Skip to content

“We zijn een solide bedrijf in onzekere tijden”, aldus Ron Wijen

Redactie
13 januari 2023 | 16:00

Bouwbedrijf Teng Wijen is wijd en zijd bekend in de regio en daarbuiten. Het bedrijf staat garant voor woningbouw, utiliteitsbouw en verbouwingen. Klanten bevinden zich hoofdzakelijk in retail, het bedrijfsleven en de overheid. Maar ook de particuliere klant vindt z’n weg naar dit bouwbedrijf, dat sinds 2007 onder leiding staat van de 39-jarige Ron Wijen.

Bouwbedrijf Teng Wijen

“We zijn een betrouwbare partner voor opdrachtgevers en onderaannemers.”

Ron: “Het is een bizarre tijd. Prijzen stijgen iedere dag, energiekosten rijzen de pan uit en levertijden zijn wisselend, waardoor planningen spaak lopen. Soms moeten we wel 35 weken wachten op gevelstenen. Dakpannen zijn überhaupt niet leverbaar. Ook de stikstofproblematiek heeft z’n weerslag op de bouwwereld door vervoersbewegingen op en rond de bouwplaats. Toch maak ik me nog geen zorgen. Tot nog toe hebben we bewezen een betrouwbare partner te zijn voor opdrachtgevers en onderaannemers. Dit betekent dat we voorlopig nog genoeg werk hebben in de wijde omgeving. De diversiteit in het werk, maakt het leuk voor onze mensen. We kiezen er bewust voor niet te specialiseren op bijvoorbeeld woningbouw. Zo kunnen we kennis, kunde én risico beter spreiden.

“Ik ben er trots op dat ik het vertrouwen heb gekregen om het bedrijf over te nemen.”

We bieden twee bouwvarianten: de 1op1-variant en de aanbestedingsvariant. Bij de eerste variant kunnen we zelf ‘aan de knoppen draaien’. Zo kunnen we vooraf samen met de opdrachtgever en architect beoordelen hoe we een project slimmer en efficiënter kunnen aanpakken. Bij aanbesteding ligt het huiswerk bij de opdrachtgever en prijzen we dat af. Beide varianten hebben voordelen voor de klant. Onze voorkeur gaat uit naar de eerste variant. We besteden liever meer tijd in het voortraject, dan dat we in een aanbestedingstraject met andere bouwbedrijven stappen met het risico dat we de opdracht niet krijgen. We gaan voor kwaliteit, niet persé voor het goedkoopste aanbod. Dat geldt in principe voor alle projecten, ook als daar principiële bezwaren tegen zijn door omstanders. We passen vaker gebouwen aan of realiseren nieuwbouw waar bestaande panden voor moeten wijken. Natuurlijk word ik daar wel eens op aangesproken. Los van wat ik er persoonlijk van vind, is het onmogelijk om als bedrijf te werk te gaan op basis van principes. Elke nieuwe opdracht betekent werk voor ons en onze mensen.

“We gaan voor kwaliteit, niet persé voor het goedkoopste aanbod.”

Mijn ouders zijn met het bouwbedrijf gestart in 1986. Als kind liep ik al mee op de bouw en op m’n 18e kon ik calculaties maken. De kneepjes van het vak heb ik van mijn vader geleerd. In 2007 kon ik het bedrijf overnemen. Als joch van 23 jaar oud. Zo werd er tegen mij aangekeken in de bouwcultuur van wijze oudere mannen met stropdassen. Je begrijpt wel dat die beginperiode niet de makkelijkste tijd was voor mij. Hoewel ik er de papieren voor had, werd ik toch met enige scepsis bekeken in de branche. Ik vergeet nooit meer dat euforische gevoel toen mijn vader mij bij wijze van waardering op de schouders klopte en zei: ‘We hebben het!’ De aanbesteding voor een kantorengebouw in Roermond was glansrijk gelukt.

“Onze bedrijfswagens kom je overal tegen.”

Helaas gingen we in 2009 vol de economische crisis in. Ik heb toen een aantal medewerkers moeten laten gaan. Heel pijnlijk. Toen mijn vader het bedrijf begon, deed hij alles zelf. Hij legde zelfs de dakpannen. Dat is veranderd. We hebben een stabiel team van 18 medewerkers. Aanvullend werken we met een zogeheten flexibele schil. Die bestaat uit een pool van bouwvakkers waar we een beroep op kunnen doen. Bovendien werken we samen met gespecialiseerde bedrijven. Van deurenafhangspecialisten tot plafonneurs. Zo kan ik de capaciteit ophogen én gespecialiseerde mensen aantrekken. Ik ben er nog steeds bijzonder trots op dat mijn ouders me het vertrouwen én de kans hebben gegeven om het bedrijf over te nemen. Een bedrijf dat zij met hart en ziel hebben opgebouwd. Het ondernemerschap is extreem veranderd tussen 1986 en nu. De maatschappij verhardt. Vaak zijn we meer met randzaken bezig, dan met de kern van de zaak: bouwen. Na de crisis in 2014 hebben we het bedrijf in principe opnieuw moeten opbouwen. In Nederland werden in de crisisperiode projecten te snel opgestart om de bouwsector aan het werk te houden. Maar niemand had verwacht dat de crisis zo lang zou duren. De markt trok in België eerder aan dan in Nederland, waardoor we weer aan het werk konden. Dat was ons geluk.

“De kneepjes van het vak heb ik van mijn vader geleerd.”

Hoe het ook zij, anno nu hebben we een solide en gezond bedrijf. Tot ver in de regio en daarbuiten zijn we aan het werk. Onze bedrijfswagens kom je her en der tegen, in België en Nederland. Dat is een van de manieren om onze bekendheid te vergroten. Zichtbaarheid werkt. Steeds meer bedrijven en organisaties weten ons te vinden. We zijn een bedrijf waar het ambacht nog voorop staat. Bouwvakkers staan altijd buiten, zowel in de zon als in wind en regen. Dat maakt het werk zwaar. Maar we zorgen ervoor dat onze medewerkers goed gefaciliteerd worden, zodat ze prettig kunnen werken. In tegenstelling tot andere branches merken wij dat de personeelsinstroom weer groeit. We zijn trots op ons ambacht en dat stralen we uit. Misschien dat het daardoor komt.

“Misschien wil een van mijn kinderen het bedrijf straks wel overnemen.”

Ik ben ‘unne echte Wijen’. Een doorzetter en aanpakker. Geine flauwekul, maar gewoon beginnen. Ik heb een snelle en heftige leerschool gehad vanaf het moment dat ik het bedrijf heb overgenomen, maar ik heb er geen spijt van. Daar waar het nodig was en is, stap ik zelf op het steiger. Ik ben er voor mijn personeel en heb collegialiteit hoog in het vaandel staan. Als er iets is aan het thuisfront, dan probeer ik hen daarin tegemoet . te komen. Als vader van twee jonge kinderen weet ik dat het belangrijk is om er voor hen te zijn. Misschien dat een van hen het bedrijf straks wel van me wil overnemen. We zullen zien.”

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Amber Uiterwijk Winkel / Glendi – Digital Solutions
Drukwerk: Drukkerij van Deursen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Huiskamerfestival-Weert-Johan-Horst-12
Maar liefst 43 muzikanten, in de 40 huiskamers
7 oktober 2024 | 18:00
Vollenbroek is gepensioneerd chemicus
7 oktober 2024 | 15:00
Michelinsterren Flavours en Marrees
”Wat een droom”
7 oktober 2024 | 13:34
Limburgse Paralympiërs feestelijk ontvangen op Provinciehuis
Ook Sam uit Ospel werd hartelijk ontvangen
7 oktober 2024 | 11:46

Advertentie