Weert krijgt er een nieuw zonnepark bij, gelegen op een oude vuilstort aan de Leveroysedijk. Het is de leden van de energiecoöperatie WeertEnergie gelukt om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. De Weerter energietransitie krijgt hierdoor een flinke boost. De ambitie van de gemeente Weert is om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn.
Zonnepark Leveroysedijk
Het zonnepark Leveroysedijk is vijf hectare groot en het geplande vermogen 5,4 MWp. Dat is genoeg om 1500 huishoudens te voorzien van stroom. Ter vergelijking, het zonnepark Altweerterheide voorziet 400 huishoudens van stroom. Als alles volgens plan verloopt zullen de ongeveer 10.000 zonnepanelen in het komende voorjaar al worden gemonteerd en zal vanaf het midden van 2023 de eerste zonnestroom uit het park worden geleverd. In een heel jaar zal het park dan ca. 5,1 miljoen kWh produceren.
Seinen op groen
WeertEnergie beschikt over de benodigde vergunningen, de SDE-beschikking en voor de netaansluiting kan gebruik worden gemaakt van de bestaande aansluiting van het Windpark Weert, dat ongeveer 1 km verderop ligt. Het wind- en zonnepark vormen samen het energiepark van Weert.
Financiën
De totale investering bedraagt vier miljoen euro. Hiervan financiert WeertEnergie 1 miljoen uit eigen middelen. De resterende drie miljoen leggen de leden van WeertEnergie bij door de aanschaf van certificaten met een variabele rente.
Kees de Korver, voorzitter WeertEnergie en penningmeester Jan Scholts zijn trots over het bereikte resultaat: “Dankzij de inzet van de direct betrokkenen en de financiële bijdrage van vele leden is het gelukt om een omvangrijk duurzaam project in de gemeente Weert te realiseren.”
12 Reacties
Zonnepark is een eufemisme. Het is natuur of landbouwgrond omvormen tot industrieterrein. Pure landschapsvervuiling.
Op een dak van een gebouw hebben zonnepanelen nog enigszins nut; het gebouw staat er toch al. Maar land gebruiken om er zonnepanelen op te zetten is zo ongeveer de meest inefficiente manier van stroom opwekken die je kunt bedenken.
5 hectare voor wiebelstroom voor 1500 huishoudens. Dat is slechts 300 huishoudens per hectare en dat is natuurlijk het meest optimistische scenario als de zon volop schijnt. In de winter leveren zonnepalen hooguit een paar procent van hun maximale capaciteit. Als de zon onder is leveren ze helemaal geen stroom. Waar gaat WeertEnergie dan de stroom vandaan halen?
De gemeente Weert telt dik 23.000 huishoudens. Daar heb je dus bijna 77 hectare voor nodig.
Als je dan bedenkt dat huishoudens nog geen 20% van het totale stroomverbruik gebruiken kun je op achterkant van een bierviltje uitrekenen wat voor een verkwisting van land dit is.
Het is niet meer dan symboolpolitiek voor het groene imago en waarschijnlijk ook nog een verdienmodel.
Huizen bouwen, bomen planten of aardappels poten zou een betere benutting van die grond zijn.
Goed idee die zonnepanelen beter dan die stinkvarkens en kippen, boeren zijn toch overal tegen kijk maar naar de randweg
Daarnaast vraag ik me af wat de “carbon footprint” van een zonneweide is wanneer je de hele levenscyclus bekijkt. Het kost behoorlijk wat energie zonnepanelen te produceren en recyclen is vooralsnog niet mogelijk.
Dit bovenop de reactie van Frank, waar ik het helemaal mee eens ben.
Per direct verbieden dat er landbouwgronden worden vervuild voor dit soort (oerlelijke) projecten. Het heeft niks met verduurzamen te maken maar puur op rendement. Niks mis mee maar ben daar open en eerlijk over.
Wil je groen doen, dan moet je het goed doen.
Overdek parkeerplaatsen en bedek grote hallen met panelen. Die ruimte is toch al verloren voor de natuur.
Overdekken van parkeerplaatsen geeft in de zomer extra koeling voor de auto’s er onder.
Gebouwen en parkeerplaatsen liggen op plekken waar al infrastructuur ligt. Gebruik de aangekochte ruimte voor iets nuttigs, maak er een weide van, natuurgebied, water opvang en infiltratie, bijen bijeenkomst plaats enz enz.
Die zonneparken zijn echt niet meer van deze tijd. Als ik op de kaart kijk hadden de panelen met gemakt gepast op de distributiecentra die nu langs de randweg in Weert worden gebouwd. De weilanden vol leggen is pure landschapsvervuiling en legt onnodig beslag op de ruimte.
Ben het helemaal met de vorige standpunten eens, wat een onzin om een zo een mooi gebied en zo afgelegen een zonnepark te realiseren, wat lopen en toch ook hoop onnozelaars rond in dit klote landje….stop met die onzin en zaai dat stuk in met eten voor de patrijzen en fazanten en zangvogels etc. We hebben al eentonige stukken voetbalgras en saai gazon voldoende in Nederweert…
PRECIES.
Zet die dingen op de industrie terreinen.
Daar wekken ze net zoveel energie op.
Ik had graag gelezen dat jullie je ook zo intens verzetten tegen bijvoorbeeld winstturbinepark Ospeldijk welk ook geen echte bijdrage levert aan vergroening. Het gaat alleen maar om winst maar dan bedekt onder een laagje eco-politiek.
@Bram,
Je hebt helemaal gelijk. Ook windturbines zijn een gotspe.
Ik kan niet voor de anderen spreken maar ik heb met enige regelmaat op deze site mij verzet tegen die dingen.
Bram ook daar heb ik mij en vele anderen intens tegen verzet maar het lijkt wel vechten tegen de bierkaai, plannen worden ondanks alle verzet gewoon rücksichtslos gerealiseerd zonder rekening te houden met omwonenden en overlast wordt beschouwd als “noodzakelijk kwaad” in wat voor cultuur leven we eigenlijk in dit “klote landje”
Voor windmolens geldt hetzelfde als het gaat om carbon footprint. Zoek maar eens de docu “Headwind 21” op.
Dankjewel voor de vele ondersteunende reacties ook voor de zaak die loopt mbt windpark Ospeldijk.
De tip om de documentaire Headwind te bekijken is top’
https://youtube.com/watch?v=Y1jiDRwflYM&feature=share
Wat zou het fijn zijn als al degenen die de omwonenden windpark Ospeldijk de afgelopen twee jaar ondersteund hebben, n hart onder de riem gestoken hebben, bruikbare adviezen enz.
ons nu ook daadwerkelijk ondersteunen bij het vervolgtraject.
Meld je bij Stichtingbll20@gmail.com
Of francy.boes@gmail.com