Skip to content

Leerlingen leren over veilig gedrag in het verkeer

3 oktober 2022 | 15:00
Leerlingen van IKC De Kerneel ontvangen het verkeersactieve bordje van wethouder Franssen

Twee van de zeven basisscholen in Nederweert ontvingen afgelopen week de eerste verkeersactieve schoolbordjes uit handen van wethouder Franssen. Scholen die leerlingen actief verkeersles geven over veilige deelname aan het verkeer zijn Verkeersactieve scholen. Ook Yuverta (voortgezet onderwijs) ontvangt als deelnemer dit bordje.

Samenwerking
De introductie van de verkeersbordjes markern het eerste jaar van dit samenwerkingsproject van Provincie Limburg, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en 31 Limburgse gemeenten, waaronder Nederweert.

Eerste uitreikingen
Na een korte toelichting door wethouder Jorik Franssen reikte hij de eerste bordjes uit aan leerlingen van IKC Budschop en IKC De Kerneel.

Verkeersactieve School
De Verkeersactieve school is ontwikkeld om kinderen en jongeren te leren over veilig gedrag in het verkeer. De doelstelling van het project is om het verkeer veiliger te maken. Verkeersonderwijs is daarbij onmisbaar.

Tevreden over samenwerking
Gemeenten, ROVL en Provincie kijken tevreden terug op het eerste jaar van de samenwerking; 88% van alle basis- en voortgezet onderwijs-scholen mogen zich al Verkeersactieve school noemen. Het Limburgse beleid begint dus duidelijk zichtbaar te worden. Hierdoor kunnen we een nieuwe stap zetten naar het welbekende motto: maak van de nul een punt, oftewel elk verkeersslachtoffer is er één te veel!

Schoolomgeving en school-thuisroute
Verkeersactieve scholen bieden theoretische als praktische verkeerseducatie aan. Daarbij wordt aandacht besteed aan een verkeersveilige schoolomgeving en de school-thuisroute van de eigen leerlingen. In deze aanpak staan drie belangrijke zaken centraal.

  1. Scholen begeleiden in hun keuzeproces voor verkeerseducatie door onderwijsadviseurs die provincie en gemeenten gratis beschikbaar stellen.
  2. Scholen ontzorgen door automatisering en digitalisering. Scholen kunnen namelijk verkeerseducatieprojecten en materialen kiezen via een digitale omgeving.
  3. Een goede samenwerking tussen provincie, scholen en gemeenten.

ROVL en gemeenten
Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Samen met de Limburgse gemeenten geeft ROVL hier invulling aan. Verkeerseducatie, een verkeersveilige schoolomgeving en de samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, afdeling Nederweert vormen hierin belangrijke componenten.

Website
Wil je meer weten over dit verkeersproject? Ga dan naar de website van het ROVL.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

‘Vertellen we het papa?’
7 november 2024 | 21:43
Verschillende smaken
7 november 2024 | 20:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
7 november 2024 | 18:00
gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
7 november 2024 | 17:00

Advertentie