In 2022 is de gemeente Nederweert gestart met het verduurzamen en het verbeteren van het binnenklimaat van sportcentrum De Bengele en het gemeentehuis. In het gemeentehuis zijn een aantal ruimtes opnieuw ingericht. Het sportcentrum had energielabel C, het gemeentehuis energielabel D. Inmiddels is het project afgerond en zijn beide gebouwen helemaal bij de tijd met energielabel A.
Versnelde aanpak
Vanaf 1 januari moeten overheidsgebouwen met kantoorfunctie en kantoorgebouwen in Nederland beschikken over minimaal een energielabel C. Het college en de gemeenteraad vinden duurzaamheid belangrijk en kozen voor een versnelde aanpak. Daarbij werd een aantal dingen gecombineerd en werd werk met werk gemaakt.
Energie
“De gebouwen zijn zuiniger en ‘slimmer’ geworden. Door het installeren van aanwezigheidsmelders verbruiken de meeste ruimtes pas energie als er iemand aanwezig is”, aldus projectleider Rik Bollen. Het sportcentrum kreeg onder meer een zonneboiler en op het dak liggen zonnepanelen. De panelen op het gemeentehuis volgen nog. Daarnaast kregen beide gebouwen een warmtepomp, een warmtewisselaar en een luchtbehandelingssysteem. In een aantal grotere ruimtes vindt de verwarming en koeling plaats via een installatie in de vloer. “Hoeveel de besparing precies is, weet je pas nadat je een jaar met de installaties gedraaid hebt. Maar om een indruk te geven. Het gasverbruik van het sportcentrum gaat van gemiddeld 150.000 kuub per jaar naar 15.000 kuub per jaar. Bij het gemeentehuis verwachten we een daling van 36.000 kuub naar 10.000 kuub per jaar.”
Meerjarenonderhoudsplan
Met de verduurzamingsslag en het verbeteren van het binnenklimaat was een totale investering gemoeid van 3,8 miljoen euro. Een groot deel van dat bedrag was al gereserveerd in het kader van het meerjarenonderhoudsplan. Onderhoud dat door de jaren heen toch al plaats diende te vinden. Burgemeester Op de Laak (gemeentehuis) en wethouder Franssen (sportcentrum) zijn positief: “Ondanks de stijgende prijzen van bouwmaterialen en de krapte op de arbeidsmarkt hebben we de projecten binnen budget en planning gerealiseerd. Dat heeft vooral te maken met een goede voorbereiding en planning. Daarnaast waren natuurlijk de flexibiliteit van de gebruikers en de inzet van alle bedrijven cruciaal. Alleen samen konden we deze grote klus klaren, terwijl de dienstverlening in beide gebouwen doorging.”
Duurzaamheidsrondleidingen
Wethouder Franssen leidde afgelopen vrijdag samen met de projectleiders een aantal vertegenwoordigers van de pers rond door de gebouwen. Dit voorjaar organiseren we ook een aantal rondleidingen voor inwoners die meer willen weten over duurzaamheid en alle maatregelen die genomen zijn. Heb je interesse in een rondleiding, dan kun je dat al kenbaar maken door nu al een mail te sturen naar info@nederweert.nl o.v.v. rondleiding duurzaam gemeentehuis. Ze verwelkomen je graag.
3 Reacties
Waarom staat vaker op zaterdag avond/nacht in het gemeentehuis de lampen vol aan…?
Geweldig, als de mensen nu die daar binnen werken ook nog slim en duurzaam werken …en vooral naar hun burgers luistert dan is het helemaal geweldig. Maar ik denk dat , dat een droom is.
Indrukwekkend hoe veel het gasverbruik gaat dalen. Helaas wordt niet vermeld hoeveel het elektra verbruik gaat stijgen door het gebruik van warmtepompen en hoe veel er per saldo nu bespaard gaat worden.