Skip to content

Rondleiding Aldenborgh, de dynastieke grafkerk van de graven van Horne

2 september 2022 | 13:00

Op zaterdag 10 september kun je komen kijken naar een rondleiding in de voormalige Aldenborgh, de huidige Paterskerk. Tijdens de rondleiding ontdek je verschillende kamers van het voormalige kasteel.

Rondleiding Aldenborgh

De rondleiding start met een bezoek aan een voormalige grafkelder met daarin een mergelstenen muur, een fundament van het voormalige ‘kasteel’ de Aldenborgh. Daarna bezoek je de kerk. Daar bevindt zich o.a. een neogotisch monument voor de twee Weerter Heiligen Hieronymus en Antonius, Martelaren van Gorcum die in 1572 (dit jaar 450 jaar geleden) werden gemarteld en vermoord. Een ontwerp van architect Pierre Cuypers. Aansluitend loop je naar het (priester)koor met het 17de eeuwse hoogaltaar en achtergelegen kapellen. Ook bezoek je de zolder om de bijzondere gewelven te bekijken. De tuin wordt niet overgeslagen, met de voormalige werkhuizen en brouwerij langs de 13de eeuwse slotgracht.

De rondleiding start op zaterdag om 14.00 uur en kost € 10,- per persoon, inclusief een biertje gebrouwen naar een Weerter franciscaans recept na afloop. Reserveren kan via de website. (max. 30 personen per groep, vol is vol).

De Paterskerk
De Paterskerk (de Aldenborgh) was de eerste (oude) burcht van de Graven van Horne, gebouwd omstreeks 1250. In de 14de en 15de eeuw het bestuurscentrum van de macht in deze (grensoverschrijdende) regio.

Graaf Jacob I van Horne (1433-1488), heer van Altena, Kortessem, Montigny, Weert, Wessem, Bocholt, Cranendonck en Eindhoven schonk deze ‘Aldenborgh’ in 1461 op verzoek van zijn vrouw Johanna van Meurs aan de Minderbroeders Franciscanen.

De paterskerk is de dynastieke grafkerk van de graven van Horne. In de kerk bevindt zich een grafkelder met graaf Jacob I (†1488) en zijn zoon graaf Jacob II (†1502). In het koor van de kerk bevindt zich de grafkelder van Graaf Jan van Horne (†1541), broer van graaf Jacob III en de stiefvader van Philippe de Montmorency. Van slechts 13 van de 57 middeleeuwse kloosters in Nederland is de kerk bewaard. Acht kerken worden nog voor de eredienst gebruikt, waarvan de Paterskerk in Weert de enige middeleeuwse kerk is die sindsdien onafgebroken door de minderbroeders Franciscanen wordt gebruikt.

Advertentie

1 Reactie

  1. In 2024 komen er in nederland weer heel
    veel woningen bij vanwegen het woning tekort.
    Kijk uit dat de monumentale panden niet
    gesloopt worden o.a kastelen en musea,s etc.
    Natuur organisaties wees op jullie hoede.
    Sloop wat niet meer aan de veiligheids normen voldoet.
    Of gebouwen die nu leeg staan en nog een opvulling moeten krijgen.
    Binnen de bebouwde kom stukken grond die nu braak liggen, houw wel
    rekening met de architectuur. Zet geen hoogbouw midden in een agrgarische
    gemeente. En niet te dicht bij de natuur bouwen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00

Advertentie