Voorkeur voor zonnepanelen op het dak
De gemeente Nederweert heeft als uitgangspunt voor zonnepanelen: ‘voorkeur voor zonnepanelen op het dak‘. Het uitgangspunt is en blijft dat zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Zijn er omstandigheden waardoor dit niet kan, dan is het soms mogelijk om zonnepanelen op de grond in de tuin te plaatsen.
Wanneer wel zonnepanelen in de tuin
Zonnepanelen kunnen in sommige situaties geplaatst worden in de tuin als het plaatsen op het dak niet mogelijk is. Voorbeelden hiervan zijn:
- De woning is een monument en zonnepanelen tasten het monumentale karakter aan.
- Het dak ligt teveel in de schaduw.
- Er is meer energie nodig dan met de zonnepanelen die op het dak liggen kan worden opgewekt.
Voorwaarden aan zonnepanelen in de tuin
De voorwaarden voor het plaatsen van zonnepanelen verschillen per locatie. Zo kan er verschil zijn in het ter plaatse geldende bestemming. Ook de ligging in een kern of het buitengebied kan een verschil maken. Onder voorwaarden is het met een redelijk eenvoudige vergunning mogelijk om tot maximaal 50 m2 zonnepanelen op de grond te plaatsen. Van invloed op de maximale omvang zijn onder meer de energiebehoefte, aanwezigheid van andere bouwwerken en de grootte van de tuin. Als onduidelijk is of aan de voorwaarden wordt voldaan dan kun je dit laten beoordelen. De vraag kan hier worden ingediend.
Wanneer is een vergunning nodig
Voor zonnepanelen op het dak is meestal geen vergunning nodig. Behalve als het gaat om een monument of als de hellingshoek van de zonnepanelen anders is dan de hellingshoek van het dak. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Meer informatie hierover is te vinden in deze brochure die je hier kunt downloaden.
Houd rekening met aanvraagtermijn en kosten voor de vergunning
Als je een vergunning nodig hebt, moet je een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit kan via het omgevingsloket. Heb je de aanvraag ingediend dan hoor je binnen acht weken van de gemeente of je de vergunning krijgt. Als de aanvraag complex is, kan de gemeente de beslistermijn eenmalig met zes weken verlengen. Aan het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn legeskosten verbonden, de legestabel kun je hier raadplegen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst