Als de onderwereld gebruikmaakt van de bovenwereld om criminele activiteiten uit te voeren, dan spreken we van ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Voorbeelden zijn: loodsen en panden die gebruikt worden voor drugslaboratoria of hennepkwekerijen, witwassen van geld, zorgcriminaliteit en verschillende vormen van fraude. Ook in Nederweert zien we vormen van criminele activiteiten en zijn we kwetsbaar met ons uitgestrekte buitengebied. De gemeente zet er op in om ondermijning aan te pakken.
Veilige gemeente houden
Burgemeester Birgit Op de Laak: “Als criminelen misbruik maken van inwoners, van bedrijven en ook van de overheid, dan tast dat de leefbaarheid in onze dorpen en ons buitengebied aan. Het zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Dat tolereren we niet. Nederweert is een fijne, veilige gemeente en dat willen we zo houden.”
Campagne in strijd tegen ondermijning
De afgelopen maanden heeft de gemeente volop ingezet op de communicatie over ondermijning. Op internet, in de krant, via vragenlijsten, in bushokjes: op allerlei manieren hoorde en las je over deze vorm van criminaliteit.
Herkennen van signalen
De campagne had als doel om je beter te informeren over de signalen van criminaliteit. Merk je het als er sprake is van ondermijning in jouw omgeving? Hoe merk je dat dan? En wat doe je als je criminele activiteiten vermoedt? Meld je ze? En zo ja, waar? Deze en andere vragen stelde de gemeente aan ruim 4.000 inwoners via een enquête die ze in de bus ontvingen.
Resultaten van enquête
Uit de enquête blijkt dat ruim de helft (55%) van de respondenten wel eens een signaal van ondermijning heeft opgevangen. Het gaat dan met name om signalen van drugsproductie en dealen. Ruim driekwart van de respondenten onderneemt actie na het opvangen van een signaal. De meeste mensen melden het signaal bij het online meldpunt van de gemeente, bellen de politie of benaderen Meld Misdaad Anoniem. Fijn dat deze signalen worden doorgegeven! De gemeente ziet in de antwoorden dat de respondenten over het algemeen ook goed weten wat mogelijke signalen zijn, zoals een vreemde geur, bedrijvigheid bij leegstaande panden en afgeplakte ramen. Als verbeterpunt lieten de respondenten weten dat ze graag vaker geïnformeerd worden over resultaten van acties om ondermijning tegen te gaan en dat de jeugd misschien beter voorgelicht kan worden. Tips die de gemeente zeker ter harte gaat nemen.
Een signaal melden
De gemeente vindt het belangrijk dat je signalen snel, makkelijk en anoniem kunt melden. Daarom vind je op de website een online meldpunt. Je kunt hier volledig anoniem een melding doen. Bijvoorbeeld als je een vreemde geur ruikt of steeds een busje ziet staan bij een lege loods. Birgit Op de Laak: “Hoe klein het ook lijkt, elk signaal kan het eerste of juist het laatste puzzelstukje zijn bij het in kaart brengen van criminele activiteiten. Uw meldingen en signalen zijn van belang en daarom wil ik hier mijn dank uitspreken aan iedereen die de moeite neemt om zijn signaal door te geven. Elke melding kan het verschil maken!”
Wat gebeurt er met een melding?
Via de gemeentelijke website is je melding binnen een minuut gedaan, zonder dat je persoonsgegevens hoeft door te geven. Je IP-adres wordt ook niet getrackt. Een melding wordt secuur gecheckt. Afhankelijk van het soort melding, wordt de passende procedure gevolgd om de melding op te pakken. Je blijft als melder anoniem. De gemeente kan en zal je dus niet betrekken bij deze stappen, maar ze communiceren wel geregeld over resultaten in het Gemeente Contact, op de website en op social media.
Handhaver Jan Emonts: ”Als een drugspand gesloten wordt, of als we bijvoorbeeld drugsafval aantreffen, publiceren we hier vaak over. We lazen in uw reacties op de enquête dat u dit op prijs stelt en dat u zelfs nog vaker over resultaten wilt lezen. Daar gaan we zeker voor zorgen.”
Aantal meldingen neemt toe!
Via het online meldpunt op nederweert.nl/ondermijning worden de laatste jaren circa 60 meldingen per jaar gemaakt. En dat aantal groeit doordat de inwoners van Nederweert steeds beter weten hoe signalen kunnen worden herkend en gemeld. In de eerste acht maanden van 2022 werden al 51 meldingen gemaakt via de gemeente website, waarvan 29 sinds de communicatiecampagne in juni. Fijn om te zien dat meer bekendheid leidt tot meer meldingen. Zo maken we met ons allen écht een vuist tegen ondermijnende criminaliteit. Ook via de andere kanalen ontving de gemeente meldingen, waardoor ze op een totaal aantal komen van 59 meldingen tot nu toe in 2022.
Meld elk signaal
De gemeente vraagt je om signalen, hoe klein ze ook lijken, te melden. Dankjewel!
Anoniem op deze website.
Anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
Bij de politie (0900-8844 of bij spoed 112)
5 Reacties
Beste belanghebbende,
Bellen, ja dat kan, maar je moet een 0900 nummer betalen ( dacht het niet) en een hele procedure volgen om iemand aan de lijn te krijgen.
En wat is spoed???? Bij 112 vragen ze waar het om gaat, alles uitgelegd en laten je dan alsnog 0900 bellen.
Maak dat nummer gratis, en meteen bereikbaar.
Ik heb 1keer 0900 gebeld, maar ga dat niet meer doen. Behalve dat ik steeds in de rede werd gevallen en de dame aan de lijn daardoor verkeerde conclusies trok, was haar toon ook kortaf en onplezierig. Ik heb het gesprek daarom maar beëindigd. Het heeft uiteindelijk dus tijd en geld gekost, maar niks opgeleverd.
Tijd voor een communicatietraining.
Het klopt, politie en organisaties zijn gewoon ONVOLDOENDE bereikbaar en zouden eigenlijk altijd gratis bereikbaar moeten zijn, het enigste wat wel goed werkt is de FIXI app waar je meldingen kunt doen van afvaldumpingen, slechte verlichting, gaten in wegen en fietspaden etc etc hier wordt bijna altijd snel op gereageerd…
Franske
Is toch logisch dat het een 0900 nummer is, dat is een kleine drempel waardoor er niet onnodig gebeld. Het politienummer 0900-8844 kost 2,8 cent per minuut met een starttarief van 9,51 cent.
Voor de gemeente, er zijn systemen waarbij je via het riool kan achterhalen waar de vervulling vandaan komt.
Inderdaad een kleine drempel. Als je zelf wilt bijdragen aan een betere wereld dan kunnen die paar centen eenmalig geen probleem zijn. Ook burgers moeten hierin actief meewerken en niet alleen maar afwachten en afgeven op dienstverleners en bestuur.