Skip to content

Omgaan met nieuwe spannende gebeurtenissen

1 november 2022 | 15:00

Om te beginnen is het normaal dat je bij een nieuwe spannende gebeurtenis een bepaalde spanning of stress voelt, dat is gewoon menselijk. En het is ook zo dat onze hersenen ons in de comfortzone willen houden. Omdat dat veilig en voorspelbaar is. Doordat onze hersenen ons graag in de comfortzone willen houden kan de spanning rondom nieuwe gebeurtenissen flink oplopen. Waardoor je dus eerder de neiging hebt om de nieuwe gebeurtenis te ontlopen dan actief nieuwe stappen te gaan zetten.

Omgaan met nieuwe spannende gebeurtenissen

Ook ik heb hier af en toe nog last van. Ik ben namelijk sinds kort een hele toffe samenwerking aan gegaan met InnEssence, waar ik elke 2de en 4de donderdag van de maand een thema avond ga geven rondom stress. Ik vind dit best wel spannend! En voor mij is dit dus een nieuwe spannende gebeurtenis. Ik vind dit best wel spannend, niet omdat ik mijn vakgebied niet goed ken, want ik weet wat ik te bieden heb, wat ik allemaal kan vertellen en welke oefeningen ik kan aanbieden rondom stress en het verminderen van stress. Bij mij is het dat ik het spannend vind om met een groep te gaan werken. Want normaal werk ik 1 op 1 in mijn persoonlijke coaching trajecten en dus niet in een groep. Ik vind dat dus beste wel spannend!

Dit is dus zo’n nieuwe spannende gebeurtenis waar ik jullie ook mee om wil leren gaan. Wat ik dus gedaan heb is dat ik voor mezelf ben nagegaan, waarom vind ik dit zo spannend? Buiten het feit dat het iets nieuws is. Ik ben gaan zitten met een a4tje en een pen en ben voor mezelf gaan opschrijven wat er in me opkwam. En wat bij mij meteen naar boven kwam was dat ik bang was om me te verspreken voor een hele groep, ik was bang dat de groep te groot werd en ik was bang dat ik niet wist wat ik precies wilde doen tijdens de thema avonden. Dit zijn eigenlijk normale overtuigingen, angsten en gedachten die onze hersenen ons geven om ons maar in die comfortzone te houden.

Wat ik heb gedaan toen ik wist welke overtuigingen, angsten en gedachten ik had is het volgende. Ik ging ze omvormen naar oplossingen en dat deed ik op deze manier:

Ik stelde mezelf eerst de vraag is het erg als ik me verspreek tijdens een thema avond? Nee dat is helemaal niet erg. En laten we eerlijk zijn zelfs een BN’er of grote ondernemer verspreekt zich wel eens. Je een keer verspreken is gewoon menselijk. Waarom maakte ik er dan zo’n grote deal van? En toen kwam bij mij het inzicht, als ik mij een keer verspreek, jammer dan! Ik bedacht ook meteen wat ik kon doen als ik mij zou verspreken en dat waren de volgende twee dingen:

  • Ik kon de zin nog een keer opnieuw zeggen
  • Of ik kon gewoon verder gaan met mijn gesprek of oefening

En dan was er nog het stukje van dat ik bang was dat de groep te groot zou worden. Ook hier ben ik voor mezelf nagegaan wat ik kon doen om dit te voorkomen en daar kwam de volgende oplossingen uit:

  • Ik kon een maximum aantal deelnemers stellen. En voor mij zit die op 10 deelnemers dat voelde spannend genoeg om het niet te makkelijk te maken voor mezelf, maar niet zo spannend dat mij de angstzweet daarvan uitbrak.

Dan hadden we nog de overtuiging dat ik niet wist wat ik precies wilde doen tijdens de thema avonden. Ook hier heb ik mij weer afgevraagd hoe ik ervoor kon zorgen dat dit wel goed zou gaan?

  • Allereerst heb ik een planning gemaakt van de twee thema avonden in oktober met wat ik per avond wilde gaan doen.
  • Daarna ben ik nagegaan welke dingen ik nog moet regelen voor die thema avonden zoals de muziek kiezen.

Je ziet dus, je kunt heel makkelijk een oplossing bedenken om ervoor te zorgen dat die nieuwe spannende situaties geen probleem gaan vormen. Zelf kun je dit ook toepassen door de volgende vragen te stellen aan jezelf:

  • Wat kan ik doen om te zorgen dat dit niet gebeurt?
  • Wat kan ik doen om te zorgen dat het zo goed mogelijk gaat?
  • Is het echt zo erg als (ik mij verspreek bijvoorbeeld)?

Als je deze vragen voor jezelf kunt beantwoorden dan ga je ook heel snel zelf inzien waar de oplossing ligt.

Petra Schroën

In deze rubriek schrijft Petra over alles wat te maken heeft met stress(klachten). Petra is een erkend anti stress coach en is aangesloten bij de beroepsvereniging Cat Collectief. Ze geeft haar persoonlijke coaching zowel online via zoom als in haar praktijk Valena healing en coaching te Leveroy. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Je vind haar ook via www.zoek-een-therapeut.catcollectief.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Hond-vast-in-hekwerk-geeuthanaseerd-door-dierenarts-1
Een spijl doorboorde zijn achterlijf
23 december 2024 | 3:21
2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00

Advertentie