Ine (64) uit Ospel, die door een medische misser van het Sint Jans Gasthuis in Weert ongeneeslijke leverkanker kreeg, gaat toch in beroep in de zaak van het smartengeld van € 125.000 dat de rechter haar vorig jaar toekende.
Door medische misser leverkanker
De 64-jarige uit Ospel had € 275.000 euro geëist. Hoewel zij het toegekende bedrag vorig jaar te laag vond, liet zij toen weten niet in beroep te gaan omdat haar dat te veel stress zou opleveren. Ze heeft nu samen met haar advocaat en met haar dochter alsnog beroep ingesteld. De volgens haar zakelijke en weinig empathische reactie van het Sint Jans Gasthuis in de hele zaak, hebben voor haar mede een rol gespeeld om haar besluit te heroverwegen.
Wakker schudden
Maar vooral wil ze met de publiciteit die het beroep naar verwachting genereert, anderen waarschuwen en wakker schudden. “Voor alle duidelijkheid: het gaat mij niet om het geld. Dat is leuk voor de kinderen en de kleinkinderen, daar heb ik zelf niets meer aan. Ik wil mensen er vooral bewust van maken dat zij niet alles wat een arts zegt voor zoete koek moeten aannemen. Wees mondig. Ook in het ziekenhuis worden fouten gemaakt. Ben alert, kom op voor jezelf en niet van dat ‘ja meneer de dokter, nee meneer de dokter’.”
Lees het hele verhaal op De Limburger
8 Reacties
Ik dacht dat een ziekenhuis er voor was om
beter te worden en niet nog zieker.
Een medische misser zeggen ze dan.
(Foutje bedankt) Geen foutje maar
een grote blunder,zij zit ermee.
Inderdaad, mijn vader zag aan de uitslag van zijn urine dat er opnieuw foute cellen in zaten. Volgens de uroloog niet maar er zou na ongeveer drie maanden opnieuw getest worden. En inderdaad het was mis en niet meer te genezen. Hij zou 3 tot 6 maanden hebben. Hij koos zijn eigen weg en stierf binnen een 1/2 uur na de uitslag.
Zeg maar gewoon in het SJG ziekenhuis worden te veel fouten gemaakt door artsen .
Jammer dat ze zo een grote doofpot hebben.
Overal worden fouten gemaakt. Het lichaam is niet uit te lezen via een usb stekker om een probleem overzicht af te drukken.
Het het vervelende is dat het bij medische diagnoses om het menselijk lichaam gaat en achter iedere patiënt een heel leven.
We zullen als samenleving moeten accepteren dat er fouten worden gemaakt. Het ziekenhuis zal openheid moeten geven wanneer er fouten gemaakt worden maar ook het tonen van de medeleven naar de patiënt toe.
Waar we als samenleving niet(!) naar toe moeten is de claimcultuur zoals die in de USA is. Dit werkt contraproductief om toekomstige fouten te voorkomen.
Openheid, acceptatie dat fouten worden gemaakt en bereidheid tot erkenning daarvan, kan alleen gebeuren zonder dat er een financiële claim achteraan komt.
Is er sprake van (grove) nalatigheid dan gelden er andere regels.
Contraproductief zeg jij?
Mensen zijn geen robots die je een
schroefje vervangt en weer verder gaan.
Het zal je zelf maar overkomen.
Beste Fam. Van Deursen. Goed lezen wat er staat. Wanneer er een financiële claim boven het hoofd hangt van een arts, dan zal deze eerder geneigd zijn om die desbetreffende ingreep niet uit te voeren. Dat wordt er bedoelt met contraproductief…
Dat er fouten gemaakt worden, gebeurt overal. In ieder ziekenhuis. Wanneer je dat persoonlijk treft is dat erg en waarschijnlijk ook moeilijk te accepteren. Ik heb begrepen dat dit voorval, zo’n 10 jaar geleden alweer, aanleiding is geweest tot aanpassingen in procedures bij het ziekenhuis en tot het leren van lessen.
Door hoe het telkens weer, ook via de media, wordt opgerakeld, geeft mij het onprettige gevoel dat het hier om wat anders gaat. De Rechter heeft zelfs geoordeeld en dan is het nog niet genoeg. Wat wil je dan bereiken?
Ziekenhuizen zijn net fabrieken aan het worden.
Lopende band werk. Je bent maar een nummer.