De Aldenborgh Weert en Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert presenteren het mini-symposium:
Stichting De Aldenborgh en Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert verrichten op zondagmiddag 5 juni 2022 om 12.30 uur de aftrap van de publieke ingebruikname van kasteelpark Nijenborgh met een mini-symposium in het Franciscus Huis aan de Biest 43a te Weert.
Kasteelpark Nijenborgh
Deze samenkomst van wetenschappers, kunstenaars, muzikanten is gratis toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor onze geschiedenis en expressie. De deuren van het Franciscushuis gaan om 12.15 uur open.
Het programma ziet er als volgt uit:
I. Alfons Bruekers – De reconstructie van ‘vlucht’ KF590A
De oudste afbeelding van Weert geeft nieuwe kleur aan het Kasteelpark Nijenborgh
Wie aan het Weerter kasteel denkt, kan niet voorbij aan de epitaaf of gedenktafel van gravin Johanna van Meurs (overleden in 1461). Zij was de echtgenote van graaf Jacob I van Horne. Die was op zijn beurt de stichter van zowel kasteel Nijenborgh als van het patersklooster op de plek van het oude kasteel, de Aldenborgh.
De geschilderde gedenktafel, die in het Berlijnse Kaiser Friedrich Museum catalogusnummer KF590A droeg, bevatte een natuurgetrouwe afbeelding van het kasteel met voorhof en klooster van Weert. Sinds de Tweede Wereldoorlog moet het kunstwerk waarschijnlijk als verloren worden beschouwd. Wel is er een honderd jaar oude zwart-witfoto van het schilderij bewaard gebleven. Dankzij moderne technieken beschikken we sinds kort over een minutieuze kleurenreconstructie ervan.
De presentatie is een virtuele tijdreis. Niet alleen een reconstructie van de bijzondere ‘vlucht’ die KF590A maakte van Weert via Nunhem, Parijs, Leipzig en Berlijn terug naar Weert. Het is ook de wedergeboorte van de oudste afbeelding van Weert en geeft daarmee letterlijk en figuurlijk extra kleur aan de opening van het nieuwe Kasteelpark Nijenborgh.
Alfons Bruekers (Nederweert 1961) is werkzaam als directeur van TU/e Innovation Space aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast actief als amateur-historicus, onderzoeker en publicist. Hij was decennialang actief in de gemeentelijke erfgoedcommissie van Nederweert.
II. Uitvoering van de compositie Van Horne – Rob Goorhuis
Tijdens dit mini-symposium mag de compositie Van Horne niet ontbreken. De Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert, onder leiding van dirigent Bart Deckers, gaf voor het Van Hornejaar in 2018 componist Rob Goorhuis de opdracht voor de compositie over de graaf Van Horne. De compositie werd eind 2018 voor het eerst uitgevoerd in Zottegem en in de Sint Martinuskerk in Weert. Met het uitvoeren van deze compositie behaalde de harmonie in 2019 een 1e prijs met lof, bij het concertconcours in de eerste divisie. Enkele weken geleden voerde het professionele groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen tijdens het ‘Blazen aan het Spui’ in Den Haag, de compositie Van Horne nogmaals uit.
Behalve de compositie Van Horne speelt de Weerter harmonie ook nog de Spaanse werken Tercio de Quites en La Leyenda del Beso.
Componist Rob Goorhuis zal persoonlijk zijn compositie Van Horne toelichten. Rob Goorhuis is altijd een groot bewonderaar geweest van Ludwig van Beethoven. Beethoven is voor hem een uniek voorbeeld van een creatieve en eigenzinnige geest.
Egmont en van Horne werden op 5 juni 1568 in opdracht van Alva onthoofd op de Grote Markt in Brussel. Twee edelen, die samen met Willem van Oranje, een driemanschap vormden in de strijd voor de belangen van de Nederlanden tegenover de Spaanse koning Filips II.
Dankzij de compositie van Rob Goorhuis zijn alle drie de vrienden nu muzikaal geëerd: Willem van Oranje in het Wilhelmus, Lamoraal van Egmont door onder andere Beethoven én Filips van Horne door Goorhuis
Rob Goorhuis werd in 1948 in Amsterdam geboren in een gezin, waar muziek een bescheiden rol speelde. Na het voortgezet onderwijs ging hij op aanraden van zijn leraar, de organist Bernard Bartelink, in Utrecht studeren. Er ging een wereld voor hem open. Muziek werd een passie, een opdracht voor het leven, als componist, muziekpedagoog, dirigent, klavecinist, pianist en organist.
IV. Jorrit Noordhuizen – landschapsarchitect
Jorrit Noordhuizen zal zijn inspiratie en ontwerp van het stadspark nader toelichten. In 2019 kreeg hij, samen met Lara Voerman Architectuurhistoricus en Personal Architecture, de opdracht van de gemeente Weert om de 3,2 hectare stadspark en voorhof opnieuw in te richten. Het stadspark als één van de belangrijkste plekken in de ontstaansgeschiedenis van de stad. Met de herinrichting van het stadspark kreeg Weert een toegankelijk, levendig en groen hart terug. Een plek waar beleving van de fysieke en immateriële geschiedenis, archeologie en erfgoed-educatie een welverdiende prominente plek innemen. Een plek om te ontspannen, te spelen, te sporten en te leren. Voor jong en oud, voor bewoner en toerist, voor de stad én de regio.
Jorrit Noordhuizen is landschapsarchitect bij NOHNIK architecture and landscapes, ontwerpbureau voor architectuur en landschapsarchitectuur. Als ontwerper houdt hij zich dagelijks bezig met het verduurzamen van de leefomgeving in binnen- en buitenland. Met behulp van ontwerpen en strategieën voor dorpen, steden, parken en landschappen, werkt het bureau actief aan een klimaatadaptieve en groene toekomst.
V. Beeldhouwer Jos Dirix – ruiterstandbeeld Filips van Montmorency.
De kunstenaar kan na enkele jaren geduld nu een toelichting geven op het levensgroot ruiterstandbeeld van Filips van Montmorency, graaf van Horne. En wel op de plaats in het kasteelpark waar het beeld, na een Europese tour, prominent en permanent zal prijken.
Beeldhouwer Jos Dirix (1958) uit Neer maakt expressieve bronzen sculpturen. Het gehele oeuvre van Jos Dirix is een bronzen verstilling van respect voor het leven. Sculpturen vol dynamiek: paarden, stieren, mannen, vrouwen en roofdieren. Elke sculptuur is een fascinerende combinatie van waarneming, interpretatie en verbeeldingskracht.
VI. Première documentaire Expeditie Limburg – Ontdek het verleden
Tijdens het mini-symposium is de officiële première van de aflevering over de opgravingen in Weert. Expeditie Limburg is een televisieserie over het onontdekte verleden van Limburg. In een wereld, die alsmaar complexer wordt, maken een archeologe en een YouTuber een reis door het verleden om het heden te begrijpen en de toekomst vorm te geven. Expeditie is een serie over geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed voor het hele gezin, met een accent op de jeugd.
Benjamin Peeters is een Nederlandse YouTuber van wie muziekvideo’s in 2017 en 2018, na werk van Arjan Lubach en Enzo Knol, in de top 3 en top 5 van best bekeken Nederlandse YouTube-video’s van het jaar belandden. Zijn meest succesvolle video’s zijn miljoenen keren bekeken.
Donna Dieperink is een archeologe met een passie voor publieksarcheologie. Eerder was ze werkzaam voor de Nationale Archeologiedagen en National Geographic Channel.
Expeditie Limburg is een productie Mosasaurus Film Productions. Mosasaurus Film Productions is in 1993 opgericht door Robin Peeters. Robin is in 1996 afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam en heeft zich nadien – als producent, schrijver en regisseur – gespecialiseerd in films en series over kunst, cultuur en wetenschap.
VII. Historische stoet naar Kasteelpark
Het programma in het Franciscus Huis duurt tot omstreeks 14.00 uur waarna we aansluiten bij de historische stoet, die naar het Kasteelpark Nijenborgh trekt. Leden en gasten van Sinte Catharina 1480, de stadsschutterij van Weert, Prins Willem van Oranje, zijn echtgenote Anna van Buren en de weduwe van de Graaf worden ook uitgebeeld. De stadsschutterij wordt tevens bijgestaan door leden van Volksdansgroep Wertha.
Aansluitend zal het kasteelpark officieel worden opengesteld en het ruiterstandbeeld worden overgedragen aan de Weerter gemeenschap, middels een officiële onthulling.
De onthulling van het ruiterstandbeeld wordt muzikaal omlijst door een koperensemble van Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert. Zij zullen het speciaal voor dit moment gecomponeerde Fanfare Van Horne 2022 ten gehore brengen. Hierna volgt de toelichting van kunstenaar Jos Dirix.
In het kasteelpark Nijenborgh zijn komend weekend nog vele activiteiten te bekijken, zoals een historisch kampement.
Kijk voor alle activiteiten op: www.stichting1568.nl
2 Reacties
Dankjewel voor de informatie over dit bijzonder mooie, historische festijn a.s. weekend in Weert.
Leerzaam en blijkgevend van koesteren van besef van historisch erfgoed.
En zorgen dat alle burgers daarvan deel uit kunnen maken.
Triest om daarin dan te lezen over de voormalig voorzitter van de erfgoedcommissie Alfons Bruekers: “Hij wàs decennialang actief in de gemeentelijke erfgoedcommissie van Nederweert”..
Dàt ligt overigens niet aan de schrijver van deze aankondiging..
Nog eens bevestigd door hetgeen we over deze kwestie gister nog konden lezen in de column van Frits Nies, in de Limburger:
“Het wachten is alleen op nieuwe bestuurders die dit oude erfgoed op juiste waarde weten te schatten, denk ik er meteen bij. Bijvoorbeeld door het opbrengen van meer middelen en respect voor onteerde monumenten en gebruuskeerde erfgoedcommissies.”
Eigenlijk zou ik oprecht graag weten, wat dergelijke opmerkingen doen met bestuurders van Nederweert zelf,
als mens, verantwoordelijk voor de erfgoed’kwestie’..
want wàt ze doen c.q. aangericht hebben, is helaas duidelijk …
Beste Francy,
naar aanleiding van uw laatste zin: wat dat allemaal doet met de bestuurders van Nederweert bleek wel weer heel pijnlijk tijdens de raadsvergadering van eergisteren waar dit thema besproken werd. Totaal niets. Ik begrijp nu dat de gemeente het monumentenbeleid gaat uitbesteden bij een andere gemeente waarvan de burgemeester in eerste instantie zelfs weigerde om te noemen welke dat was maar na aandringen van Mw Koppen ea uit de raad bleek dat Leudal te zijn. Het is maar een klein voorbeeld maar toch. Allleen al die aarzeling van de burgemeester was veelzeggend voor met welk elan dit college de nieuwe coalitie in is gegaan. Dat valt niet alleen buiten maar ook binnen het gemeentehuis op.