Skip to content

Vrouw uit Ospel loopt leverkanker op door blunder Sint Jans Gasthuis

Redactie
1 december 2022 | 11:01

Advertentie

Een 64-jarige vrouw uit Ospel heeft leverkanker opgelopen door een blunder van het Sint Jans Gasthuis in Weert. Haar testuitslag werd 11 jaar lang niet opgemerkt, waardoor ze ongeneeslijk ziek werd, zo schrijft De Limburger.

Sint Jans Gasthuis

De Ospelse vrouw werd in de zomer van 2010 onderzocht in het Sint Jans Gasthuis door middel van bloedonderzoek en een echo. Uit de bloedtest zou toen zijn gebleken dat de vrouw het hepatitis C-virus had opgelopen, wat tot een leverontsteking kan leiden. Deze uitslag werd aan haar elektronisch patiëntendossier toegevoegd, maar de vrouw werd hierover nooit van op de hoogte gesteld.

In 2020 ging de vrouw opnieuw naar de huisarts vanwege nieuwe klachten. De huisarts stuurde haar door naar het ziekenhuis. In februari stelde vervolgens een andere internist levercirrose en ongeneeslijke leverkanker vast, 11 jaar na het eerste bloedonderzoek. Pas toen werd het voor de vrouw duidelijk dat ze 11 jaar eerder een positieve hepatitis C-uitslag had gekregen.

Dat het ziekenhuis fout heeft gehandeld werd op woensdag duidelijk, toen de uitspraak van de rechter uit oktober naar buiten kwam. De rechtbank stelt dat het hoogstwaarschijnlijk is dat de onbehandelde hepatitis C tot de ongeneeslijke leverziekte heeft geleid. Als de vrouw 11 jaar geleden juist was behandeld had ze waarschijnlijk genezen kunnen worden. Door de blunder van het ziekenhuis heeft de vrouw waarschijnlijk kanker gekregen.

De levensverwachting van de vrouw werd in februari 2021 geschat op 6 maanden, maar ze is in december 2022 nog altijd in leven. Daardoor heeft ze de geboorte van haar eerste kleinkind mee kunnen maken, en is er inmiddels ook een tweede kleinkind op komst. De palliatieve zorg is wel opgestart.

Het Sint Jans Gasthuis heeft een onderzoek ingesteld. Volgens de rechtbank is er ondanks het onderzoek nooit achterhaald waarom de testuitslag uit 2010 niet opgemerkt werd. In de uitspraak is te lezen dat de vrouw boos, verdrietig en gefrustreerd is. Het Sint Jans Gasthuis heeft de fout erkend en heeft de schadeafhandeling aan verzekeraar MediRisk overgedragen. De partijen konden het niet eens worden over de hoogte van het smartengeld, waarop de rechter werd ingeschakeld. MediRisk had al een voorschot van €105.000,- betaald voor de schade, maar de vrouw eiste een bedrag can €275.000,-. De rechter kwam uiteindelijk tot een bedrag van €125.000,-.

Nadine Quint, advocaat van de vrouw, vindt het een unieke zaak. “Meestal wordt het buiten de rechtbank om geschikt. De vraag was eigenlijk: wat is een mensenleven waard? Welk bedrag staat tegenover deze ernstige fout?” De materiële schade die de vrouw heeft geleden is nog niet bekend.

Bron: De Limburger

Advertentie

3 Reacties

  1. Hoe is het mogelijk? Een budgetcoach die in de schuldsanering zit is nog capabeler dan dit ziekenhuis

  2. Deze afdeling maakten bij ook flinke fouten ,arts 1 was plots weg arts 2 was van het zelfde kaliber.
    Mijn klacht werd in de doofpot geduwd ,want de doktoren waren niet meer werkzaam in het ziekenhuis te Weert.
    En bedankt

  3. Ik heb het zelf ook meegemaakt .Door fouten van chirurgen ik had darmkanker en na de operatie was een bloedvat open blijven staan .Er werd een spoedoperatie gesteld en dat ging allemaal fout .In plaats een operatie werden het er 6 met alle gevolgen vandien ..Als reactie van de artsen was het kan gebeuren. Geheugen verlies en alles moeilijk te herkennen .Ik heb zelf veel moeten doen om weer normaal proberen te leven veel lezen en puzzelen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie