Skip to content

Luister naar de stilte in De Groote Peel

Redactie
10 december 2022 | 9:00

Advertentie

Belevingsexcursie vanaf buitencentrum De Pelen

Nationaal Park De Groote Peel is een uitgestrekt hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. Het is een mooi, maar ook een stil gebied. Hoe stil, dat kun je ‘horen’ tijdens de Stiltewandeling op zondag 18 december. De excursie start om 11.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

Luister naar de stilte

Nationaal Park De Groote Peel is, vanwege het weidse en open karakter, een ideaal gebied voor natuurbeleving. Weer en wind hebben vrij spel en je kunt er heerlijk uitwaaien. De grillige silhouetten van de kale takken onthullen bijzondere doorkijkjes en geven het landschap een transparante en unieke sfeer. Een Stiltewandeling biedt de gelegenheid om, even ontsnappend aan de hectiek van alle dag, helemaal tot rust te komen en optimaal te genieten van de natuur.

Samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer wandel je over de ‘Peelbanen’ van dit uitgestrekte veenmoeras. Onderweg zijn een paar belevingsmomenten waarbij je zintuigen worden geprikkeld. Zo ervaar je de natuur en de stilte bewuster en intenser. Deze eenvoudige tips voor natuurbeleving zijn inspirerend en ook toe te passen tijdens andere wandelingen.

Deelname aan de Stiltewandeling kost € 7,- per persoon (vooral geschikt voor volwassenen). Reserveren is noodzakelijk via: www.staatsbosbeheer.nl De excursie duurt 2 uur en de afstand is ongeveer 7 kilometer. Hou er rekening mee dat in het najaar sommige paden nat kunnen zijn.

Op 18 december geen tijd; op zondag 12 februari 2023 is er ook een Stiltewandeling!

Nagenieten bij Buitencentrum De Pelen
Voor of na afloop van een wandeling kun je heerlijk struinen door de winkel van het buitencentrum. Hier vind je mooie (natuur)boeken, Streekproducten en leuke souvenirs. Voor een hapje en een drankje kan je bij de Peelkiosk terecht. Het buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl.

Foto: Marijke Vaes-Schroën

Advertentie

1 Reactie

  1. Ach ja, je hebt een “product” (De Groote Peel) en dat wil je (Staatsbosbeheer) natuurlijk “verkopen” met woorden als “uitgestrekt” en “weids”.Als ik “Wikipedia” mag geloven heeft De Groote Peel een oppervlakte van 1348 hectare, dus als je er een vierkant van maakt heb je een lap grond van 3,671 kilometer bij 3,671 kilometer en als je er omheen wil lopen moet je dus 4x 3,671 =14,786 kilometer afleggen.Dat is voor de gemiddelde Nederlander te voet gemakkelijk te doen, laat staan met een fiets.Wat er dan nog overblijft van dat “uitgestrekt” en “weids” is me een raadsel.Alvorens me iemand beschuldigd van kleinzieligheid – en erger – wil ik even kwijt dat in de aangenamere maanden van het jaar ik vaak de Peel doorkruis en me er zeer bewust van ben dat het een uniek natuurgebied is en dat het naast een grote natuurwaarde ook een grote cultuurhistorische waarde heeft met diepe wortels in de plaatselijke gemeenschappen, waar oneindig veel verhalen in omloop zijn over “De Peel”.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Een wandeling door de binnenstad van Weert
18 september 2024 | 13:00
De-Beweegroute-Ospel-officieel-geopend-13
Week tegen Eenzaamheid, ook in Ospel
18 september 2024 | 12:00
Roaj-‘ns-uit-Neer-Winnaar-Midde-Limburgs-Leedjes-Festival-2023-Doospelse-Aod-Prinse-tweede12
Vastelaovesvereniging de Kwakkert
18 september 2024 | 10:11
Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42

Advertentie