Skip to content

Zoeken of vinden?

22 januari 2023 | 11:00

Als je heel hard je best doet om te ontspannen, is het resultaat meestal geen rust maar méér spanning. Doe je heel hard je best om rust te vinden? Dan vind je waarschijnlijk niet de rust waarnaar je zo verlangt, maar is het resultaat juist méér onrust. 

Misschien heb je een bepaald beeld bij die ontspanning of rust?  Alles wat niet bij dat beeld hoort, wordt door je brein automatisch aan kant geschoven. Deze strategie komt super goed van pas als ik op zoek ben naar mijn fietssleutel. Handig dus om dingen terug te vinden. Maar het is niet de strategie die we bij mindfulness inzetten. 

Wanneer we mindfulness beoefenen zijn we niet op zoek naar íets, maar ben je nieuwsgierig naar wat er te vinden is.

In een training maak je kennis met mediteren. Binnen de context van mindfulness werken we met geleide meditaties. Je hoort mijn stem op de audio in een normaal tempo praten en op een gewone spreektoon. Er is dan ook geen serene muziek op de achtergrond en er wordt ook niet met een omfloerste stem gesproken. Niks mis mee, maar dat zijn andere soorten meditaties. In mindfulness meditaties schenk je aandacht aan wat er nu is en oefen je bewust aanwezig zijn bij de beleving, zodat je dit kunt herkennen en er vertrouwd mee raakt.

We beoordelen en selecteren niet zoals dat in het dagelijkse leven wél vaak nodig is. Maar je onderzoekt laag voor laag de sensaties in je lichaam en je observeert de activiteit in het denken en je gevoelens. En vervolgens merk je op hoe je ook daar dan weer op reageert. Je ontwikkelt het vermogen om bewust te reageren in plaats van automatisch mee te gaan in reflexen. 

Stel nou dat je bij het beoefenen van een mindfulness meditatie onrust ervaart. Overigens niet raar als zoiets gebeurt.
Het ideaalbeeld dat je in je hoofd hebt bij rust en ontspanning komt dan niet overeen met wat je voelt. Je brein zal er dan ook alles aan doen om je er een volgende keer van te weerhouden. Automatisch gaat er een hele trukendoos open die ervoor zorgt dat je de meditatie blijft uitstellen en uiteindelijk misschien niet doet. Het punt is echter dat je dan juist dat gevoel van onrust blijft voeden. Zoiets gebeurt natuurlijk ook bij andere dingen. Uiteindelijk heb je niet gedaan wat je jezelf had voorgenomen te doen. En ook dát voelt niet lekker.

Zodra je dit proces bij jezelf herkent en begrijpt. En erkent wat er gebeurt, dan is er vanzelf de uitnodiging om anders te reageren. In plaats van reactief reageren kun je kiezen voor een bewuste actie. Eigenlijk best wel simpel, zeggen de coachees door de jaren heen, maar soms ook moeilijk om niet mee te gaan in een automatische reflex. Daarom noemen we dit ook een training en geen cursus.

De training die binnenkort gaat starten is het programma van dr. Edel Maex. We doen hem in 8 sessies verdeeld over een aantal weken. Zo is er in de tussenliggende periode volop gelegenheid om mindfulness in je eigen omgeving in praktijk toe te kunnen passen en je ervaringen hierover te delen.
Ieder doorloopt stap voor stap zijn eigen proces in zijn eigen tempo. 

Schrijf je nu in voor een groepstraining. Liever individueel? Dat kan natuurlijk ook. In overleg met mij kies je dan je eigen startdatum.

Agenda

  • Start nieuwe groepstraining mindfulness training Leven in de maalstroom bestaande uit 8 sessies en 1 bijeenkomst Ont-Moeten.
  • Eerstvolgende bijeenkomst Ont-Moeten donderdag 26 januari. Andere datums.
  • Coaching fysiek en online.

pastedGraphic.png

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Hoeveel-minuten-moet-jij-bewegen-om-een-kerstkransje-eraf-te-trainen-1
Een nieuwe column van Roeg staat klaar!
23 december 2024 | 18:30
Foto | PEP Photo
Alle deelnemers ontvangen de iconische Unox muts
23 december 2024 | 15:02
Veer-weite-mieer-as-eine-2
Hilarische video-podcast op komst!
23 december 2024 | 13:38
Lichtjes op Oorlogsgraven Nederweert 2022
Kerstavond, 24 december
23 december 2024 | 13:00

Advertentie