daar bereik je meer mee dan met het cynisme waarmee nu gereageerd wordt. En denk je het zelf beter te kunnen, stel je dan inderdaad verkiesbaar dan kun je zien in hoeverre je gesteund wordt in je gedachtengang.
Beste Loes, u hebt zich er duidelijk in verdiept waarvoor respect maar navraag bij een (ander) goed-ingewijd raadslid leert dat u zich vergist. Het besluit van b en w van 26 april dat u noemt gaat namelijk helemaal niet over spreekrecht maar betreft een klacht over smaad en lekken naar de pers door een zekere wethouder. U haalt dus twee onderwerpen door elkaar.
Bovendien is het spreekrecht geen zaak van het college, maar van de voorzitter van de raad (toevallig ook de burgemeester). Het voorstel om de klacht over spreekrecht niet te willen bespreken komt van de burgemeester herself. En dat was voor de verkiezingen dezelfde voorzitter als erna. Dat maakt het verhaal niet minder treurig.
U kunt dus wel met een vingertje wijzen naar Ruud, maar u was zelf iets te snel met oordelen.
De eerlijkheid was de griffier waar voor mijn dank.
Zij was bereid om mijn zienswijze in Corona tijd voor te lezen over een betere luchtkwaliteit (ook in de woonwijken) in Nederweert ten behoeve voor het opstellen van de MER.
Nu maar hopen dat de politiek er ook wat mee doet.
Groen links is al goed op weg om voor een centraal meetpunt voor de luchtkwaliteit de pleiten. Deze meetpunten zijn er niet in Nederweert. Wel noodzakelijk. Ook het door vragen naar welke gemeente Nederweert ging helpen bij het erfgoed, was positief .(Jammer dat de wethouder dit niet gelijk kon communiceren). En de vragen rond de handhaving van de RUD waren oké .
Er kwam geen verhaal van raadsleden hoe men wil bij dragen aan de betere lucht en water kwaliteit. Men had het alleen maar over rechten. Jammer!
Verder zou het positief zijn als de deelnemers welke zitting hebben in de afzonderlijk commissies nog een plek in de communicatie van de gemeente Nederweert met zijn burgers krijgt. Open communicatie over verschillende onderwerpen was ik soms kwijt.
Uit ervaring heeft het benaderen van de fracties geen nut. Je krijgt geen reactie terug of men verstopt zich achter de burgemeester. Mooie woorden dus meer niet!
# Loes
De burger wordt niet beter van onkundige en ook onwillige vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Daar zitten de raadskamers vol van. Jezelf niet kandideren kan ook betekenen dat een zelfspiegeling je niet passend maakt voor een rol als raadslid. Overigens heb ik meerdere vergaderingen gevolgd en zelfs een bijgewoond, ik werd er niet vrolijk van. En wat negativiteit betreft: dat is altijd het GEVOLG van iets. In dit geval wat burgers dwarszit en waarin ze absoluut niet gehoord en gekend worden. En niet één groepering burgers maar meerdere; omwonenden van het windpark Ospel, Erfgoedcommissieleden enzovoort. Dus Loes, roeptoeter alsjeblieft niet meer van dat volledig misplaatst commentaar maar vraag je gewoon eens 2 dingen af: waarom zijn veel burgers zo negatief en waarom MOETEN ze een als podium zoals deze site gebruiken om hun grieven kenbaar te maken?
Wel doen hé! Dat steunt je beeldvorming namelijk op de juiste manier.
#Loes,
“Mijn kritiek gold echter de mensen die keer op keer alles in het negatieve gooien, ook al is iets juist positief bedoeld”.
Als burgers negatief zijn dan is dat het GEVOLG van iets. Dat heeft altijd (meerdere) redenen en/of betreft een te langdurige onwenselijke situatie/onderwerp.
Concludeer dus niet te snel dat burgers negatief ingesteld zijn.
Dit heeft alles te maken met afnemend vertrouwen in de politiek. Dat zie je landelijk voorbeelden te over), provinciaal ‘(de Vriendentepubliek’) en helaas ook in ons Nederweert. Je moet natuurlijk niet alles aan alles koppelen of overal een complot in zien. Onkunde en naieviteit is niet hetzelfde als boze opzet.
Wat daarin wel uiterst verwijtbaar is, is dat ons gemeentebestuur steeds vaker in een struisvogelrefleks komt. Door problemen te ontkennen of niet te willen duiden. Door te denken dat ze problemen of sentimenten oplossen met regeltjes, door uit het zicht van de raad te houden, of zich in te graven in loopgraven. Met hulp van weinig kritische media. Dat is een regentencultuur die niet past bij de moderne maatschappij en de mondigheid van burgers. Daar ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij iedereen maar niet in de laatste plaats bij de voorzitter van het gemeentegestuur.