De vaardigheid om je aandacht te sturen is nodig om ervoor te zorgen dat je niet automatisch meegaat in dingen waar je aandacht naartoe wordt getrokken.Een paar voorbeelden.
Word je tijdens je werk telkens afgeleid omdat er iets anders voorbij komt waarop je mind automatisch reageert en selecteert? Dan heb je een probleem. Het kan zijn dat je daardoor belangrijke deadlines mist, of sneller fouten maakt. Werk je in een kantoortuin dan herken je hier vast iets van. Maar ook als je als werkgever telkens met quasi belangrijke zaken wordt lastig gevallen. Misschien heb je zelf een ander voorbeeld.
Heb je een klein budget voor je boodschappen, maar kun je de verleiding in de winkel niet weerstaan waardoor je er overheen gaat? Dan hoop je misschien dat je ouders of vrienden je uitnodigen voor een etentje als jouw geld op is. Heel gezellig, maar je wilt ze dan vast ook een keertje bij jou thuis uitnodigen.
Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven, of misschien heb je niet eens door dat er om een grens wordt gevraagd? Dan kom je er ook niet aan toe om goed voor jezelf te zorgen, waardoor je mentale- en fysieke fitheid onder druk komen te staan.
Focus je alléén maar op dingen die (nog) niet goed gaan, op je verbeterpunten. Zoals dit in sommige organisaties helaas nog steeds wordt gedaan. Dan verwaarloos je jouw talenten en kwaliteiten. De dingen waar je al goed in bent, leuk vindt en waar je je nog verder in kunt ontwikkelen. Je onthoudt jezelf dan van de mogelijkheid om met dingen bezig te zijn die je plezier en energie geven en krijgt dan ook niet de kans om daarin te excelleren.
Onze aandacht is van nature selectief. Er wordt voortdurend automatisch geselecteerd in functie van iets. Van iets dat je nodig hebt; wilt hebben; graag wilt doen; iets wat je lief is; of een absolute afkeer van hebt en ga zo maar door. Het is dan ook niet zo raar als je bij jezelf opmerkt dat je ergens een mening over hebt. De vaardigheid om je aandacht bewust te sturen is nuttig om dingen gedaan te krijgen die je te doen hebt en alle andere dingen buiten te sluiten. Maar naast een aandacht die selecteert in functie van íets, is er ook nog een andere optie. Een optie waarbij je met een ópen aandacht bewust aanwezig bent. Een aandacht die even niet oordeelt. Die niets selecteert. Het helpt je te voorkomen om vanuit een tunnelvisie naar de wereld kijken en misschien ontdek je wel iets nieuws.
Wat zou er gebeuren als je jouw mening nog even uitstelt, vroeg ik tijdens een coachsessie aan een cliënt. Hij keek me vragend aan. Hoe dan? Want die mening is er dan toch al? Dat klopt. Maar het wil niet zeggen dat je er meteen in mee hoeft te gaan. Wat zou er gebeuren als je die mening even parkeert en met een open, niet oordelende aandacht naar diezelfde kwestie kijkt? Er ging ineens een nieuwe wereld voor hem open, omdat hij nu vanuit een ander perspectief keek. Hij zag andere mogelijkheden die nieuwe kansen boden. Hier kon hij mee verder. En natuurlijk heb je dan die andere optie van aandacht nodig waarmee je dan aan de slag gaat. Beide vormen van aandacht doen ertoe. Aan jou om ze wijs te gebruiken.
Ben jij er klaar voor om een coach in de arm te nemen?
Maak hier een afspraak met mij of via Coachfinder voor coaching. Andere optie is een mindfulnesstraining volgen.
Start mindfulness training Leven in de maalstroom bestaande uit 8 sessies en 1 bijeenkomst Ont-Moeten.
Ont-Moeten 6 maart en 23 maart bij IKC Laar.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:Facebook , LinkedIn, Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst