Skip to content

Angst na kanker, en hoe daar mee te leven

Redactie
20 oktober 2022 | 18:00

Advertentie

Het Toon Hermans Huis Weert e.o. organiseert op donderdag 10 november een thema-avond onder de titel ‘Angst na kanker, en hoe daarmee te leven’. Gastspreker is Coen Völker. Hij werkt als GZ psycholoog bij het Helen Dowling Instituut en schreef twee boeken over angst na kanker.

Toon Hermans Huis Weert

De avond wordt gehouden in Theater de Huiskamer, ingang St.-Raphaëlpad. Aanvang is om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Er is gratis toegang, wel vooraf graag aanmelden via administratie@toonhermanshuisweert.nl of via 0495-541444.

Angst na kanker
Angst voor terugkeer van kanker komt veel voor bij mensen die kanker hebben gehad. Zo’n 30 procent van de patiënten die curatief succesvol zijn behandeld, houdt last van de angst voor terugkeer van de ziekte. Angst is normaal gesproken een gezonde reactie op dreigend gevaar: het motiveert om te vluchten of waakzaam te zijn. Angst voor terugkeer kan dus constructief zijn, het houdt de patiënt alert op mogelijke symptomen en motiveert om onder medische controle te blijven en wellicht gezonder te leven. Toch kan angst je herstel ook in de weg gaan zitten. Soms is piekeren moeilijk in de hand te houden. Hoe leer je dan omgaan met die onzekerheid voor de toekomst? Hoe ga je om met angst voor progressie van ziekte?

Coen Völker
Coen Völker werkt sinds 2006 bij het Helen Dowling Instituut in Arnhem en Nijmegen als GZ-psycholoog. Hij schreef twee boeken en vele artikelen over Angst na Kanker. Hij maakte hier op zijn Youtube kanaal ook een videoserie over samen met andere hulpverleners in de psycho-oncologie. Hij geeft les bij de RINOGroep over angst bij kanker en is tevens mindfulnesstrainer en supervisor bij het Radboud centrum voor Mindfulness.

Tijdens de thema-avond zal Coen Völker op interactieve wijze ingaan op vragen als:
“wat zijn typische momenten wanneer angst opspeelt?”
“hoe voelt het in je lichaam als die angst er ineens weer is?”
“wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek?”
“wat helpt als je merkt dat de onzekerheid weer groot is?”
“hoe zorg je dat de angst niet de overhand krijgt?”

Toon Hermans Huis Weert e.o.
Het Toon Hermans Huis Weert e.o. is een inloophuis voor iedereen die met kanker wordt geconfronteerd en hun naasten. Het huis bestaat ruim elf jaar en is gericht op ontmoeten, ontspannen en verwennen.

Advertentie

1 Reactie

  1. Heb zorg voor elkaar.
    Meer aandacht tegen houtstook door de gemeente. Bij houtstook komen zeer giftige stoffen vrij. Zeker bij geïmpregneerd hout. Elke avond wordt gestookt. Vandaag vanaf 11.00 uur. Over de wijk ligt en hele deken van brandlucht. Vandaag weer iemand met kanker in de straat. Zeer triest! De stokers blijven maar lachen, klieren, ontkennen en bagataliseren het stoken. Als van de stokers iemand kanker krijgt dan moet er over gezwegen worden en dan komt het zeker niet door het stoken. En actie van de gemeente voor betere luchtkwaliteit in de wijken ho maar.
    We kunnen wel allerlei begeleiding voor mensen met kanker geven, maar beter is het te voorkomen door een gezondere leefomgeving.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie