Skip to content

Maak je plan bespreekbaar bij de gemeente, download of haal de folder!

Redactie
25 februari 2023 | 15:00

Advertentie

Je wilt een nieuwe garage bij je huis plaatsen, een festival organiseren, je (agrarisch) bedrijf aanpassen of aan de slag met een speelterrein in de wijk. Heb je zo’n plan, dan vindt de gemeente het belangrijk dat je belanghebbenden hier in een vroeg stadium bij betrekt. Dat noemen ze participatie. Het toepassen van participatie kan de kwaliteit van je plan vergroten en zorgt voor draagvlak onder belanghebbenden.

Gemeente Nederweert

Gesprek met omgeving
Inwoners die iets gaan merken van je plan, vinden het over het algemeen prettig als je hen als initiatiefnemer tijdig informeert. Zo kom je er achter wat je omgeving van je plan vindt. Misschien kun je op basis van goede ideeën of zorgen van je omgeving je plan nog aanpassen. Dat is voor iedereen prettig en beter.

Handige brochure
De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door de inwoners te betrekken bij plannen of projecten in de openbare ruimte. Om je als initiatiefnemer te helpen bij het gesprek met de omgeving, hebben ze de folder ‘Ik heb een plan’ gemaakt. Ze leggen je uit hoe je moet beginnen en hoe je anderen bij je plannen betrekt. Achterin de folder staat een handige checklist. Zeker bij grote initiatieven is het verstandig om vroegtijdig contact op te nemen met de gemeente. Zij helpen je graag verder.

Afhalen of downloaden
Je kunt de folder ‘Ik heb een plan’ afhalen bij de balie van het gemeentehuis of downloaden via deze link.

Advertentie

7 Reacties

  1. Jammer dat je met zo’n plan dan, als je het eenmaal samen met de buurt hebt opgesteld, bij de gemeente op een gesloten deur stuit.

  2. Als het te mooi klinkt om waar te zijn……..
    Heb dit mee mogen maken bij een initiatief in mijn buurt. Uiteindelijk zelf 2 maal (per mail en per brief) gevraagd om een overleg. Aan de eerste oproep gaf de initiatiefnemer nog gehoor aan de tweede niemand, ook de gemeente niet. En dan in het verslag van de buurtdialoog van inmiddels meer dan een jaar geleden moeten lezen dat de initiatiefnemer afspraken met de buurt aan het organiseren is. Nooit wat van gemerkt of gehoord. De plannen worden gewoon doorgedrukt. Participeren in Nederweert is alleen voor de vorm om weer een vinkje te zetten en daar mag je aan mee doen zolang je initiatiefnemer en gemeente naar de mond praat.

  3. Helemaal eens neet oet leivere . Wanneer doen ze eens wat ze beloven. Waar je ook op stemt , bla bla bla, chocolade vla. Tjonge , jonge , hoe egoïstisch moet je zijn ? Het vertrouwen in de politiek. Is helemaal weg ,

  4. Het klinkt heel negatief naar de gemeente maar het is helaas ontegenzeggelijk waar. De mond vol hebben van participatie, maar zich daar uiteindelijk weinig van gelegen laten liggen. Wel altijd pronken over ‘dat het net is opgehaald’ en met foto’s van bijeenkomsten waarop te zien is dat er meer raadsleden en ambtenaren dan burgers aanwezig zijn. Een vinkje zetten achter ‘burgers de kans gegeven’ en daarna lekker doen waar men zin in heeft. Behalve als de verkiezingen in aankomst zijn. Dan stikt het ineens van de ‘walk en talks’. Daar hoor je ‘anders’ ook helemaal niets meer van.

  5. Pas op als je je inzet als vrijwilligers, maakt de gemeente Nederweert misbruik van je.
    Ben dus niet te enthousiast als vrijwilliger!!
    Als er problemen ontstaan door hun beleid, wijst de gemeente altijd naar anderen.
    Men probeert buiten schot te blijven. En laat de burgers met de ontstane situaties zitten.
    Alle politieke partijen zijn hier van op de hoogte.
    Al eens gehoord van intimidatie. Dit doet veel met burgers.

  6. Zeer herkenbaar, Pas Op!
    De erfgoedgemeenschap bijvoorbeeld heeft het aan den lijve ondervonden. De gemeente is blij met vrijwiligers zolang het hen goed uitkomt. En de raad kijkt mee en stemt in. Er wordt veel onder de mat gehouden.

  7. Een delegatie van de vrijwilligers organisatie Heemkundevereniging heeft een gesprek gehad met het gemeentebestuur en een paar weken later zijn ze kollektief afgetreden. Daarover hebben alle leden een brief gekregen.
    Hoe kan dat.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie