Skip to content

3 tips om te ontspannen

Redactie
20 december 2022 | 16:00

Advertentie

Tip 1. Maak ontspanning onderdeel van je dagelijkse routine
Zorg ervoor dat je elke dag tijd maakt voor ontspanning. Met ontspanning bedoel ik dat je dan iets gaat doen waar je een rustig gevoel van krijgt. Voor de een is dat schilderen en voor de ander bijvoorbeeld fietsen. Kijk naar wat bij jou past en naar wat jou rust geeft. Zorg er wel voor dat je dit elke dag doet en dat je er elke dag evenveel tijd aan besteed. Om te beginnen is 30 minuten ontspanning een fijne richtlijn. Je kunt dit later uit bouwen tot 1 a 2 uur of nog langer. Ik zelf adviseer om toch elke dag minimaal 1 uur tijd te maken voor ontspanning. 

Tip 2. Leer stress-signalen herkennen
Herken de stress-signalen van je lichaam en geest, dit zorgt ervoor dat je op tijd op de rem kunt trappen en voor ontspanning kan zorgen.

Lichamelijke stress-signalen zijn:

  • Misselijk
  • Versnelde hartslag
    Hoofdpijn

Psychische stress-signalen zijn:

  • Moeite met concentreren
  • Piekeren
  • Moeite met plannen en/of beslissingen nemen

Tip 3. Zorg voor evenwicht tussen spanning en ontspanning
Een balans tussen werk en privé is heel belangrijk. Het is daarbij belangrijk dat je niet de hele dag alleen maar bezig bent met je werk. Als je werkdag ten einde is, is het belangrijk dat je voor jezelf ook echt je werkdag afsluit en de taken die nog belangrijk zijn op schrijft voor morgen. Het is aan de andere kant ook belangrijk dat je privé niet overheerst op je werk. Daarmee bedoel ik dat het niet zo kan zijn dat je op je werk bezig bent met je huishoudelijke taken inplannen, je kinderen helpen met huiswerk en de hele tijd met je partner belt om privé zaken te regelen tenzij het een  levensbedreigende situatie is. Het is dus belangrijk om die balans te behouden. Soms als bijvoorbeeld je kind of huisdier heel ziek is kan de balans even wat minder zijn maar daarna is het wel de bedoel dat je zorgt dat die balans weer terug komt. 

Petra Schroën

In deze rubriek schrijft Petra over alles wat te maken heeft met stress(klachten). Petra is een erkend anti stress coach en is aangesloten bij de beroepsvereniging Cat Collectief. Ze geeft haar persoonlijke coaching zowel online via zoom als in haar praktijk Valena healing en coaching te Leveroy. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Je vind haar ook via www.zoek-een-therapeut.catcollectief.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Weert kermis is geopend-17
Ga jij ook naar de kermis?
28 september 2024 | 10:15
2024_09_19 Boeken en platenmarkt in KelpenOler
Groot aanbod
28 september 2024 | 10:00
Screenshot
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
28 september 2024 | 9:00
Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30

Advertentie