Skip to content

Gluren bij de buren in Peer

Redactie
29 juli 2022 | 15:00

Advertentie

Op dinsdag 2 augustus kun je vanaf 19.00 uur een kijkje nemen bij onze buren in Peer. De start vindt plaats in de Sint Trudokerk (Kerkstraat in Peer) en de deelname is helemaal gratis.

Gluren bij de buren in Peer

De Cultuurhistorische Zomer van De Aldenborgh Weert is in volle gang. Onlangs was de jaarlijkse “terechtstelling” van de Hertog van Marlborough in Kessenich. Het was deze John Churchill, die in 1702 Peer verbleef, opdracht gaf aan 200 cavaleristen om naar Weert te gaan. De cavaleristen vertrokken vanuit Peer en bombeerde op 16 en 17 augustus 1702 het Weerter kasteel aan de Biest. Een extra reden om eens te Gluren in Peer.

De kerktorens van Peer (voor 1422) en Nederweert (1467) lijken veel op elkaar. De toren van Peer deed in 1483 dienst als toevluchtsoord voor burgers om de strijd tussen Willem I van der Marck Lumey en prins-bisschop Johan van Horne (zoon van Jacob I van Horne). Na verraad verlieten de burgers de toren en er volgde een bloedbad waar 1.500 personen om het leven kwamen. Overigens het Clerinxorgel in de Sint Trudokerk is enkele jaren ouder dan het Clerinxorgel (1849) in Nederweert.

Bezienswaardigheden in Peer
BICC-Cultuurcentrum ”t Poorthuis’, het perron (vrijheidszuil), de Sint Trudokerk, de toren met museum en beiaard, het Oud Stadhuis, Hotel ‘De Boskar’, De Scherpesteen, het driehoekig Frankisch Marktplein, de kiosk, de stadspomp met gulden peer, het Huis ‘Den Engel’, het Bruegelhuis en Bruegelmuseum: uniek in de wereld met zijn kleurechte kopies van alle werken van Pieter Bruegel de Oude (op ware grootte), de Bruegelmonumenten, het monument voor Armand Preudhomme, Zaal Koninklijke Harmonie, het Sint-Lambertuscollege en Agnetencollege, het Agnetenklooster.

Praktische informatie
De start vind plaats in de Sint Trudokerk. Je kunt parkeren op het Preudhommeplein (tot 19.00 uur is een parkeerschijf verplicht in alle straten binnen de Vesten) en achter het BICC-Cultuurcentrum ”t Poorthuis’ (Bomerstraat).

Advertentie

2 Reacties

  1. Jammer dat we dat soort historische monumentenexcursies in Nederweert niet meer hebben. De gemeente heeft dat initiatief nu naar zich toegetrokken maar ja die zijn vooral druk met boerenvlaggen weghalen waar niemand daar last van heeft.

  2. inderdaad jammer dat het met erfgoedinteresse droevig gesteld is in deze gemeente. Geen eigen erfgoedcommissie meer in Nederweert, een einde aan de tweewekelijkse monumentenrondleidingen en fietstochten. Maar wel een nieuwe wethouder, Ten Kate genaamd, die op papier portefeuillehouder erfgoed is maar nog maar weinig van zich laat horen. Behalve een paar beginnersfouten in de laatste raadsvergaderingen. Zijn eerste honderd dagen zijn binnenkort bereikt


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie