Skip to content

Ontwerp voor invulling gebied Kanalenviersprong bekijken

Redactie
22 november 2022 | 20:00

Advertentie

Op dinsdag 15 november konden direct aanwonenden rond de Kanalenviersprong zich laten informeren over het Gebiedsontwerp Kanalenviersprong. Samen met een aantal partners wilt de gemeente dit unieke gebied een boost geven. De plannen willen ze ook via deze weg breder delen.

Kanalenviersprong

Om tafel
Om tot een ontwerp voor het gebied rond de Kanalenviersprong te komen, zat de gemeente Nederweert het afgelopen jaar regelmatig met belanghebbenden en relevante partijen om tafel. Op dinsdag 21 juni vond een dialoogavond plaats met de omgeving. Daar werd veel bruikbare informatie opgehaald. Verder is er gesproken met Rijkswaterstaat, het bedrijf Kalle & Bakker, Scouting Nederweert en Scouting Nederland.

Keuzes maken
Op basis van deze informatie heeft het gemeentebestuur een aantal keuzes gemaakt over de invulling van het gebied. En ook over hoe ze deze plek meer onder de aandacht gaan brengen. De gemeente is trots op onze Kanalenviersprong en het is belangrijk om mensen van dit bijzondere stukje Nederweert te laten genieten. Diverse wensen uit de dialoogavond zijn terug te vinden in het ontwerp.

Ontwerp vertaald in panelen
Adviesbureau Viforis ondersteunde de gemeente bij het tot stand komen van het ontwerp. Een cultuurhistorische gebiedsanalyse was ook onderdeel van de planvorming. De uitwerking is vastgelegd in een aantal informatiepanelen. Je kunt deze downloaden of inzien in de hal van het gemeentehuis. De afbeeldingen laten het ontwerp zien en de onderbouwing en hoe de gemaakte keuzes zijn ingepast in het gebied.

Kijk hier voor de bijlagen.

Advertentie

10 Reacties

  1. De meeste “goede” ideeën uit de dialoog komen absoluut niet terug in de voorlopige ontwerpen die de omwonenden te zien hebben gekregen, het gros van de bezoekers is teleurgesteld naar huis gegaan met een hoop vragen in h7n hoofd….bezint eer ge begint is een gezegde dat erg van toepassing is momenteel…

  2. De hele bedrijvigheid weg en
    zet er van allerlei groen neer plant er bomen
    en een plaats voor de watervogels.

  3. Ons gemeentebestuur gebruikt ‘omgevingsdialoog’ als procedureel af te vinken onderdeel van een routebeschrijving waar de bestemming al vanaf het vegin vast ligt bij de ambtenaren, ‘vakspecialisten’ genaamd. Waar zelfs de bestuurlijk verantwoordelijken weinig grip op lijken te hebben. En met de voorgestelde groei van het ambtenarenbestand van de gemeente Nederweert wordt dat probleem alleen maar groter.

  4. Voor wat betreft het industriedeel van de kanalen viersprong moet Nederweert zich sterk maken om dit absoluut te behouden. Containervervoer over water is een perfecte manier om transport bewegingen over de weg te verminderen.
    Een deel van dit industrieterrein ligt braak, en kan hier perfect voor gebruikt worden.
    Daarbij is bij het vervoeren van de windmolen onderdelen gebleken dat dit de enige plaats is waar deze delen eenvoudig getransporteerd kunnen worden.

  5. Willen ze echt een Eyecatcher maken maak dan een onderdoorgang onder het fietspad met een leuk haventje voor de scouting en passanten ,aan het begin van de Hulsenweg zoals door velen op de avonden is voorgesteld, ook een trailerhelling is dan veel eenvoudiger te maken en veel beter bereikbaar, zoals het plan nu is ingediend is dit een groot probleem voor de scouts en ook voor de hulpdiensten, moeten over een smal fietspad naar een trailerhelling waar het onmogelijk is gemakkelijk te traileren, ik heb ervaring genoeg met mijn visboot, als je niet rechtuit achteruit moet traileren en onderweg nog een haakse bocht moet maken is dat bijna onmogelijk.
    Wie bedenkt zoiets onnozels vraag ik me af, de scouts moeten honderden meters lopen om met hun spullen bij de bootjes te komen ….bezint inderdaad eer ge begint…Ideeën geopperd op de avonden (waaronder echt goede ideeën) worden m.I. rücksichtslos aan de kant geschoven en er wordt door de ontwerpers zeker niet praktisch gedacht…
    Ik ben het dus absoluut NIET eens met de huidige gang van zaken! Waarvan akte.

  6. Ik heb het hier al eerder aangegeven: het raadplegen van de burger is alleen ‘voor de bühne’, omdat de procedures dat vragen. De plannen zijn allang gemaakt, net zoals het oud raadslid hierboven ook opmerkt. Laten we niet denken dat we nog inspraak hebben.

  7. De kanalenviersprong is een unieke plek, waarvandaan je een heerlijke wandeling of fietstocht kan maken richting Sarsven/Banen/Kwegt. Helaas wordt het terrein naast de scouting door het Waterschap intensief gemaaid waardoor bloemen en insecten verdwijnen. Zo jammer! Recreatief ontwikkelen van dit gebied is prima, maar laat alsjeblieft een groot deel natuur(lijk). Gras met kruiden/bloemen (dat lekker lang mag groeien) met paadjes erdoor zodat het begaanbaar blijft. Niet allemaal zo gelikt en ingericht. Is goedkoper en zo hou je middelen over voor groen op andere plekken (en in andere dorpskernen).

  8. Ben het overigens helemaal met Marijke eens, natuurwaarden dienen hier zeker voorrang te krijgen, een scouting park hoort een ecologische parel te zijn met zoveel mogelijk bio diversiteit!
    Ik maai altijd maar een strookje naast het fietspad van ongeveer 40cm en vraag me vaak af waarom de rest dan rücksichtslos weggemaaid moet worden…als de randen van fietspad of weg vrij blijven is dat toch voldoende lijkt me…

  9. Zoals anderen hier ook al schreven krijg ook ik de indruk dat de plannen allang gemaakt zijn en burgerparticipatie alleen voor de vorm wordt gedaan.
    Zo mochten plannen niet van tevoren worden ingezien. Omwonenden kregen die pas te zien op de informatieavond en moesten op dat moment hun mening vormen in een geregiseert proces. Dat zet omwonenden op achterstand t.o.v. de gemeente, adviesbureau Viforis, Kalle & Bakker en andere belanghebbenden die wel bij de uitwerken van de plannen zijn betrokken.
    De plannen zijn gemaakt op basis van een studie gemaakt door studenten van de Wageningen Universiteit. Toevallig heb ik die studie via een omweg in handen gekregen maar het is geen openbaar document dat de gemeente deelt met omwonenden terwijl daar voor hen wel belangrijke informatie in staat.

    Op de informatieavond van 21 juni was een meerderheid tegen het verplaatsen van de passantenhaven. Toch besluit de gemeente om de passantenhaven te verplaatsen naar de Noordervaart en reserveert daarvoor een bedrag van maar liefst € 686.000 in de begroting van 2023-2026. Ik vraag mij af wie hier baat bij gaat hebben? De inwoners van Nederweert? En staat dat bedrag in verhouding tot de te verwachten voordelen?
    Ook was een meerderheid tegen het ontwikkelen van horeca op het scoutingterrein met als reden dat alles wat je ontwikkelt aan toeristische activiteiten aan de Noordervaart ten koste gaat van de ondernemers in het centrum. Toch wordt in het ontwerp die optie opengehouden.

    Tot mijn spijt zie ik dat ook het onzinnige plan van een fietsbrug ter hoogte van Wessemerdijk 7 nog niet van tafel is. Afgezien van de kosten en de nadelen die dat heeft ligt op minder dan 800m al een brug; de Schoorbrug. Als je voetgangers en fietsers via die brug leidt dan komen ze uit bij het Hof van Schoor en zou dat voor deze horecagelegenheid extra klandizie kunnen opleveren.

  10. Tja, kijk eens naar het verleden wat onze ambtenaren in ons dorp al allemaal hebben misgekleund…
    Antonius plein aantrekkelijk? Nee dus, Lambertus plein aantrekkelijk? Nee dus, de oude sporthal en het Rabo pand,
    Aantrekkelijk? Nee dus…Parkje aan het kanaal, Aantrekkelijk? Nee dus…locatie oude Boerenbond waar m.I. allang een publiekstrekker zoals bv Action had moeten zitten, Aantrekkelijk? Nee dus, desolaat is een betere benaming..
    Zo zal het dus ook weer gaan met de kanalenviersprong, voor het gereserveerde bedrag kan men volgens mij een fantastische haven voor de scouting en passanten maken aan het begin van de Hulsenweg, onderdoorgang met brug zoals voorgesteld gemaakt van de oude meerpalen die Willem Bakker beschikbaar wil stellen en een paar mooie oude meerpalen in het haventje, dat kan echt pas mooi worden ingepast in het scouting park…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33
Mobiele milieustraat
Bekijk hier waar en wanneer je terecht kunt
17 september 2024 | 14:00

Advertentie