Op het einde van de negentiende eeuw waren het de ondernemers in Weert die een ‘velocipède’ konden aanschaffen om aan de schaarse wielerwedstrijden deel te nemen. Toen ook de fabrieksarbeiders in de omliggende dorpen een rijwiel konden betalen om naar hun werk te fietsen, werden in het begin van de vorige eeuw de eerste grasbaanwedstrijden georganiseerd. De deelnemers waren vaak eerder al gehard door het zware werk als turfsteker in de Limburgse Peel. Dat vormt de inleiding op de uitgebreide wielergeschiedenis van maar liefst vijftig dorpen en steden in deze regio die wordt beschreven in het wielerboek ‘De Pedaalridders van de Peel’.
Pedaalridders van de Peel
Ruime aandacht in het boek is er voor de wielergeschiedenis van de ‘Wielernesten‘ Ospel en Nederweert. De eerste kennismaking met de wielersport dateert van 1903 als in Nederweert de eerste fietsclub ‘Lust en Orde‘ wordt opgericht. Ook de legendarische KAB-wielerrondes op het einde van de jaren veertig krijgen volop aandacht. Eveneens de wielerrondes waar een levend varken de hoofdprijs was. De wielerfamilie Craenen kende drie generaties op de racefiets. Een belangrijke plaats in de lokale wielerhistorie van Ospel neemt Frans Kessels in. Recenter is het de wielerronde de ‘Global Tour d’Oospel‘ die de belangstelling voor de wielersport in het kerkdorp levend houdt. In een apart kader komt ook Leveroy (met Europees veldritkampioene Elleke Claessen) aan bod.
Rien van Horik
De schrijver van het boek is de Somerense wielerpresentator Rien van Horik (66). In de Coronajaren viel het merendeel van zijn presentaties weg. De ontstane vrije tijd besteedde hij aan het schrijven van het unieke wielerboek voor de regionale wielerliefhebber. Het boek is o.a. verkrijgbaar bij Bruna op de Markt 11 in Weert en bij Bakker Racing Products aan de Pannenweg 430 in Nederweert.
Fototekst: Piet Craenen behoorde tot de WK-selectie in 1955.
Er zijn nog geen reacties geplaatst