Vanwege verbouwing in het kader van de verduurzaming van het gemeentehuis zijn ook de vergaderzalen in het bestuursgedeelte weer helemaal bij de tijd gebracht. In het bijzijn van de gemeenteraad is de heringerichte raadzaal op vrijdag 1 juli opnieuw in gebruik genomen.
Raadzaal Nederweert
Portret staatshoofd
Van die gelegenheid is gebruik gemaakt om het traditionele staatsieportret van de Koning te vervangen door een kunstwerk met zijn afbeelding. Dit kunstwerk is gemaakt door Mainkunstenaars uit Oisterwijk. Mainkunstenaars bestaat uit het creatieve kunstenaarsduo Marjon Deul en Ien Sluyters. Marjon werd geboren in 1966 in Noordwijkerhout en Ien in 1973 in Berkel-Enschot. Beiden volgden de opleiding Beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België).
Beide dames maken ieder hun eigen werk maar ook gezamenlijk werk. Ze hebben zich vooral de laatste jaren met succes ontwikkeld in het maken van bijzondere wandsculpturen van staal, zowel vrij werk als in opdracht. Zij ontwerpen portretten van mensen en dieren of zelfs een levensverhaal zetten zij om in een stoer stalen sculptuur; de mogelijkheden met staal zijn voor hen dan ook oneindig. Naast ontwerpen doen ze ook het buigen en lassen van deze sculpturen volledig samen.
Nieuwe voorzittershamer
Bij de ingebruikname van nieuw meubilair hoort ook een nieuwe voorzittershamer. Deze werd vervaardigd door Eddy en Audrey Nijsen van Wood Arts & Crafts uit Nederweert. Het hout dat gebruikt is komt uit opgravingen in nieuwbouwwijk Hoebenakker waar op grote diepte, onder het grondwaterniveau, uitgeholde eikenhouten boomstammen werden teruggevonden die als putschacht dienden. Uit dendrochronologisch (jaarringen) onderzoek blijkt de eikenboom waarvan de put werd gemaakt gekapt te zijn rond het jaar 1258.
Omdat de putten niet altijd bewaard kunnen worden, kan het bijna zwarte hout voor andere doeleinden gebruikt worden. Hiervan werden al eerder vulpennen gemaakt die de gemeente uitgeeft als exclusief relatiegeschenk, nu is van dit hout een voorzittershamer gemaakt. Van dit hout uit de 13e eeuw, dat echt uit Nederweerter bodem komt, is nu ook de voorzittershamer gemaakt die gebruikt gaat worden met de raadsvergaderingen in Nederweert.
Er zijn nog geen reacties geplaatst