Stress komt vaak negatief in beeld. Maar stress kan ook een drijvende kracht zijn en daarmee een motor om succesvol te zijn. Goed stressmanagement betekent dan ook niet geen stress hebben, maar een balans tussen de eisen die aan je worden gesteld en de middelen, kennis en vaardigheden die je hebt om aan al die eisen te beantwoorden.
In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die deze balans zelf (onbewust) verstoren. Iets ín hen drijft ze telkens weer opnieuw naar die berg werk waardoor ze over hun grenzen heengaan. Ze zeggen van die overmatige stress af te willen, maar stuiten op weerstand bij zichzelf zodra ze merken dat er ook nog iets anders speelt. Ben je bereid daarnaar te kijken?
Waarom zoek je telkens die grens op en ga je er vervolgens overheen? Wat levert het jou op dat je dit steeds weer opnieuw doet?
Redenen waarom mensen vasthouden aan stress kunnen heel divers zijn.
- De indruk van hard werken en met iets belangrijks bezig te zijn schept privileges. Omdat iedereen ziet hoe druk je het hebt laten mensen je verder met rust. Je voelt je speciaal, onmisbaar en belangrijk.
- Het word je vergeven als je afspraken vergeet. Je praat het niet alleen voor jezelf goed maar je omgeving ook. Alweer die verjaardag vergeten?
- Je krijgt geen verwijten naar je hoofd als je jouw werkrelaties verwaarloost. Het werk geeft je een excuus om gezamenlijke lunches en vrijdagavondborrels over te slaan. Hierdoor hoef je ook geen emotionele band met je collega’s op te bouwen. Misschien is socialiseren met anderen lastig voor je. Lees hierover in deze column op Nederweert24.
- Je hoeft je niet bezig te houden met anderen. De hoeveel werk is een vrijbrief om je autoritair te gedragen, mensen te commanderen en af te snauwen. Ze zijn dan ook liever niet bij je in de buurt.
- Je bent verslaafd aan die adrenaline kick die stress kan geven.
Stress is een goedkope drug waarmee je jezelf makkelijk in de vernieling kunt helpen! - Thuis ben je vaak niet aanwezig, ook al ben je er lijflijk. Klusjes worden door andere huisgenoten op zich genomen omdat jij ze vergeet, of geen tijd voor hebt. Net als voor die ouderavond waar je partner weer alleen naartoe gaat.
- Druk, druk, druk kan ook een excuus zijn om slordiger te werken. Stel je voor dat je uitstekend werk verricht. Dat er helemaal niets op aan te merken is. Dan loop je het risico meer taken toebedeeld te krijgen met daarbij behorende bevoegdheden die ook meer verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Het zou zomaar eens kunnen dat je bang bent om succesvol te zijn.
- Te veel werk is voor jou een reden om veel te roken, weinig te bewegen en ongezond te eten en drinken.
- Etc.
Er zijn altijd signalen die je vertellen dat er meer van je gevraagd wordt dan waaraan je kunt beantwoorden.
Negeer je die signalen, dan kom je hoogstwaarschijnlijk in de problemen. Ben je eenmaal in die alarmfase beland, dan merk je dat je intellect niet meer zo goed functioneert en ook je lichaam protesteert. Het is dan ook heel belangrijk om jouw signalen te leren kennen. Ik kan je daarbij helpen met coaching en/of een mindfulness training. Op dit moment loopt er een groepstraining. In de tweede module ging het over het opmerken en herkennen van grenzen. En zo dadelijk in de vierde module gaat het over stressmanagement.
Hoeveel spanning je uiteindelijk kunt verdragen heeft te maken met je veerkracht. Net als een boog die aangespannen wordt om de pijl weg te kunnen schieten en weer soepel terugveert als hij klaar is om weer opnieuw op spanning gebracht te kunnen worden. Goed voor jezelf zorgen is dan ook een vereiste. Over het algemeen hebben we maar weinig, en meestal helemaal geen invloed op onze omgeving, maar wel op onszelf. Op de eerste plaats je leefstijl, denk aan gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Maar ook een sociaal netwerk om je heen met mensen die je met praktische zaken kunnen helpen en mensen waar je naartoe kunt als je emotionele steun nodig hebt. Mensen waarmee je kunt ontspannen, plezier kunt maken. Dan is er ook de manier waarop je in het leven staat, hoe je naar jezelf en de wereld kijkt. Nog het allerbelangrijkste is de manier waarop je met jezelf omgaat. Ik kan je best op weg helpen met een kortetermijnoplossing voor je overvolle agenda, maar werk dan tegelijkertijd ook met je aan een lange termijnoplossing waarbij we niets uit de weg gaan.
Ik ben benieuwd of je hier iets van jezelf in herkent of misschien zie je hier iets van bij een ander en helpt dit column je om in gesprek te gaan.
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Stuur me een bericht of maak een afspraak via Coachfinder.
Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.
– Lisette –
Agenda
29 september start er een nieuwe groep met een mindfulness training.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst