Skip to content

Oorpijn

21 februari 2023 | 15:00

Bij oorpijn is er meestal sprake van een ontsteking. Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Bij volwassenen wijst oorpijn meestal op een ontsteking van de buitenste gehoorgang.

Oorpijn

Klachten en symptomen
De algemene klachten zijn pijn, tijdelijk gehoorverlies, oorsuizing en jeuk. Soms kunnen ook bijverschijnselen optreden, zoals braken, hoge koorts, pusafscheiding en zelfs diarree. Niet alle vormen van oorpijn vertonen deze symptomen.

Oorzaken
Er bestaan verschillende soorten oorpijn:

  • Uitwendige oorontsteking
    Een ontsteking van het uitwendige oor (het gedeelte vóór het trommelvlies), ontstaat meestal door de aanwezigheid van vocht in het oor, waarin zich bacteriën of schimmels hebben ontwikkeld (natte variant). Ook kan er eczeem aanwezig zijn of kunnen door peuteren of te veel reinigen irritaties (met jeuk en pijn) optreden.
  • Middenoorontsteking
    Een middenoorontsteking kan op elke leeftijd kan optreden, maar komt vooral voor bij kinderen van één tot zes jaar. Het begint meestal met een verkoudheid. Dan zwelt het slijmvlies van de neus-/keelholte op, hierdoor kan de verbinding met het middenoor (de buis van Eustachius) dichtgaan. Zo kunnen virussen of bacteriën zich daar gaan vermenigvuldigen. Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt dan meestal snel en het trommelvlies gaat daarna vanzelf weer dicht.
  • Andere oorzaken
    Oorpijn wordt niet altijd veroorzaakt door een ooraandoening. Pijn aan het oor kan ook komen door infecties aan neus, keel, mond en kaken.

Wanneer naar de huisarts?

  • Bij kinderen onder de twee jaar met oorpijn.
  • Als bij oudere kinderen en volwassenen de medicijnen na drie dagen gebruik niet werken.
  • Wanneer de oorpijn gepaard gaat met koorts (bij kinderen pas boven de 40ºC).
  • Bij oorpijn, die gepaard gaat met eczeem en jeuk.
  • Bij regelmatig terugkerende oorklachten en bij oorpijn die snel erger wordt.
  • Bij een loopoor dat langer dan 14 dagen duurt.
  • Bij een blijvend verstopt oor. De huisarts kan het oor uitspuiten. Probeer dit nooit zelf!

Tips tegen oorpijn
Hoe voorkom je oorpijn en wat kun je er zelf tegen doen?

Oorpijn bij kinderen
Laat kinderen met oorpijn veel drinken. Paracetamol kan helpen tegen de pijn, neusdruppels zijn zinvol om de zwelling van het slijmvlies tegen te gaan.

Oorsmeer verwijderen
Achter propjes oorsmeer kan onder andere water blijven zitten. Dit kan een infectiebron worden. Propjes oorsmeer kun je zachter maken door enkele dagen ruim te druppelen met slaolie of amandelolie. Doe dit alleen als je zeker weet dat het trommelvlies geheel intact is, zodat de olie niet bij je middenoor kan komen. Anders kun je gehoorbeschadiging oplopen.

Oren schoonmaken
Was alleen je oorschelp. Gebruik hiervoor uitsluitend water en een washandje, geen zeep. Komt er toch zeep of shampoo in je oor, spoel het dan in ieder geval goed met water. De oren van baby’s was je aan de buitenkant met warm water, gebruik eventueel wat babyolie. Ga nooit met voorwerpen zoals een wattenstaafje in je oor. Dit kan je trommelvlies beschadigen en zo een middenoorontsteking veroorzaken.

Geneesmiddelen bij oorpijn: neusspray, oordruppels of antibiotica
Een middenoorontsteking kun je bij kinderen vanaf twee jaar gedurende drie dagen behandelen met paracetamol en een neusspray. Is de oorpijn daarna niet over, ga dan naar je huisarts. Het lijkt misschien vreemd om een neusspray bij oorpijn te gebruiken, maar daar is een goede reden voor. Het middenoor staat in verbinding met de buitenwereld via de ‘buis van Eustachius’ die in de neus uitkomt. Als die buis dicht zit kan vocht, etter of snot niet weg. Door neusspray slinkt het slijmvlies van de neus en de buis van Eustachius, waardoor dit kan afvloeien.

Een ontsteking van de buitenste gehoorgang kun je laten behandelen met oordruppels. Ernstige infecties worden soms met antibiotica behandeld.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30 – 13.00 en 14.00 – 18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 – 14.00 uur. Bezoek ons ook op Facebook.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Wat zijn we als mensen toch diep gezakt
16 november 2024 | 12:29
Heb jij misschien iets gezien?
16 november 2024 | 12:17
www.bospopfestival.nl
16 november 2024 | 11:46
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
16 november 2024 | 11:46

Advertentie