Om over enkele jaren volledig zelfvoorzienend te zijn, tuigt het parkmanagement van bedrijvenpark Pannenweg II in Nederweert een eigen energiemaatschappij op. Die verzamelt de op het park opgewekte zonne-energie en distribueert het tegen gereduceerd tarief aan de bedrijven op dat park. Zover is het echter nog niet. Begonnen wordt met een pilotproject als eerste stap richting een duurzaam en energieneutraal bedrijventerrein.
Parkmanagement Bedrijvenpark Pannenweg II
Bedrijvenpark Pannenweg II is vol. Meer dan 100 bedrijven hebben er een plek gevonden. Samen vormen zij de Coöperatieve Vereniging Pannenweg II. Iedereen betaalt contributie aan de vereniging. Uit dat budget worden daaruit de gezamenlijke kosten van groenvoorziening, verlichting en beveiliging bekostigd. Nu dat goed is geregeld, is het tijd voor de volgende stap, aldus de voorzitter van het parkmanagement Wim Schilders. In samenspraak met de gemeente Nederweert, de Stichting Groene Economie Limburg en de Nederweerter Energie Coöperatie (Newecoop) start het parkmanagement met een pilotproject om het bedrijvenpark te verduurzamen. Onderdeel van de pilot is de oprichting van een digitaal Energie Handels Platform (EHP) en de plaatsing van zonnepanelen op daken van bedrijfspanden.
Pilotproject
Alle bedrijven van de pilotgroep hebben een intentieverklaring getekend voor deelname aan het project. De pilot wordt gestart met 15 bedrijven waaronder VDL, Medicura, Groba en DeeDee.
Wim: “Het feit dat er veel belangstelling is, is te danken aan de goede sfeer die er heerst op ons park. We weten dat we er samen de schouders onder moeten zetten om het doel te bereiken: een eigen energiehandelsplatform dat de bedrijven op het park zelf kan voorzien van groene energie, ofwel een EHP-P(annenweg). Het EPH is een softwaresysteem, gekoppeld aan slimme meters. Bedrijven die energie over hebben, leveren dit aan het EHP, dat het vervolgens doorlevert aan bedrijven die het nodig hebben. Is er een tekort? Dan wordt energie rechtstreeks op de beurzen voor duurzame energie ingekocht. Het pilotproject gaat ons informatie opleveren over de haalbaarheid van het project.”
Het bestuur is ambitieus. “We hebben het volste vertrouwen in de haalbaarheid van ons plan. In de herfst van dit jaar willen we de pilot afronden. Daarna bespreken we de onderzoeksresultaten in de Algemene Ledenvergadering. Als de leden instemmen met de businesscase die we hen voorleggen, kunnen we eind 2022 definitief starten met het EHP-P. De bedoeling is dat we uiteindelijk een energienet kunnen realiseren voor het gehele bedrijventerrein, zo mogelijk inclusief het naastgelegen Pannenweg I en de loswal bij de betoncentrale aan het kanaal.”
Voortvarend
Het verduurzamen van bedrijventerrein Pannenweg II staat niet op zichzelf. In den lande lopen diverse pilotprojecten. Hiervoor worden subsidies verleend door de EU (Interregsubsidie) en vanuit de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM). Het Nederweerter project is een van de 12 bedrijventerreinen in Nederland op weg naar energieneutraliteit. Mede door de voortvarende aanpak van Wim Schilders en de unanieme medewerking van de leden, kan Bedrijvenpark Pannenweg II vaart maken. Dit is nodig omdat netbeheerders de teruglevering van energie vanaf 2023 afbouwen. Wim: “Met het EHP kunnen netbeheerders zoals Enexis worden ontlast en kunnen wij zelf in onze energiebehoefte voorzien.”
Duurzame energiestromen
Het zonnepanelen-project is de eerste stap. Het bestuur voert gesprekken met bedrijven en instellingen uit het Weerterland over mogelijke samenwerking. Een van hen is zonnepanelenfabrikant Solarge. Vooruitlopend op concrete samenwerkingsverbanden, vindt een beoordeling plaats van de geschiktheid van de daken voor zonnepanelen. De deelnemer huurt of least deze. De Coöperatieve Vereniging Pannenweg II financiert de kosten van de omvormers en aanpassingen in de meterkast. Bedrijven die al zonnepanelen hebben, worden op korte termijn aangesloten op het EHP-net.
Zonne-energie alleen is niet voldoende om aan de uiteindelijke vraag op het bedrijventerrein te kunnen voldoen. Het bestuur van het parkmanagement heeft nog meer duurzame ideeën in petto. Zo willen zij uiteindelijk een gesloten energiesysteem realiseren, zonder ‘verlies’ van groene stroom naar externe energiemaatschappijen. “Het teveel aan stroom zetten we bij voorkeur om in waterstof. Een van de ondernemers op het park heeft het voornemen om een waterstofstation te bouwen. Een initiatief dat door het parkmanagement wordt toegejuicht”, licht Wim toe.
Voordeel
Van de 107 bedrijven op Pannenweg II heeft iets meer dan de helft een eigen gebouw. De overige ondernemers werken vanuit een bedrijfsverzamelgebouw. Desondanks wordt iedereen naar rato mede-eigenaar van het EHP en ontstaat er voor iedereen voordeel. “We staan met z’n allen voor de taak om een schonere wereld achter te laten. Met Bedrijvenpark Pannenweg II proberen we daar een steentje aan bij te dragen. Daar hebben we allen geld voor over. Dan mag het ook wat opbrengen. We zijn immers niet voor niets ondernemers”, stelt Wim Schilders.
Bestuur Parkmanagement Bedrijvenpark Pannenweg II
Voorzitter: Wim Schilders
Parkmanager: Bart Schroijen / De Pinmaekers Interieurs
Secretaris/penningmeester: Martien Frenken / Frenken Financiële Dienstverlening
Bedrijfscontactfunctionaris: Ruud Joris / Gemeente Nederweert
www.pannenweg.nl
bestuur@pannenweg.nl
Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Amber Uiterwijk Winkel / Marketing- & Mediabureau
Drukwerk: Drukkerij van Deursen
Er zijn nog geen reacties geplaatst