Skip to content

Lezing ‘Plastic soep, ooit komt het op je bordje’ door Arend Bolt bij NMC

29 september 2022 | 15:00

In onze oceanen drijven 5 vuilnisbelten met kunststofafval. Deze “plastic soep” is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd.

Natuur- en Milieu Centrum De IJzeren Man

Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren, waaronder zeeschildpadden, en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.

Arend Bolt, specialist afvalverwerking en -recycling, die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze problematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd door hem in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic vervuiling.

In zijn lezing op dinsdag 11 oktober gaat hij in op de gevolgen, en nadat het mechanisme en de oorzaken van plastic soep zijn verkend worden de laatste stand van verschillende oplossingsrichtingen besproken. De lezing begint om 19.30 uur bij Natuur- en Milieu Centrum De IJzeren Man in Weert.

Advertentie

1 Reactie

  1. Zolang de zeeschepen mijlen van de kust af hun zooi gratis mogen ( omdat op wal het bakken geld kost) lozen kan de gewone mens er weining aan doen .
    En landen waar ze hun huisvuil in de rivieren gooien ,vuilniswagens die hun wagen leeg kiepen in de rivieren ….wat kan de Hollandse mens daar aan doen.!!??
    Begin eens bij de wortel en ga gesprekken aan …..als de geleerde dat durven.
    Ipv steeds in dit land zitten te miepen om problemen die wij niet veroorzaken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Hoeveel-minuten-moet-jij-bewegen-om-een-kerstkransje-eraf-te-trainen-1
Een nieuwe column van Roeg staat klaar!
23 december 2024 | 18:30
Foto | PEP Photo
Alle deelnemers ontvangen de iconische Unox muts
23 december 2024 | 15:02
Veer-weite-mieer-as-eine-2
Hilarische video-podcast op komst!
23 december 2024 | 13:38
Lichtjes op Oorlogsgraven Nederweert 2022
Kerstavond, 24 december
23 december 2024 | 13:00

Advertentie