Skip to content

INGEZONDEN BRIEF | Landelijke zorgen om behoud van erfgoed in Nederweert

6 februari 2023 | 20:04

INGEZONDEN BRIEF

Een panel van zeven vooraanstaande en onafhankelijke wetenschappelijke experts uit geheel Nederland (vijf professoren en twee wetenschappelijk onderzoekers) op het gebied van archeologie, erfgoed, cultuurhistorie en architectuurhistorie heeft zich recent gebogen over de zorg voor het erfgoed in de gemeente Nederweert. Ze komen met kritiek op hoe Nederweert om gaat met haar archeologische erfgoed.

‘Oude rioolput’
Het onderzoek van het panel wetenschappers spitste zich toe op de vernieling van in hun ogen belangrijke oudheidkundige zaken bij de uitvoering van het project Burg. Hobusstraat. De gezamenlijke lokale erfgoedorganisaties onder aanvoering van de Heemkundevereniging Nederweert hadden daarover in december vorig jaar de klok geluid bij de gemeente. In reactie via de krant liet het gemeentebestuur van Nederweert weten dat er niks aan de hand was, dat er niks gevonden was en dat de erfgoedorganisaties een oude rioolput uit 1970 ten onrechte zouden hebben aangezien voor iets belangrijks.

Forse kritiek
Daarover denkt het onafhankelijke panel van wetenschappers uit Nijmegen, Tilburg, Amsterdam, Eindhoven en andere universiteiten, na intensieve bestudering van de feiten, foto’s en rapportages blijkbaar heel anders. De onderzoekers laten geen spaan heel van het gemeentelijke persbericht. Maar naast die kritiek leveren zij ook een rijtje verbetersuggesties aan voor het erfgoedbeleid in Nederweert en de omgang van de gemeente met vrijwilligers op dit terrein.

Vers in geheugen
De Nederweerter erfgoedstichtingen voelen zich gesteund door de bevindingen van de experts. Zij slaan immers al jaren op de trom als het gaat om de zorg voor het erfgoed in Nederweert. De ervaringen met de gesloopte Aspergestelling uit WOII, Pand Alda en nu dus de Burg. Hobusstraat liggen immers nog vers in het geheugen.

Ze hebben de conclusies van het panel doorgestuurd naar het gemeentebestuur met de vraag aan de gemeenteraad om haar controlerende taak op te pakken en werk te maken van de aanbevelingen. Dinsdag 7 februari vergadert de gemeenteraad weer.

De erfgoedstichtingen in Nederweert

Download hier het rapport met bevindingen van het onderzoekspanel.

Advertentie

7 Reacties

  1. Moeten de gemeente en de erfgoedcommissie niet gewoon eens om tafel in plaats van brieven naar elkaar te sturen?

  2. Eindelijk komt er misschien een oplossing voor dit veel te lang durende euvel.
    Waarom steekt de gemeente niet een de hand in eigen boezem en erkent ze openlijk dat ze fouten hebben gemaakt in het verleden en het heden. Dit kan toch niet zo blijven doormodderen,
    Ga om de tafel met de juiste kundige personen en kom tot een nieuwe commissie die de goedkeuring van de bevolking en het ambtenaren apparaat draagt!

  3. Helemaal top dat jullie door experts in het gelijk worden gesteld, maar moet dat via de pers? Overhandig dat stuk toch gewoon bij de Raad en ga daarna met elkaar om tafel.

  4. Fijn dat deze brief hier gedeeld wordt. Ik zie het meer als een persbericht dan “modder gooien via de media”. Het erkennen van fouten lijkt op wereldniveau een probleem te zijn voor mensen, actief in de politiek (uitzonderingen daargelaten), dus waarom zou dit anders zijn in Nederweert. Wat is er gebeurd met “Van fouten kun je leren”? Fouten maken is geen schande. Fouten kunnen toegeven is groots. Doelbewust fouten maken is een heel ander verhaal, waarbij ik niet zeg niet dat hier doelbewust fouten zijn gemaakt. Kom op, gemeente Nederweert. Koester onze gemeente, koester Nederweerts’ Verleden. Sta ergens voor.

  5. Meestal ben ik erg trots op mijn gemeente.
    Na het bekijken van de aanfluiting in de raadsvergadering van gisteren, over de oudheidkundige vondsten in Hobusstraat, dacht ik: hoe durft een jonge en om zijn transparantie geroemde wethouder zo’n aaneen rijging van ontkenningen, ontwijkingen en vermijdingen op te dissen.Onder hoeveel druk sta je dan wel niet. Zeg nou gewoon sorry, we hebben ons vergist. Maar graaf je niet zo in zeg.
    Mevrouw Manders van GL: fijn dat u ons uw cursuslessen deelt en dat u toegeeft nog vele te leren te hebben, maar moeten we dat allemaal aanhoren in een raadsvergadering?
    Mevrouw Koppen van CDA: wel doorpakken hoor!

  6. Wanneer is deze hetze vanuit een klein groepje ‘erfgoeddeskundigen’ afgelopen en stopt de media om hen steeds een podium te geven? Als ze echt zo begaan zijn met erfgoed, dan gaan ze met het gemeentebestuur om tafel zitten in plaats van elke handreiking af te wijzen. Snap ook niet waarom ze dit pas gemeld hebben toen de werkzaamheden al lang voorbij waren en de feiten niet op waarheid meer te toetsen zijn. In wiens belang is de melding dan gedaan? Niet in het belang van het erfgoed. Een moedwillige actie om het gemeentebestuur onderuit te halen?

  7. Goed zo Anja, de oproep aan het einde van de raadsvergadering om te komen tot samenwerking en dialoog met de gezamenlijke raad én eventuele leden van de vorige erfgoed commissie aangevuld met mensen die via dit blad hun gal spuwen is de juiste weg, ga om de tafel en hou eens op met dat “ geknoêter “ maak er werk van en kom uit de impasse!
    Frans


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie