Al een aantal jaren leveren gemotiveerde inwoners van Nederweert een bijdrage aan de zo noodzakelijke energietransitie. Gedurende veel generaties werd het gebruiken van energie als en vanzelfsprekendheid gezien. Vrijwel niemand maakte zich zorgen over de inzet van de daarvoor benodigde fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie. Inmiddels is duidelijk geworden dat het grootschalige fossiele brandstofverbruik een van de belangrijkste oorzaken is van deze klimaatveranderingen.
Newecoop
Belangrijk is dus dat wij, en de generaties na ons, voortaan zuiniger moeten omgaan met energie én dat deze energie duurzaam moet zijn. Dit klinkt enigszins dramatisch, maar dat is het ook, willen we de aarde bewoonbaar blijven houden. Daarbij werden we in 2022 we allemaal met de neus op de feiten gedrukt dat fossiele energie ook extreem duur kan worden. Zo erg zelfs dat de overheid stevig moest ingrijpen.
Samen de energietransitie aanjagen
De Nederweerter energiecooperatie Newecoop is een aanjager van de energietransitie in Nederweert. Sinds de oprichting in 2016 telt de coöperatie inmiddels 175 leden. Het belangrijkste is de bewustmaking van onze inwoners over energiebesparing in de eigen woning of bedrijfspand. Met inmiddels drie gecertificeerde energiecoaches worden huisbezoeken afgelegd, waarna een vrijblijvend advies wordt aangeleverd. Regelmatig organiseert Newecoop ook zogenoemde “Energy Party’s” waarbij we Nederweertenaren uitleg geven over de energierekening en bespaartips geven. Ook bezoeken we Nederweerter bedrijven en gaan in gesprek over verduurzaming. Na eerder Stienen Bedrijfselektronica te hebben bezocht, gaan we op 19 januari as. bij Veugen Bedrijfshygiene op de koffie.
Minstens zo belangrijk bij de energietransitie is het opwekken van duurzame stroom. Newecoop werkt vooral aan bewustwording bij de gemeente en bedrijven, gericht op concrete resultaten. Zo is op initiatief van Newecoop het bedrijvenpark Pannenweg2 gestart met een pilot om in 2023 bij minstens 15 bedrijven de daken vol te leggen met zonnepanelen. Daartoe proberen de ondernemers van Pannenweg2 te komen tot onderlinge uitruil van te veel versus te weinig opgewekte energie voor eigen behoefte. Leden van Newecoop zijn doende om ook andere projecten te ontwikkelen en te realiseren. In 2023 hopen we daar meer over bekend te kunnen maken.
Word ook actief en help de energietransitie vooruit
Daarbij kan Newecoop altijd extra inzet van leden en toekomstige leden gebruiken. Denk aan nieuwe projecten, educatie over de energietransitie of in de vereniging of advisering. Ook in het bestuur zoeken we versterking. Bent u ook geïnteresseerd in de energietransitie en wilt u bijdragen aan de verduurzaming van ons dorp? Kijk dan vooral op de website www.newecoop.nl en meldt u voor maar €10 per jaar aan als lid.
Het bestuur van Newecoop wenst u een gezond, voorspoedig en energiebewust 2023.
5 Reacties
De belangenvermengingen beginnen wat doorzichtig te worden. Willen de inwoners van Nederweert dit wel? Wat als er straks nog meerdere mensen last krijgen van de gekke besluiten die genomen worden binnen de gemeente… nu beginnen ze zelfs al in de provincie te beslissen of er een ziekmakende windmolen naast uw deur komt… uiteindelijk stort deze hele zeepbubbel van belangen en ontkenning in elkaar en betekenen de investeringen niet meer veel. Succes ermee.
Niks mis met mensen helpen hun woning energiezuiniger te maken maar op meer windturbines of zogenaamde zonneweides staan de meeste mensen niet te wachten.
Belangenverstrengeling met het gemeentebestuur, politieke partijen en energiecooperaties als Zuidewind ligt op de loer. Alert blijven dus.
Verder denk ik dat Dhr. Van Reeth gelijk krijgt. Vroeg of laat barst de bubbel.
Hier alvast een van de voortekenen https://www.wyniasweek.nl/stilletjes-sterft-het-gasverbod-onhaalbaar-en-onbetaalbaar/
Isoleren en zonnepanelen, prima maar de windturbines verjagen omwonenden uit hun omgeving. Dat lijkt me niet de bedoeling en ik zou hierin geen aandeel willen hebben. Gisteren verscheen er weer een artikel.
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230111_95114682
ik begrijp nu ook dat de molens leiden tot een forse afname van de biodiversiteit. door de ultra sone geluiden vertrekken de mollen en andere dieren. het blijkt dat deze rond de molens niet meer zitten. En in Leudal zetten ze al bordjes dat er bij temperaturen onder de 5 graden niet onder de molen verbleven mag worden. daar hebben al wandelaars moeten rennen voor hun leven wegens vallend ijs. geweldig daar is over nagedacht.
Ja Frans en veel mensen voelen die geluiden ook.. Ze zijn schadelijk voor ons brein.
Dat wordt nog niet erkend want dan moeten ze stil gezet worden.
Helaas is de wind maffia te machtig.. Dat is zorgwekkend..
Kijk wat ze in de zee aan het doen zijn… Infrasoon is de radar voor diersoorten daar. (boeien..)
Om over de slijtage en daar door de vervuiling van hormoon verstorende stoffen in het water maar te zwijgen.
Wie het klimaat wil redden vernietigt het leven op land en in de zee niet.
Het draait om geld.
En niks anders.